V Rusiji zaradi koronavirusa preložili referendum o ustavnih spremembah

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA
KOMENTARJI
3
V Rusiji so zaradi epidemije novega koronavirusa preložili referendum, na katerem bi morali Rusi 22. aprila odločati o ustavnih spremembah, je sporočil ruski predsednik Vladimir Putin. Poleg tega je sporočil, da Rusom prihodnji teden ne bo treba na delo.

"Mislim, da je treba referendum preložiti na poznejši datum," je povedal v enem redkih televizijskih nagovorov. Novega datuma ni sporočil.

Ustavne spremembe sta ta mesec potrdila oba domova ruskega parlamenta in tudi ustavno sodišče, tako da je potrebna samo še potrditev na referendumu. Spremembe med drugim povečujejo pristojnosti parlamenta in drugih institucij. Putinu pa omogočajo, da bo za predsednika države lahko kandidiral še dvakrat, torej da bi predsednik lahko ostal vse do leta 2036.

PREBERI ŠE
Duma potrdila Putinovo željo, da lahko znova kandidira za predsednika

Po zdajšnji ustavi bi se njegov mandat končal z iztekom sedanjega drugega zaporednega mandata leta 2024. Predsednik je bil namreč tudi med letoma 2000 in 2008, sicer pa je 67-letni Putin na oblasti kot predsednik ali premier že dve desetletji.

Ruski predsednik je danes v okviru boja proti novemu koronavirusu povedal še, da Rusom prihodnji teden ne bo treba na delo. "Te dolge počitnice so namenjene upočasnitvi širjenja bolezni," je dejal.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v zaščitni obleki pred dnevi obiskal bolnišnico.
Ruski predsednik Vladimir Putin je v zaščitni obleki pred dnevi obiskal bolnišnico.FOTO: AP

V nasprotju s številnimi drugimi državami Rusija ni razglasila karantene. Je pa Putin sodržavljane pozval k upoštevanju navodil zdravnikov in oblasti."Vsi ukrepi, ki so bili sprejeti ali še bodo, bodo učinkovali, če bomo pokazali enotnost in razumevanje zahtevnosti trenutne situacije," je poudaril.

V Rusiji so danes potrdili največje število novih okužb z novim koronavirusom. Okužilo se je še 163 ljudi, vse skupaj pa so doslej zaznali 658 okužb.

Iz Moskve so danes poročali tudi dveh smrtnih žrtvah zaradi koronavirusa. Umrli sta starejši osebi. Doslej v Rusiji niso uradno potrdili še nobene smrtne žrtve covida-19. Prejšnji teden je sicer umrla okužena oseba, a je bil vzrok smrti krvni strdek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.