V Srbiji bodo kršiteljem samoizolacije sodili prek Skypa

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
K.H.
KOMENTARJI
35
Odkar so v Srbiji razglasili izredne razmere, je v priporu končalo že več kot 100 ljudi, ki so kršili samoizolacijo. Proti tem posameznikom so podane tudi kazenske ovadbe, grozijo jim zaporne in visoke denarne kazni. Prva sojenja kršiteljem naj bi se začela že jutri, kršiteljem pa bodo sodili kar preko videokonferenc.

Srbija je 15. marca razglasila izredne razmere, kmalu zatem je uvedla tudi policijsko uro. Kršiteljem policijske ure in tistim, ki so jim zdravstvene oblasti odredile samoizolacijo, pa so zagrozili s strogimi kaznimi. A mnogi očitno navodil niso upoštevali, tako je denimo doslej v priporu zaradi kršenja samoizolacije končalo že okoli 108 ljudi.

V Srbiji strogo kaznujejo vse, ki kršijo navodila o samoizolaciji.
V Srbiji strogo kaznujejo vse, ki kršijo navodila o samoizolaciji.FOTO: AP

Tem posameznikom bodo že jutri začeli soditi na posameznih sodiščih. Srbsko pravosodno ministrstvo je vsem sodiščem zato poslalo dopis, v katerem jih pozivajo, naj sojenja organizirajo prek videokonferenc in tako zaščitijo svoje zaposlene in ljudi, proti katerim teče postopek. Sodišča morajo priskrbeti računalnike z videokamero in mikrofonom ter na njih naložiti Skype, program za videoklice, so še sporočili z ministrstva. Sodišča, na katerih bodo v prihodnjih dneh tekli postopki proti kršiteljem samoizolacije, morajo še danes obvestiti ministrstvo o tem, ali so uspeli upoštevati navodila in kako se bodo izvajala sojenja.

Takšen način zaslišanj in sojenj prek Skypa priporočajo samo za tiste obtožence, ki so kršili samoizolacije oziroma niso upoštevali zdravstvenih navodil za obvladovanje epidemije. Kršiteljem samoizolacije grozijo stroge kazni – večletne zaporne kazni in denarne kazni do milijon dinarjev (8500 evrov). Za obtožence drugih kaznivih dejanj pa bodo sodni postopki še naprej potekali po ustaljeni praksi – torej v sodnih dvoranah. S takšnim načinom sojenja se očitno strinja tudi nekdanji slovenski pravosodni minister Aleš Zalar, ki je ob članku na Twitterju zapisal: "Svaka čast."

108 kršiteljev samoizolacije. Kazni pišejo tudi upokojencem, ki ne upoštevajo navodil

Srbska uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je za kršitelje samoizolacije zagotovila tri posebne objekte. V objektu v Vršcu se trenutno nahaja 44 kršiteljev, v Požarevcu 43 kršiteljev in v Pirotu 21 kršiteljev. Beograd in Novi Sad pa sta zagotovila tudi poseben objekt, kamor bodo privedli pridržane osebe, za katere sumijo, da kršijo samoizolacijo.  

Kazni pišejo tudi upokojencem, starejšim od 65 let, ki imajo prepoved gibanja po ulicah in parkih. Samo v torek so kazni za prekršek napisali 24 upokojencem. V noči na sredo pa so policisti napisali prijave o kršenju policijske ure za 115 oseb, ki jih za to kršitev čaka denarna kazen od 50.000 do 150.000 dinarjev (425 do 1275 evrov).

Na sejemskem razstavišču v Beogradu so postavili postelje, kjer bodo zdravili morebitne obolele v primeru večjega izbruha covid-19.
Na sejemskem razstavišču v Beogradu so postavili postelje, kjer bodo zdravili morebitne obolele v primeru večjega izbruha covid-19.FOTO: AP

V Srbiji je doslej za boleznijo covid-19 umrlo že sedem oseb. Do 15. ure danes pa so potrdili 73 novih primerov okužb, skupno imajo tako že 457 primerov okužb z novim koronavirusom. Sicer pa so v sredo poročali o največjem dnevnem porastu okuženih, ko so v enem dnevu zabeležili 81 novih primerov. Od izbruha virusa so v Srbiji skupno testirali 1161 ljudi.

Srbska vlada je napovedala možnost dodatnih ukrepov, ki predvidevajo med drugim popolno izolacijo nekaterih mest in občin, kot tudi okrepitev testiranj, da bi zajezili širjenje koronavirusa. 

V Beogradu se pripravljajo na najhujše.
V Beogradu se pripravljajo na najhujše.FOTO: AP

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v sredo dejal, da preučujejo uvajanje novih ukrepov za Beograd, Niš in Valjevo. Izpostavil je, da je Beograd največje žarišče virusa v državi. Na tamkajšnjem sejemskem rasztavišču so zato že postavili več sto postelj, v primeru nenadnega povečanja obolelih. 

Spremljajte aktualne informacije