Tujina

Malteška policija: Aretirani in obtoženi vsi vpleteni v umor novinarke

Valletta, 25. 02. 2021 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Tadeja Voščun
Komentarji
3

Na Malti sta bila v preiskavi umora malteške novinarke Daphne Caruane Galizia v sredo obtožena moška, ki naj bi priskrbela bombo, s katero je bila leta 2017 ubita novinarka. Preiskovalci menijo, da so zdaj aretirali in obtožili vse, ki so bili vpleteni v umor.

Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia FOTO: AP

Roberta Agiusa in Jamia Vello so aretirali v torek popolne, potem ko je eden od obtoženih, Vincent Muscat, priznal krivdo in privolil v sodelovanje s preiskovalci. Muscat je bil v torek obsojen na 15 let zapora. V primeru sta obtožena tudi George Degiorgio in njegov brat Alfred Degiorgio, ki ju skupaj z Muscatom bremenijo nabave, namestitve in detonacije bombe. Ta je oktobra 2017 ubila novinarko, ki je preiskovala korupcijo v državi.

Po tem dramatičnem preobratu Muscatovega priznanja je policija še istega dne aretirala Agiusa in Vello. Znana sta po povezavah z organiziranim kriminalom na otoku, poročajo tuje tiskovne agencije. Oba sta bila decembra 2017 že v priporu, a nato izpuščena. Vella in Agiusov brat Adrian Agius naj bi bila vpletena v umor odvetnika Carmela Chircopa, ki se je zgodil leta 2015. Krivde nista priznala. Tudi George Degiorgio, ki je obtožen vpletenosti v umor novinarke Caruane Galizie, je bil pridržan v primeru umora odvetnika, kjer je vpletenost zanikal. 

V poznih večernih urah sta na sodišču v Valletti zanikala vpletenost v umor novinarke. Vella, ki je bil pozitiven na novi koronavirus, je v sodno dvorano vkorakal v zaščitni obleki. Med hišno preiskavo osumljencev so policisti odkrili 70.000 evrov gotovine, strelno orožje, 350 gramov heroina in dve vrečki kokaina. Pri eni od hiš je policija zasegla deset avtomobilov.

Preiskovalci ocenjujejo, da so aretirali in obtožili vse, ki so vpleteni v umor novinarke. Glede na dokaze, ki jih imamo, lahko rečemo, da so vsi vpleteni aretirani ali obtoženi," je novinarjem dejal policijski komisar Angelo Gafa

Med njimi je tudi domnevni naročnik umora Yorgen Fenech, direktor in solastnik skupine podjetij, ki je leta 2013 zmagala na vladnem razpisu za gradnjo plinske elektrarne. Fenech je bil aretiran leta 2019, ko je s svojo jahto poskušal zapustiti Malto. Obtožen je sostorilstva, toda po nekaj dneh je bil ob varščini izpuščen iz pripora in čaka na sojenje.

Umor ugledne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je bila ubita oktobra 2017 v eksploziji bombe, podtaknjene v njenem avtomobilu, je pretresel Malto in sprožil množične proteste, posledično je odstopil tudi takratni premier Joseph Muscat. Novinarka je poročala o korupciji ter povezavah med podjetniki in politiki.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
25. 02. 2021 12.37
Preiskovalci menijo, da so zdaj aretirali in obtožili vse, ki so bili leta 2017 vpleteni v umor, novinarke Daphne Caruane, ali so res aretirali vse, aretirali so tiste, ki so nastavili bombo, kaj pa naročnike umora so tudi aretirali?? niso , in to za to ker so naročniki zelo visoko v vladi, kako je z raziskavami, če imaš kriminalce v vladi imamo tudi mi Slovenci nekaj izkušenj.
ecnarf
25. 02. 2021 11.49
+2
Pri nas pa še niso nobenega aretiral za umor g, Krambergerja ker smo še v komunizmu in tako nekateri delajo kar se jim zljubi in niso kaznovani pa se ve kdo so storilci in naročniki.......................
malaraja
25. 02. 2021 13.48
Če veš, potem prijavi. Sicer si sokriv. Umor ne zastara, zato kar pogumno. Imamo pa v vladi tudi zadnjih 30 let večinoma komuniste, se strinjam. Največ in najbolj fanatične imamo v trenutni vladi.