Tujina

V Severni Makedoniji volijo novega predsednika države

Skopje, 24. 04. 2024 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Severni Makedoniji 1,8 milijona volivcev v prvem krogu volitev izbira novega predsednika države izmed sedmih kandidatov, kar je največ doslej. Volitve potekajo mirno ob nekoliko višji volilni udeležbi kot na zadnjih volitvah leta 2019, je sporočila državna volilna komisija. Po anketah je zmagovalca pričakovati v drugem krogu 8. maja.

Volišča po državi so se po podatkih državne volilne komisije odprla ob 7. uri, volitve pa potekajo mirno in brez večjih nepravilnosti. Do 13. ure je bila volilna udeležba 26,35-odstotna, kar je šest odstotkov več kot leta 2019, je po poročanju portala makedonske televizije Telma sporočil predsednik volilne komisije Aleksandar Daštevski.

Volijo lahko tudi volivci, ki nimajo veljavnih osebnih dokumentov z od leta 2018 novim imenom države Severna Makedonija, kot to določa prespanski sporazum z Grčijo. Ker vlada ni uspela pravočasno organizirati zamenjave dokumentov vseh državljanov, jim je sobranje nato omogočilo glasovanje s sprejetjem ustreznega zakona.

Za položaj predsednika se poteguje rekordnih sedem kandidatov, ankete pa napovedujejo izvolitev šele v drugem krogu volitev 8. maja, ko naj bi se znova soočila kandidata glavnih strank, sedanji predsednik in kandidat vladne Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM) Stevo Pendarovski ter kandidatka glavne opozicijske stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova.

61-letni Pendarovski se za petletni mandat poteguje drugič, potem ko je v drugem krogu volitev leta 2019 s skoraj 54 odstotki glasov proti 46 premagal sedaj 70-letno poslanko in profesorico ustavnega prava Siljanovsko Davkovo.

Volitve potekajo po dvoletnem zastoju med vlado in opozicijsko VMRO-DPMNE glede izpolnitve pogoja sosednje Bolgarije o vpisu bolgarske manjšine v ustavo, kar je pogoj za nadaljnjo približevanje države EU. SDSM in Pendarovski podpirata takojšen vpis bolgarske manjšine v ustavo s ciljem pospešitve pridružitvenih pogajanj, ki jih je država začela leta 2022. VMRO-DPMNE in Siljanovska Davkova pa želita uveljavitev te spremembe ustave z odložitvijo, po sprejemu države v EU.

Letos bo drugi krog predsedniških volitev potekal 8. maja hkrati z rednimi parlamentarnimi volitvami. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA to verjetno ne bo v prid priljubljenemu Pendarovskemu, saj je pred parlamentarnimi volitvami desna nacionalistična VMRO-DPMNE v jasni prednosti pred levosredinskimi socialdemokrati.

Za predsedniški položaj se danes poteguje še pet kandidatov, ki pa nimajo možnosti uvrstitve v drugi krog. Med njimi sta tudi dva kandidata albanske manjšine, ki tvori okoli četrtino prebivalstva. To sta kandidat vladne stranke DUI, zunanji minister Bujar Osmani, in opozicijske Albanske stranke Arben Taravari. Ostali trije kandidati - župan mesta Kumanovo Maksim Dimitrievski, univerzitetna profesorica prava Biljana Vankovska ter župan ene od skopskih občin Stevčo Jakimovski - pa lahko pričakujejo od okoli enega do treh odstotkov glasov. Za izvolitev je danes potrebna več kot 50-odstotna podpora. Volišča bodo odprta do 19. ure, uradne izide pa je pričakovati v četrtek.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

visoki
24. 04. 2024 15.13
+1
daj nehajte s to severno makedonijo,to so makedonci in pika
kyngston
24. 04. 2024 12.48
+0
tudi severne makedonije ne bo več, brezveze tista drama leta nazaj. to je sedaj 70% albancev, ostali makedonci so se itq izselili ker je to propadla država. to ''severno makedonijo'' bodo pripojili albaniji.
mario7
24. 04. 2024 09.21
+1
Kje je južna Makedonija?
2mt8
24. 04. 2024 09.26
+2