Tujina

V nesreči čolna v Rokavskem prelivu trije mrtvi

Kent, 14. 12. 2022 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S., STA
Komentarji
3

V nesreči majhnega čolna v Rokavskem prelivu so umrli trije ljudje, 43 pa so jih rešili, so sporočile britanske oblasti. Na čolnu so bili najverjetneje migranti, ki so želeli iz Francije priti na Otok.

Ob obali Kenta, blizu Dungenessa, je potekala obsežna reševalna akcija, v katero so bile vključene britanska obalna straža, kraljeva mornarica, obmejne sile, francoska mornarica, pomagala pa je tudi policija iz Kenta. Na prizorišče so poslali tudi reševalni helikopter. Britanske oblasti so sporočile, da so v nesreči čolna umrli trije migranti, 43 pa so jih rešili.

Rokavski preliv
Rokavski preliv FOTO: Shutterstock

Dogodek se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je premier Rishi Sunak obljubil, da bo sprejel nove zakone za boj proti nezakonitemu priseljevanju. Med nizom novih ukrepov, ki so bili predstavljeni za omejitev prečkanja Rokavskega preliva, je poslancem dejal: "Moramo ustaviti čolne. In ta vlada bo naredila, kar je treba storiti." Po podatkih britanske vlade je namreč to pot v letošnjem letu opravilo že več kot 44.000 ljudi.

V zadnjih letih se je število prošenj za azil na Otoku bistveno povečalo, število ljudi, ki čaka na prvo odločitev o svoji prošnji pa trenutno znaša 143.377. V luči tega je Sunak v torek napovedal podvojitev števila uslužbencev, ki obravnavajo tovrstne prošnje. Poleg tega je obljubil tudi povečanje števila racij za izvrševanje deportacij in dodal, da bo ponovno začel izvajati sporni načrt, ki ga je pripravil nekdanji premier Boris Johnson. Skladno z njim bi nekatere prosilce za azil z Otoka poslali v Ruando.

Britanska notranja ministrica Suella Braverman je sporočila, da je seznanjena z "zaskrbljujočim dogodkom" in da je v mislih z vsemi vpletenimi. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Phan Thi Kim Phuc
14. 12. 2022 12.13
-1
ubogi ljudje...kaj vse morajo pretrpeti ...nekateri celo umreti...
semtvojavest
14. 12. 2022 10.50
+11
resevalna in iskalna akcija... ja ok, kaj oziroma koga pa iscejo in resujejo?
wsharky
14. 12. 2022 11.36
+5