Tujina

V preiskavah Trumpa izdani prvi pozivi za predajo dokumentov in zaslišanja

Washington, 07. 12. 2022 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
3

Posebni tožilec Jack Smith, ki bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa preiskuje zaradi kraje zaupnih dokumentov iz Bele hiše in spodnašanja izidov volitev leta 2020, je izdal prve pozive za predajo dokumentov in zaslišanja volilnih uradnikov v Wisconsinu, Michiganu, Arizoni in Pensilvaniji. Gre za države, kjer je poskušal Donald Trump razveljaviti izide predsedniških volitev proti demokratu Joeju Bidnu. Za poraz je krivil – in to še vedno počne – domnevne volilne prevare, ki jih doslej še ni nihče dokazal.

Na seznamu manjka Georgia, kjer so Donalda Trumpa posneli, kako pritiska na državne uradnike, naj mu poiščejo manjkajoče glasove. Vendar pa tam že poteka kazenskega preiskava v okrožju Fulton.

Pozivi kažejo, da bo Jack Smith preiskal tudi Trumpov poskus imenovanja lažnih elektorjev, ki bi mu oddali glasove za predsednika ne glede na poraze v omenjenih državah in ne glede na to, da so države potrdile prave elektorje glede na volilne izide.

Pozivi zahtevajo vso komunikacijo, ki je od junija 2020 do konca januarja 2021 potekala med volilnimi uradniki držav in Trumpom, njegovo kampanjo in sodelavci ter odvetniki, kot je bil Rudy Giuliani, ki je vsepovsod vlagal neuspešne tožbe proti izidom volitev.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Tožilec preiskuje tudi napad Trumpovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja. Kongresni preiskovalni odbor je ugotovil, da je Trump s tem skušal preprečiti formalno potrditev izidov volitev po državah.

Predsednik odbora, demokratski kongresnik Benny Thompson, je v torek dejal, da bo odbor pravosodnemu ministrstvu izdal več priporočil za kazenski pregon. Ni pa še povedal, koga vse bo to doletelo. Trump je dobil poziv na zaslišanje, ampak ga ni upošteval.

Spomnim: Napad na kongres je pretresel Ameriko in deloma spremenil mnenje Američanov o republikancih, ki so napad in Trumpa najprej obsojali, nato pa skušali zadeve pomesti pod preprogo.

V torek je v kongresu potekala slovesna podelitev kongresnih zlatih medalj kongresnim policistom, ki so 6. januarja lani branili poslopje in poslance pred Trumpovimi privrženci. Pri podelitvi so sodelovali voditelji obeh strank, številni policisti pa niso sprejeli ponujene roke za čestitke s strani vodje senatne manjšine Mitcha McConnella in vodje republikancev v predstavniškem domu Kevina Mccarthyja.

Člani družine padlega policista Briana Sicknicka so šli mimo obeh, ker sta zavrnila kongresno preiskavo napada. Večina republikanskih članov predstavniškega doma je tudi po napadu zavrnila potrditev izidov predsedniških volitev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
07. 12. 2022 18.04
+1
Raje napišite kaj o Hunterju Bidonu in njegovem laptopu, če upate. Hehe vem, da ne upate.
Korintos11
07. 12. 2022 15.59
+2
Donald, dolgo si lepo živel na račun drugih.
marre
07. 12. 2022 11.58
+2
Upam, da ta oranžni klovn pristane v zaporu, kamor tudi spada...