Tujina

Kako so v Katschbergu pripravljeni na začetek sezone?

Katschberg, 01. 12. 2020 20.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
9

Za polovico manjše skupine v smučarskih šolah, brezplačne maske, covid sprejemne točke pa kar na smučiščih. Tako so na začetek smučarske sezone pripravljeni naši severni sosedje. V smučarskem središču Katschberg, ki je izjemno priljubljeno tudi med slovenskimi smučarji, so na začetek sezone pripravljeni celo tako dobro, da bi prve naprave lahko zagnali že čez nekaj dni, pravijo. Vendar bodo vseeno morali počakati na zeleno luč avstrijske vlade.

Družinsko smučarsko središče Katschberg je od slovenske meje oddaljeno le slabo uro vožnje. Ne le Avstrijci, za svoje so ga vzeli tudi številni slovenski, hrvaški in celo nizozemski ljubitelji smučanja. Začetek letošnje sezone bo veliko bolj kot od snežnih, odvisen od epidemioloških razmer.

Bolj kot na živahno smučarsko središče Katschberg ta trenutek spominja na mesto duhov. Zaprti so vsi hoteli, vse restavracije in vsi bari, a domačini in lokalni podjetniki v december zrejo precej optimistično. "Smo precej optimistični, saj smo zelo dobro pripravljeni. Pod smučarsko šolo se nahaja celo covid vstopna točka," pravi tam zaposleni Otto Grossegger.

Smučarsko središče Katschberg.
Smučarsko središče Katschberg. FOTO: POP TV

Testiranje na prisotnost koronavirusa bo za zaposlene na smučišču brezplačno, vsi ostali bodo za test odšteli od 30 do 85 evrov - odvisno od metode testiranja. Tako se bodo tam lahko testirali tudi tisti, ki bodo za povratek v domovino potrebovali potrdilo o negativnem testu.

Glede na aktualne smernice avstrijske vlade bodo smučarske naprave lahko delovale s polno zmogljivostjo. Nošenje mask bo na napravah obvezno. Če je smučar ne bo imel, mu jo bodo brezplačno priskrbeli na vsaki žičniški postaji.

Varnostna priporočila je avstrijska vlada oblikovala tudi za smučarske šole: skupine bodo za polovico manjše, učitelji smučanja se bodo morali redno testirati. "Za celotno sezono smo v naši smučarski šoli rezervirali eno od restavracij, ki bo vsak dan med 12.00 in 14.00 odprta samo za naše učence," pravi Grossegger.

Prve naprave bi lahko zagnali že čez nekaj dni.
Prve naprave bi lahko zagnali že čez nekaj dni. FOTO: POP TV

V Katschbergu menijo, da se bodo skupaj s smučišči lahko odprli tudi hoteli, restavracija in bari, gostje pa da bodo lahko obedovali tudi v notranjih prostorih. "Naše restavracije so zelo velike in prostorne, zagotavljanje varne razdalje je mogoče," zagotavlja direktor turistične regije Katschberg Markus Ramsbacher, kjer se restavracije že pripravljajo na dprtje.

Smučarske naprave bi na Katschbergu lahko zagnali že kakšen dan pred 18. decembrom, da mislijo še kako resno pa dokazuje na stotine snežnih topov, ki pobočja zasnežujejo praktično noč in dan. Vse je seveda odvisno od avstrijske vlade, ki bo svojo odločitev glede sproščanja ukrepov predstavila že jutri. 

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1998942
02. 12. 2020 10.04
+2
Poglejte in se učite, kako se stvari streže.
jspatipaon
01. 12. 2020 21.47
+0
Ljudje lačni brez služb glavna tema pa smučanje... Delanje norcev...
Periot222
01. 12. 2020 21.46
-1
Drzava vec kot pol zaprta vi v javni upravi meglomesarji pa ne studirate drugega kot kam boste sli da boste corono vlacli v Slovenijo tako kot ste jo s Hrvaske sram vas naj bo delat se spravte!!!!!!!!
catgod
01. 12. 2020 21.40
Bolj desetine sneznih topov kot pa stotine...
Cicamica
01. 12. 2020 21.17
+0
Smučarski virus je že pripravljen..
PhoneRebel
01. 12. 2020 21.12
+4
jah delej pa bos tut ti lahko. pa ne bit tok fous.
VAREN
01. 12. 2020 21.06
-1
Slovenski zdravniki že opravljajo rezervacije.
medo90
01. 12. 2020 21.15
+3
zakaj pa zdravniki?? Super smučišče normalne cene prijazni ljudje......... Komi čakam da grem
Rožice so zacvetele
01. 12. 2020 21.20
+1
Ali ti misliš, da smučajo samo zdravniki? Jaz tudi smučam, pa nisem zdravnik. Veliko Slovencev smuča, vendar ne samo tisti z visoko plačo. Pač veš, za kaj boš porabil denar. In, lepo prosim, ne mi s tem, da eni še za jesti nimajo. Ljudje si nikoli nismo bili enaki in tudi nikoli ne bomo. Utopija je samo utopija in nič več.