16°C

V primeru Breonne Taylor družina prejela več kot 10 milijonov evrov poravnave

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Kaya Kamenarič /
KOMENTARJI
29
Družini temnopolte Breonne Taylor, ki jo je policija ubila v njenem domu, bo mesto Louisville v državi Kentucky plačalo 12 milijonov ameriških dolarjev (10.125.964 evrov) poravnave. 26-letnico so policisti najmanj petkrat ustrelili 13. marca, potem ko so v njeno stanovanje vdrli zaradi suma o prodaji mamil. Njeno ime je bilo v zadnjih mesecih v Ameriki izpostavljeno na množičnih protestih proti rasizmu.

Tamika Palmer, mati Breonne Taylor
Tamika Palmer, mati Breonne TaylorFOTO: AP

Lonita Baker, odvetnica družine Taylor, je poravnavo označila kot "le eno plast" v prizadevanjih za iskanje pravice in pohvalila nove policijske reforme. "Pravica za Breonno je večplastna," je na tiskovni konferenci skupaj z županom Louisvilla Gregom Fischerjem dejala Bakerjeva, poročaBBC.

Sporazum je označila za "izjemen, a le del" tistega, na kar družina upa, vključno z aretacijo policistov, vpletenih v njeno smrt. "Naredili smo toliko, kot smo lahko, da smo dobili del policijske reforme, a to je šele začetek,"je nadaljevala Bakerjeva.

"Pretekli smo prvi kilometer maratona, a čaka nas še veliko kilometrov, dokler ne dosežemo in prečkamo ciljne črte." Poravnava vključuje vrsto policijskih reform, vključno z zahtevo, da mora vse odredbe o preiskavi odobriti višji častnik.  

Do besede je prišla tudi Taylorina mati Tamika Palmer in pozvala h kazenskim obtožbam zoper policiste. Ljudi je prosila, naj še naprej javno izgovarjajo ime njene hčerke in se borijo za nadaljnje policijske reforme. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Breonnina poravnava je sicer največja finančna vsota, plačana v primeru policijske kršitve v zgodovini mesta, poročaBBC.

Njen umor je bil pozornosti deležen sočasno z Georgeem Floydom, temnopoltim moškim, ki je umrl v Minneapolisu v državi Minnesota, medtem ko mu je policist med aretacijo nekaj minut klečal na vratu. Floydova smrt je sprožila globalne protirasistične proteste in se znova osredotočila na policijsko brutalnost.

Kaj se je zgodilo Breonni Taylor?

Kmalu po polnoči 13. marca so trije policisti vstopili v Breonnino stanovanje z nalogom za preiskavo – sodni dokument, ki policiji dovoljuje vstop v dom brez opozorila.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Taylorjeva in njen partner Kenneth Walker naj bi med tem, ko je policija vstopila, spala. Walker, ki je imel dovoljenje za posedovanje orožja, je med vstopom policije poklical policijo, saj je bil prepričan, da gre za vlom. Tako Walker kot policisti so začeli streljati. Policisti, ki so izstrelili več kot 25 krogel, so povedali, da so začeli streljati potem, ko je bil en od policistov ustreljen in ranjen. 

Taylorjevo, ki je bila reševalka, so ustrelili osemkrat, pozneje je umrla. Na posestvu niso našli drog.

V tožbi Taylorjine družine so policisti obtoženi uboja, pretirane uporabe sile in hude malomarnosti. Poleg tega policisti niso iskali nje ali njenega partnerja, temveč nepovezanega osumljenca, ki ni živel v kompleksu. Njena družina je policijo obtožila še, da so z namenom gentrifikacije načrtno vdrli v njeno stanovanje. Župan je očitek zavrnil kot "nezaslišan, brez utemeljitve in podpornih dejstev".

Enega od policistov Bretta Hankisonaso junija odpustili, druga – Jonathan Mattingly in Myles Cosgrove – pa sta na prisilnem dopustu. Junija je bil po ločenem policijskem streljanju odpuščen tudi šef mestne policije. Porota bo lahko kmalu odločila, ali bodo zoper katerega od policistov vložiti kazenske ovadbe.

Organizacija za socialno pravičnost – Until Freedom, ki je organizirala shode za Taylorjevo, je objavila izjavo: "Noben denar ne bo vrnil Breonne Taylor."Dodali so, da se prave pravice ne da zagotoviti s finančnimi poravnavami. "Tiste, ki so vpleteni v njen umor, moramo aretirati in obtožiti. Potrebujemo odgovornost. Potrebujemo pravičnost."

Na začetku tega leta je mestni svet Louisvilla soglasno glasoval za prepoved nalogov, ki omogočajo vdor v stanovanja. Podobna zakonodaja, ki bi naloge prepovedala po vsej državi, je bila uvedena tudi v ameriškem kongresu.