Tujina

Z elektronskimi sporočili zaobšli rusko cenzuro: 'Svet obsoja napad na Ukrajino'

Moskva, 12. 03. 2022 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Norveški računalniški strokovnjak je ustvaril spletno stran, preko katere lahko vsakdo na do 150 ruskih e-poštnih naslovov pošlje sporočilo o vojni v Ukrajini. V le nekaj dneh je v ruskih e-poštnih nabiralnikih pristalo že več kot 22 milijonov sporočil z naslovom: "Ya vam ne vrag (op. p. Nisem vaš sovražnik)." Na ta način želijo zaobiti rusko cenzuro in informacije spraviti do tamkajšnjih prebivalcev, nekateri med njimi so se na sporočilo že odzvali in ostajajo v stiku s pošiljatelji sporočil.

Cilja spletne strani in tovrstnih sporočil naj bi bila prekiniti cenzuro v Rusiji in zagotoviti tamkajšnjemu prebivalstvu resnične informacije o dogajanju v Ukrajini. Rusija je namreč pretekli teden sprejela zakon, ki za namerno širjenje lažnih novic o vojski in vojni v Ukrajini nalaga do 15 let zapora. S tem želi država okrepiti informacijsko vojno, poroča BBC.

Norveški računalniški strokovnjak je tako zdaj ustvaril spletno stran, ki omogoča posredovanje informacij o vojni v Ukrajini do ruskih prebivalcev. Sporočila so zapisana v ruskem in angleškem jeziku ter prebivalcem države, ki izvaja strogo cenzuro nad posredovanjem informacij o poteku konflikta v Ukrajini, sporočajo "resnične" informacije z vojnega območja. "Ya vam ne vrag (op. p. Nisem vaš sovražnik)," se glasi naslov sporočila, ki se pojavlja v mapi s prejetimi sporočili.

Protesti zoper rusko agresijo
Protesti zoper rusko agresijo FOTO: AP

"Dragi prijatelj, s tem sporočilom želim izraziti zaskrbljenost za varno prihodnost naših otrok na tem planetu. Večina sveta je obsodila Putinovo invazijo na Ukrajino," pravi sporočilo, ki v nadaljevanju Ruse pozove k obsodbi vojne in iskanju resničnih informacij. Sporočila pošiljajo prostovoljci po vsem svetu, v ruskih e-poštnih nabiralnikih pa se je tako znašlo že več kot 22 milijonov takšnih sporočil.

Gre za še enega od alternativnih oblik bojevanja v vojni, v kateri sodelujejo hekerji, aktivisti in tudi navadni ljudje po vsem svetu. Še eden od takšnih inovativnih načinov je bila ideja poljskega uporabnika Twitterja, ki je ljudi pozval, naj v oceni ruskih podjetij na Googlu in Yandexu informirajo o dogajanju v Ukrajini.

"V preteklih vojnah so nad mesti z letali spuščali letake. To je le sodobnejši način, s katerim želimo ljudem odpreti oči," je dejal idejni oče informiranja prek e-poštnih sporočil Fabian, ki je pritegnil pozornost množic po svetu. 50-letni Norvežan, ki vodi podjetje z računalniškimi omrežji, zaradi strahu pred maščevanjem ruskih oblasti ne želi deliti svojega priimka, a se vseeno čuti dolžnega pomagati v vojni.

Ustvaril je spletno mesto, ki lahko z združitvijo moderne tehnologije in množice zaobide rusko cenzuro. Pri zasnovi in izdelavi spletne strani mu je pomagalo še pet drugih sodelavcev, ki so projekt začeli z iskanjem znanih ruskih e-poštnih naslovov in nato sestavili seznam 90 milijonov računov, za katere menijo, da so trenutno aktivni. Uporabniki spletne strani se lahko tako zdaj odločijo, da pripravljeno sporočilo o ruski invaziji posredujejo do 150 ljudem naenkrat. Takšno omejitev so ustvarili, saj je tako manj možnosti, da bi sporočilo pristalo v mapi z neželenimi sporočili.

V Rusiji cingljajo obvestila o prejetem sporočilu.
V Rusiji cingljajo obvestila o prejetem sporočilu. FOTO: Shutterstock

Kot je dejal, pa so se na sporočila že odzvali številni Rusi, ki sedaj ostajajo v kontaktu z osebami, ki so jim poslale sporočila. "Doslej sem poslal približno 500 e-poštnih sporočil in v enem dnevu dobil približno 20 odgovorov. Upam, da bo teh še več," pravi Norvežan Alex, ki se je odločil za ta način informiranja ruskih državljanov. Večina ga je sicer prosila, naj jih odstrani s svojega seznama, vendar pa so se bili nekateri pripravljeni tudi pogovarjati z njim. 35-letnica iz Sankt Peterburga mu je tako povedala, da v Rusiji primanjkuje novic iz Evrope, ki bi jih informirale o dogajanju. "Ne ve, kako naj se prebije preko spletnih blokad," je povedal Alex, ki ji je svetoval, kako priti do resničnih informacij.

Fabian medtem pravi, da se njegova ekipa sooča tudi s hekerskimi napadi, ki jim poskušajo zapreti spletno stran. Zatrjuje tudi, da sporočilo nenehno prilagajajo in da ne gre za propagando. 

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.