Tujina

Ruske volitve: Enotna Rusija z nižjo podporo na pragu parlamentarne zmage

, 19. 09. 2021 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
3

V Rusiji so se zaprla volišča, na katerih so volivci tri dni volili predstavnike na parlamentarnih, regionalnih in občinskih volitvah. Po prvih delnih rezultatih, bo tudi tokrat zmago odnesla prokremeljska Enotna Rusija. Po petini preštetih glasovnic je osvojila 42,5 odstotka glasov, na drugem mestu pa je opozicijska Komunistična partija s 23,2 odstotka. Z nekaterih volišč poročajo o nepravilnostih pri glasovanju.

Enotna Rusija je na predhodnih volitvah osvojila krepko čez polovico glasov (54,2 odstotka) in je, kot kaže, v tem oziru precej poslabšala svoj volilni rezultat. Nasprotno pa se je okrepila Komunistična partija, ki je na volitvah leta 2016 dobila 13,3 odstotka glasov. Njen voditelj Genadi Zjuganov je pozdravil rezultate in dejal, da so jih volivci uslišali. Medtem pa so podporniki Alekseja Navalnega dejali, da gre dober rezultat komunistov pripisati njihovemu "pametnemu glasovanju", v skladu s katerim so množično glasovali za najbližjega konkurenta stranki, ki jo podpira Vladimir Putin

Kot zadnja so se ob 20. uri po srednjeevropskem času zaprla volišča v ruski eksklavi Kaliningrad. V Moskvi so se volišča zaprla ob 19. uri po srednjeevropskem času. Zatem je pričakovati prve izide glasovanja prek spleta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za elektronsko glasovanje se je v ruski prestolnici prijavilo dva milijona ljudi. Tako so med drugim glasovali tudi predsednik Vladimir Putin, vodja vladajoče stranke Enotna Rusija Dmitrij Medvedjev in številni člani vlade.

Parlamentarne volitve v Rusiji so se zaključile.
Parlamentarne volitve v Rusiji so se zaključile. FOTO: AP

Kljub pričakovani zmagi Enotne Rusije privrženci zaprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega upajo, da bo njihov poziv k podpori kandidatov, ki imajo največ možnosti proti kandidatom Kremlja, obrodil sadove. V nekaterih regijah na vzhodu, denimo v Habarovsku, so po preštetju prvih glasov v vodstvu posamezni kandidati opozicijske Komunistične partije pred kandidati Enotne Rusije.

Navalni, ki je med najbolj glasnimi kritiki ruskega predsednika Putina, je pred volitvami iz kazenske kolonije vzhodno od Moskve ljudi pozval k protestnim volitvam proti Enotni Rusiji. Navalni po navedbah oblasti na volitvah sicer ne sme glasovati. V skladu z rusko zakonodajo namreč pravnomočno obsojeni nimajo pravice voliti, je povedal namestnik vodje zapora Valerij Bojarinev. Izjema so tisti, ki so v preiskovalnem zaporu in še niso bili pravnomočno obsojeni.

Volitve so zaznamovali očitki o številnih volilnih kršitvah, kot sta glasovanje pod prisilo in večkratno glasovanje. Neodvisna organizacija za spremljanje volitev Golos jih je do danes popoldne zabeležila skoraj 4000. Vodja volilne komisije Ela Pamfilova je zatrdila, da bodo vse očitke o kršitvah temeljito preiskali. Kot je pojasnila, so do zjutraj razveljavili več kot 7000 oddanih glasovnic. Pamfilova je tudi sporočila, da je bila spletna stran komisije tarča "silovitega" kibernetskega napada in da je večina teh napadov prišla iz ZDA in Nemčije.

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) prvič po letu 1993 na volitvah v Rusiji ne sodelujejo. Razlog za to so med drugim omejitve, ki jih je zaradi pandemije covida-19 postavila Moskva, zaradi česar niso mogli pravočasno poslati svojih opazovalcev.

Z nekaterih volišč poročajo o nepravilnostih. Posnetek naj bi prikazoval domnevne kršitve iz Kemerovega v Sibiriji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za glasove volivcev na parlamentarnih volitvah se poteguje 14 političnih strank. Na volišča je pozvanih okoli 110 milijonov Rusov, ki ob 450 poslancih ruske dume volijo tudi predstavnike v regionalnih institucijah v 46 ruskih regijah. V devetih regijah bodo volili guvernerje in druge visoke predstavnike, potekale bodo tudi občinske volitve. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi Enotno Rusijo podprlo od 42 do 46 odstotkov volivcev, kar je nekako na ravni izpred petih let. Volitve veljajo za pomemben preizkus podpore za 68-letnega Putina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jugoslavija za vedno
20. 09. 2021 11.59
+1
Laži t. i. fejkometalcev razkrinkavajo kar sproti saj so v Rusiji kamere na skoraj 100% volišč! Tega "naši" mediji ne bodo povedali, saj bi se o transparentnosti volitev lahko vsi kvečjemu učili. Ampak od Rusov? To pa že ne! V ZDA so med spornimi volitvami med štetjem glasov s kartoni zakrili okna volišča da novinarji pred vrati ne bi videli noter! V Sloveniji so enkrat volitve oz. štetje za eno uro kar podaljšali! Da so prav prešteli? Dopisnica iz Moskve pove da kandidira tudi Zahar Prilepin, ki da se je boril na strani "proruskih separatistov" in pri tem priročno izpusti, da je pisatelj (filolog in publicist). Ko so nam prali možgane z beloruskim 'novinarjem' Protasevičem, so dejstvo, da se je boril v Ukrajini na strani nacistov, kar zamolčali! Da ne govorimo o neumnostih v zvezi z Navalnim, katerega stranko bi volil 1%, če bi imel stranko pa je nima. (Volitve so strankarske) itd.
brabusednet
20. 09. 2021 08.38
-1
Nasprotnike lepo pozapreš in zmagaš.Tudi naši levičarji so že to počenjali.
spomenko vadunec
20. 09. 2021 08.28
+1
Pokazite video posnetke ruskih prevar.😂😂😂😂