Tujina

V protestih v Kazahstanu več mrtvih, prispele ruske enote

Almaty, 06. 01. 2022 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Danijela Levpušček, Mirko Vorkapić
Komentarji
153

V največjem kazahstanskem mestu Almaty so se varnostne sile spopadle s protestniki, pri čemer naj bi bilo ubitih več deset ljudi. Tiskovni predstavnik policije je sporočil, da "so minulo noč skrajne sile poskušale napasti upravne zgradbe, mestno policijo in lokalne policijske komisariate in da je bilo več deset napadalcev eliminiranih". Banke v državi ne delujejo, prav tako skorajda ni internetnih povezav. V državo so že prispele "stabilizacijske enote" ruske, armenske in beloruske vojske. Vlada je medtem zamrznila cene za utekočinjen naftni plin za šest mesecev.

Več oklepnih vozil in več deset pripadnikov varnostnih sil je davi vstopilo na glavni trg v Almatyju, kjer je na stotine ljudi že tretji dan protestiralo proti vladi. Ko so se varnostne sile približevale množici, je bilo po navedbah prič slišati strele, a naj bi se razmere na trgu od takrat umirile.

Tiskovni predstavnik policije Saltanat Azirbek je sporočil, da so "minulo noč skrajne sile poskušale napasti upravne zgradbe, mestno policijo in lokalne policijske komisariate" in da "je bilo več deset napadalcev eliminiranih". Policija po besedah Azirbeka še preverja njihovo identiteto. 

Kazahstansko notranje ministrstvo je danes tudi objavilo, da so v Almatyju doslej aretirali približno 2000 ljudi. "Policija v Almatyju napreduje pri čiščenju ulic (...). Skupno je bilo privedenih okoli 2000 ljudi," so sporočili. 

Po trditvah kazahstanskega ministrstva za zdravje je bilo od začetka protestov poškodovanih več kot tisoč ljudi, 400 jih je v bolnišnicah. 62 poškodovanih je na oddelkih intenzivne nege, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kazahstansko notranje ministrstvo pa je sporočilo, da je bilo v protestih ubitih 18 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil. Pri tem naj bi protestniki obglavili dva vojaka. Skupaj je že 13,353 poškodovanih. 

Banke ne delajo, prekinili tudi internetne povezave

Kazahstanska televizija je danes tudi poročala, da se je kazahstanska narodna banka odločila za prekinitev dela bank v državi zaradi varnosti zaposlenih. Prav tako večinoma v državi ni internetnih povezav, zato je tudi težko preverjati informacije, ki prihajajo od tam. Je pa jasno, da so oblasti z vsemi močmi udarile nazaj, da bi si znova zagotovile nadzor nad središčem Almatyja, iz Gruzije poroča dopisnica Al Jazeere in strokovnjakinja za dogajanje v Srednji Aziji Robin Forestier-Walker. Kot dodaja, je videla posnetke, ki žal potrjujejo navedbe o žrtvah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruske sile v Kazahstan, Bruselj zaskrbljen

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev, ki je že včeraj razglasil izredne razmere v državi, je na pomoč poklical Organizacijo pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), ki poleg Kazahstana vključuje še Rusijo, Armenijo, Belorusijo, Kirgizijo in Tadžikistan. Trenutno predsedujoči armenski premier Nikol Pašinjan je kar prek Facebooka sporočil, da bodo v državo napotili mirovne sile, ki bodo poskrbele za stabilizacijo in normalizacijo razmer. Tam naj bi ostale, dokler jih bo Tokajev potreboval. Prvi so tja prispeli pripadniki ruske, armenske in beloruske vojske. V Kazahstan so prispeli tudi pripadniki ruskih specialnih sil iz 45. posebne brigade zračno-desatnih sil, sicer stacionirane na vojaških letališčih Ivanovo in Uljanovsk. 

Kontingent CSTO naj bi štel okrog 3600 in bi bil, glede na poročanje ruskih medijev, zadolžen za zavarovanje ključne infrastrukture v državi, vključno z nekaterimi pomembnimi vojaškimi objekti, medtem ko kazahstanske sile obračunavajo z uporniki in protestniki.

Rusija je ob tem sporočila, da se bo s Kazahstanom in drugimi zaveznicami posvetovala o nadaljnjih korakih v podporo "protiteroristični operaciji", kot zdaj imenujejo odgovor na proteste. "Dogodke v naši prijateljski državi razumemo kot od zunaj sprožen poskus, da bi s pomočjo izurjenih in organiziranih oboroženih formacij s silo spodkopali varnost in celovistost države," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Evropska unija je Moskvo ob tem opozorila, naj spoštuje suverenost Kazahstana.  

Tokajev je ob stopnjevanju napetosti v nekaj urah kar dvakrat nagovoril sodržavljane. Protestnike je označil za teroriste in nemire pripisal zunanjemu vmešavanju. "Almaty je bil napaden, uničen in opustošen, njegovi prebivalci pa so postali žrtve teroristov in banditov. Naša naloga je, da naredimo vse, kar je v naši moči, da zaščitimo državo," je dejal. Protestniki so v sredo napadli vladne stavbe in celo zasedli letališče v največjem kazahstanskem mestu Almatyju. Poleg omenjenega so začasno zaprli tudi letališči v mestih Aktobe in Aktau.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Starec mora oditi'

Povod za njihovo jezo je resda skok cen goriv, a razlogov za nezadovoljstvo je več. V državi, ki je dolgo veljala za eno najstabilnejših nekdanjih srednjeazijskih republik nekdanje Sovjetske zveze, je močno razraščena korupcija, v treh desetletjih samostojnosti pa še niso izvedli volitev, ki bi jih mednarodna skupnost označila za poštene. 

Tokajev je leta 2019 sicer zamenjal do takrat edinega predsednika Nursultana Nazarbajeva, ki pa je imel še naprej v rokah vse vzvode oblasti. Upoštevati so morali njegove predloge o notranji in zunanji politiki, kot vodja varnostnega sveta je imel zadnjo besedo tudi pri vprašanjih nacionalne varnosti. Da bi pomiril protestnike, ga je Tokajev včeraj s tega mesta razrešil. 

Ker je Nazarbajev vsa pomembna mesta v politiki in gospodarstvu razdelil med svoje sorodnike in zaveznike, množicam v sicer z naravnimi viri bogati državi ostanejo le drobtinice. Tako ni čudno, da je eden glavnih protestniških sloganov: "Starec mora oditi!"

Kazahstan, ki pokriva ozemlje v velikosti zahodne Evrope, leži namreč na ogromnih količinah nafte, plina, urana in dragocenih kovin. To omogoča razkošno življenje eliti, dokaj močan je tudi srednji razred, medtem ko se ogromne množice soočajo z revščino. Kljub nakopičenim frustracijam pa analitiki dvomijo, da bodo protestniki dosegli spremembe v državi. Največja težava je, da opozicije praktično ni, saj vsak kritičen glas oblasti sproti zatrejo, zato tudi tokrat protestniki nimajo politične figure, na katero bi stavili. 

Tokajev, ki je še v prvem sredinem nagovoru nakazal, da bo šel po poti politične liberalizacije, pa si je že čez nekaj ur premislil in dal jasno vedeti, da bo odgovoril z nasiljem. Temu so kmalu sledile novice o več deset žrtvah. 

Kazahstanska vlada je sicer danes sprejela odločitev o omejitvah cen za utekočinjen naftni plin za šest mesecev. Vlada je po poročanju francoske tiskovne agencije še sporočila, da je sprejela "nujne" ukrepe za "stabilizacijo socialno-ekonomskih razmer" v državi, kjer utekočinjen naftni plin pogosto uporabljajo kot pogonsko gorivo za avtomobile.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crni jezdec
06. 01. 2022 21.41
+3
vojni dobickarji amerikanski povsod te rilce vtikajo ampak bojo dobil tudi oni svojo porcijo slej al prej kitajska in rusija jih bo povozila v zelo kratkem casu
1818
06. 01. 2022 20.55
+1
Na tovornjaku 100 ljudi, vsi brez mask....
1818
06. 01. 2022 20.55
+1
Ne piše pa, zakaj grejo cene gor in da imajo ljudje poln kufr kvazi korene
1818
06. 01. 2022 20.56
+1
Ate_ist
06. 01. 2022 21.59
cena je za kazahstance minimalna in tudi 100% povečanje ni tako strašni povod za dogodke ki so sledili. vse je preveč organizirano, da bi lahko kdo trdil, da je spontano. nasilje (rezanje glav) tudi ni spontano, še posebno če veš, da vojaki in policisti pri povišanju cen nimajo kaj opraviti. zahod je potegnil skrajno potezo pred sestankom z rusijo. odgovor putina bo boleč. zelo boleč. niste hoteli po mirni poti, žanjite kar ste sejali.
1818
06. 01. 2022 20.54
+1
tukaj vsaj lepo in pošteno piše, našteti so nekateri razlogi zakaj se je ljudstvo uprlo, na RTVSLO pa kar nekaj katastrofa od novinarstva, katerega mi plačujemo.
AAAAAAAAAAAAAA
06. 01. 2022 20.37
+7
Bruselj bi moral biti zaskbreljen za pravice eu državljanov ne pa za kazastan.
MihaGliha
06. 01. 2022 20.31
+10
Eu posvarila Rusijo? Zakaj že? Rusi so povabljeni kot so bili v Siriji povabljeni, kaj pa zahod ali je bil povabljen ? Brusel jako mudo
Kofian
06. 01. 2022 20.03
+1
kake neumnosti tukaj strejate,da je za posrat!najboljš,da se kr tja spokate!
Reycis
06. 01. 2022 19.46
+4
Smešno, ker je ta novica zraven novice o obletnici "napada" na kapitol. Moralni podton pa diametralno nasproten.
BildiTheEmperor
06. 01. 2022 19.36
-3
Afganistan jih ni izučil?
MUNGATUMBA
06. 01. 2022 20.14
-1
dober-man
06. 01. 2022 19.31
+2
poglejte si, kako se demonstrira!
za bojši jutri
06. 01. 2022 19.27
+1
Ti srboritii ameri ne morejo brez uničevanja
metulj?ek
06. 01. 2022 19.51
+4
Če bi tebi nabili cene s tem da že tako ne bi imel za kruh, bi krivil ameriko? Mislim...
MUNGATUMBA
06. 01. 2022 20.14
+2
Pa res misliš das so šli radi bencina v luft ? pa kar streljajo zaradi tega- civili ?
Prihaja
06. 01. 2022 18.45
+6
bitchute .com/video/bPTRz8ilbvpe/ Tu pove možakar da so protesti izbruhnili po uveljavitvi cepilne qr kode za dostop do bančnih računov. Najbrž to ni res ker če bi bilo bi Vam novinarji zasigurno povedali
StricKozamurnik
06. 01. 2022 18.17
+14
Krokarji krožijo okoli Rusije, vendar so pozabili, da tam ni več naivnega Gorbija ali pijanega Jelcina. Od Putina jih bodo dobili po požrešnih kljunih!
cirenij
06. 01. 2022 18.40
+8
Tone 12345
06. 01. 2022 17.51
+15
Ni čudno da je Putin popenil!Vse te zdrahe teroristične delajo zahodni plačanci za destabiliziranje rusije!!to vse skupaj so nevarne provokacije ki ogrožajo svetovni mir!!
za bojši jutri
06. 01. 2022 19.31
+6
srebrnibreg
06. 01. 2022 17.42
+17
Kako že se je končala želja Kataloncev po odcepitvi? Baje zelo demokratično kjer lahko vsak pove kar hoče.
patogen
06. 01. 2022 15.30
-22
Če so nemiri po svetu, jih levičar razlaga z CIO, ker mu to sede v kontekst. Lanski nemiri v Ljubljani, pa seveda ne, saj mu CIA ne sede v kontekst. Levičarstvo je pravzaprav pomanjkanje sposobnosti zdravega razmišljanja.
Blokiran Drugi Človek
06. 01. 2022 15.54
+18
Ampak si z tem komentarjem pokazal da ti nimaš sposobnosti zdravega razmišljanja, ker teorije zarote in pomanjkanje razmišljanja je dobesedno opis konzervativcev...in lih ironično janševci ste konzervativci🤣
patogen
06. 01. 2022 16.08
-22
Ravno janševiki nismo konzervativci, saj zremo naprej. Vi levičarji bi pa radi Slovenijo vrnili v neke minule svinčene čase...
Vap0
06. 01. 2022 17.35
+20
Tone 12345
06. 01. 2022 15.27
+18
Kakšni protesti to je vojna kjer delajo zunanji plačanci nemire!
altair1
06. 01. 2022 14.42
+2
in kdo so ti ljudje? čisti nacialonisti in manopulatorji.
Uporabnik2005296
06. 01. 2022 13.37
-2
Nasilja ne podpiram, v nobeni obliki.... Razumem pa gnev ljudi ... Ustrahovanje, korupcija, bogata elita in veliko ljudi na robu prezivetja.... Zalostno!
Vap0
06. 01. 2022 13.53
+6
srebrnibreg
06. 01. 2022 17.45
+5
Imam občutek, da o?alarca piše o Sloveniji ne o Kazahstanu.
Vap0
06. 01. 2022 13.24
+0
Budnica 30.12.2021 na tubi. Odprla vam bo mnogo oči...