Tujina

V reki Odri po množičnem poginu rib odkrili živo srebro

Berlin/Varšava, 12. 08. 2022 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
4

V reki Odri, ki teče vzdolž dela nemško-poljske meje, so odkrili več tisoč mrtvih rib. Nemške oblasti so prebivalce opozorile, naj se njihovi hišni ljubljenčki in živina ne dotikajo vode, saj so vzorci pokazali znatno onesnaženje z živim srebrom. Poljski premier Mateusz Morawiecki pa je že napovedal preiskave.

Že konec julija so poljski ribiči prvič poročali o tonah mrtvih rib v reki Odri v bližini mesta Olawa, približno 300 kilometrov od lokacije sedanjega pogina rib. Takrat je organ za upravljanje voda Spodnje Šlezije s sedežem v mestu Vroclav na dveh lokacijah v reki odkril strupeno snov in domneval, da gre za mesitilen, ki je za ribe strupen. Vendar poznejši testi niso pokazali nobenih sledi te snovi.

Medtem pa so vzorci vode, ki so jih odvzeli organi na nemški strani reke v zvezni deželi Brandenburg, pokazali znatno stopnjo onesnaženosti z živim srebrom, je danes poročala javna radiotelevizija RBB, pri čemer uradne razlage za višjo vsebnost živega srebra še niso podali, poroča nemški časnik Deutsche Welle.

Raziskovalec na oddelku za biologijo rib, ribištvo in ribogojstvo na Inštitutu Leibniz Christian Wolter meni, da se je živo srebro v reko sprostilo zaradi poglabljanja rečne struge. "Edini vir živega srebra v reki je sediment dna, za katerega je znano, da je obogaten z živim srebrom zaradi preteklega onesnaževanja," je povedal za DW.

Vseeno pa meni, da so težave na Odri globlje. Po njegovih besedah bi se ribe v reki lahko soočale z nizko ravnjo kisika, ki je posledica zgodovinsko nizke gladine vode in visokih temperatur. Te razmere so se še poslabšale zaradi nenehnega izpuščanja odpadne vode v Odro. "To je sicer zakonito in običajno ni problematično, toda ob nizki gladini vode se poveča koncentracija soli in organskih snovi, ki porabljajo kisik," je še dodal.

Lokalni nemški okoljski uradnik Gregor Beyer je dejal, da je zelo neprijetno, da toksini, ki so očitno prihajali iz smeri Poljske, niso bili prijavljeni prek ustreznih sistemov obveščanja. "Zato smo se lahko odzvali šele, ko smo neposredno opazili pogin rib," je dodal. Tudi več nemških okoljevarstvenih skupin je za pogin rib okrivilo pomanjkanje čezmejnega sodelovanja.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v četrtek onesnaženje reke Odre označil za škandal in obljubil, da bo storil vse, da bi zadevo pojasnil in krivce privedel pred sodišče.

"Skrb za naravo in poljske vode je še posebej pomembna v času podnebnih sprememb, zato bomo storili vse, da bo zadeva ustrezno raziskana, pojasnjena in krivci strogo kaznovani," je zapisal na Facebooku in dodal, da je na prizadeto območje že poslal namestnika ministra za infrastrukturo Grzegorza Witkowskija in predsednika družbe Polish Waters Przemyslawa Daca.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drek na palici
17. 08. 2022 13.20
Ovce zbudite se
Klingon
12. 08. 2022 18.51
+2
To se v Sloveniji dogaja skoraj vsaki dan.
c00kies
12. 08. 2022 18.14
+1
Se bodo že zmenli kako naprej. Za ribe je žal prepozno za ostalo pa je Mastercard. Evri bodo opravili kar morajo, da bo javnost pozabila na to.
medusa
12. 08. 2022 17.27
+3
No pa dober tek in na zdravje ... voda je užitna ... kok je pa stvar inteligence...