Tujina

V šolah testiranja na narkotike, mladoletnim prepovedan vstop na strelišča

Beograd, 04. 05. 2023 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po pokolu na srbski šoli Vladislav Ribnikar je srbska vlada sprejela sklepe, s katerimi želi uvesti spremembe, ki bi v prihodnosti preprečile podobne tragedije. Tako med drugim razmišljajo o strožjem nadzoru nad orožjem, vsebinami, ki so jim izpostavljeni mladi, in morebitni omejitvi mobilnih telefonov v šolah.

Žalovanje po streljanju na beograjski šoli
Žalovanje po streljanju na beograjski šoli FOTO: AP

Srbski Blic poroča, da med drugim predlagajo moratorij na izdajanje dovoljenj za hrambo in nošenje kratkega strelnega orožja za dve leti, medtem ko mora biti pregled vseh že izdanih dovoljenj za hrambo orožja opravljen v treh mesecih.

Kot nadaljujejo, mora biti v šestih mesecih zaključen nadzor nad tem, kako osebe z dovoljenjem hranijo orožje, predvsem pa nadzor, ali so izpolnjene zakonske zahteve za varno hrambo orožja, ali se orožje hrani ločeno od streliva – in ali je dostop do orožja omogočen. Ustrezno je namreč potrebno preprečiti dostop do orožja in streliva mladoletnim in drugim nepooblaščenim osebam.

Načrtujejo tudi kontrolo vseh strelišč na ozemlju Srbije – in to v treh mesecih, v roku enega meseca pa nameravajo pripraviti predpise o pogojih in načinu uporabe strelišč, vključno s prepovedjo dostopa mladoletnim osebam.

Ministrstvo za pravosodje naj bi pripravilo spremembe zakona, ki bo predpisal kazensko odgovornost za osebe, ki mladoletnikom in drugim neupravičenim osebam omogočijo nabavo strelnega orožja ter učijo mladoletne osebe rokovanja z orožjem.

Ministrstvo bo tudi preučilo možnost spremembe Kazenskega zakonika v smeri znižanja starostne meje za kazensko odgovornost mladoletnikov s 14 na 12 let – ob upoštevanju mednarodnih in evropskih standardov.

Delo čaka tudi ministrstvo za izobraževanje in ministrstvo za zdravje, ki morata v mesecu dni pripraviti pravilnik, ki bo omogočil uvedbo obveznega testiranja na narkotike v srednjih in osnovnih šolah za učence sedmih in osmih razredov.

Srbska vlada bo tudi oblikovala Svet za preprečevanje vrstniškega nasilja, ki bo med drugim poskrbel za organizacijo mobilnih timov. Razmislili bodo tudi o smotrnosti sprejema ukrepa prepovedi uporabe mobilnih telefonov v šolah.

Blic še navaja, da naj bi ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za informiranje in telekomunikacije preučila možnost zaostritve sankcij za neupoštevanje predpisanih obveznosti ponudnikov medijskih storitev, kamor sodijo tudi družbena omrežja, glede prepovedi programskih vsebin, ki poudarjajo in podpirajo nasilje, kazniva in druga protipravna ravnanja, predvajanja prizorov brutalnega nasilja in drugih vsebin, ki lahko resno škodujejo telesnemu, duševnemu ali moralnemu razvoju mladoletnikov.

Vlada bo v desetih dneh oblikovala tudi delovno skupino za varnost otrok na internetu, ki bo obravnavala uvedbo ukrepov za prepoved dostopa do strani, ki vsebujejo nasvete o umorih, nakupu drog ali orožja. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja