6°C

V Severni Koreji hudo pomanjkanje hrane, najbolj ogroženi otroci in starejši

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
27
Severna Koreja se zaradi mednarodnih sankcij in pandemije covida-19 nahaja v hudi gospodarski krizi, v svojem poročilu ugotavlja strokovnjak Združenih narodov. Kot je opozoril, so zaradi pomanjkanja hrane najbolj ogroženi otroci in starejši prebivalci. Mednarodno skupnost je pozval k ukinitvi sankcij.

Posebni poročevalec ZN za človekove pravice je kot razlog za poslabšanje razmer v državi in pomanjkanje hrane navedel mednarodne sankcije in blokade zaradi pandemije. Severni Korejci so v stiski, je opozoril Thomas Ojea Quintana. Še posebej ogroženi so otroci in starejši ljudje, ki jim grozi lakota. 

Severna Koreja je ob začetku pandemije zaprla svoje meje, da bi zajezila širjenje novega koronavirusa. Država se za dobavo hrane, gnojil in goriva zanaša predvsem na sosednjo Kitajsko, a je trgovina zaradi blokad močno omejena.

Severnokorejskim otrokom grozi lakota, opozarja strokovnjak ZN.
Severnokorejskim otrokom grozi lakota, opozarja strokovnjak ZN. FOTO: AP

Severna Koreja je posledično v hudi gospodarski stiski, Quintana pa je pozval mednarodno skupnost, naj odpravi sankcije, ki so jih uvedli zaradi severnokorejskega jedrskega programa. 

Kim Džong Un je v tem tednu javno priznal, da se država sooča "z mračnimi razmerami". Državna tiskovna agencija je poročala, da so se cene hrane močno zvišale, NK News je junija poročal, da kilogram banan stane že 45 dolarjev (okoli 39 evrov). 

Kim Džong Un pred dnevi na 76. obletnici ustanovitve vladajoče Delavske stranke Koreje.
Kim Džong Un pred dnevi na 76. obletnici ustanovitve vladajoče Delavske stranke Koreje.FOTO: AP

Quintana v svojem zadnjem poročilu zato navaja, da bi moral Varnostni svet ZN razmisliti o omilitvi mednarodnih sankcij in dovoliti humanitarno pomoč. 

ZDA so pod vodstvom Joeja Bidna večkrat poudarile, da so pripravljene na pogovore s Severno Korejo, a so ob tem od Pjongjanga zahtevale, da se odreče jedrskemu orožju. Džong Un je Američane na drugi strani obtožil, da še dodatno spodbujajo napetosti in dodal, da mora Severna Koreja še naprej razvijati orožje za samoobrambo.