Tujina

Za očeta 13-letnika odredili 30-dnevni pripor

Beograd, 05. 05. 2023 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S., N.L.
Komentarji
0

Ob polnoči se je v Srbiji začelo tridnevno žalovanje, ki ga je srbska vlada razglasila zaradi tragedije, ki se je zgodila na eni od beograjskih osnovnih šol. 13-letni učenec je med strelskim pohodom ubil devet ljudi, ranil pa sedem. Na tožilstvu pa so več kot tri ure zasliševali očeta najstnika, ki mu je sodnica nato odredila 30-dnevni pripor, saj okoliščine kažejo, da bi lahko v kratkem času ponovil kaznivo dejanje. 48-letniku očitajo hujše kršitve splošne varnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen od dveh do 12 let.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tridnevno žalovanje do nedelje
    03:10
    Iz 24UR: Tridnevno žalovanje do nedelje
  • Iz SVETA: Tridnevno žalovanje v Srbiji
    02:52
    Iz SVETA: Tridnevno žalovanje v Srbiji
  • Poklon žrtvam strelskega pohoda (Vir: Videoplus.rs)
    01:42
    Poklon žrtvam strelskega pohoda (Vir: Videoplus.rs)

V skladu z zakonom so za dan žalovanja predpisana določena pravila obnašanja. Pravilnik določa, da morajo biti zastave v javnih ustanovah spuščene na pol droga. Javni mediji so dolžni obveščati javnost o spominskih slovesnostih, ki jih ob dnevu žalovanja organizirajo pristojni organi. Namesto humorističnih, zabavnih in drugih oddaj z narodno-zabavno glasbo so mediji dolžni predvajati glasbo in oddaje, primerne dnevu žalovanja. 

Časopisno-založniška podjetja, ki izdajajo dnevne časopise, so dolžna na dan žalovanja svoje časopise natisniti v črni barvi, na naslovnici pa mora biti sklep o razglasitvi dneva žalovanja. V vzgojno-izobraževalnih ustanovah bodo dan obeležili z minuto molka po prvi učni uri. 

Prepovedano bo denimo tudi predvajanje narodno-zabavne glasbe. Vse bo ovito v črno, za kršitelje pa so predvidene tudi globe – za pravne osebe do 200.000 dinarjev (1705 evrov), za fizične pa do 10.000 (85 evrov). 

Spomnimo, v sredo malo pred 9. uro zjutraj so na osnovni šoli na Vračarju v Beogradu odjeknili streli. Učenec sedmega razreda je ubil osem sovrstnikov in šolskega varnostnika, ranil pa še šest učencev in učiteljico zgodovine. Po strelskem pohodu je 13-letnik sam poklical policijo in povedal, kaj je storil. Policija ga je na kraju aretirala, pridržali so tudi njegove starše. 

V soboto bodo na beograjskem pokopališču pokopali štiri učence in varnostnika, poroča Radio Televizija Srbije (RTS). 

Pred šolo, kjer se je zgodil strelski napad, so se številni poklonili žrtvam.
Pred šolo, kjer se je zgodil strelski napad, so se številni poklonili žrtvam. FOTO: AP

Oče na zaslišanju, sodnica odredila 30-dnevni pripor

Po besedah načelnika beograjske policije Veselina Milića je mladoletnik strelski pohod načrtoval mesec dni. Orožje je vzel iz očetovega sefa, pri sebi pa je imel tudi štiri molotovke. 

13-letnikov oče je osumljen kaznivega dejanja hudega ogrožanja splošne varnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen do 12 let. Danes so ga zaslišali na tožilstvu. Po poročanju RTS bi se zaslišanje moralo začeti ob 10. uri, vendar je tožilka prišla uro in pol kasneje. Zaslišanje je trajalo več kot tri ure. 

Višje državno tožilstvo je sporočilo, da obstaja sum, da je oče sina usposabljal za rokovanje s strelnim orožjem in ga peljal v strelski klub. Prav tako je osumljen, da ni zagotovil pogojev za varno namestitev in hrambo orožja ter streliva. Orožje naj bi hranil v neustrezno zavarovanem kovinskem sefu v omari na hodniku stanovanja. 48-letnik je navedbe zanikal in predstavil svoj zagovor, njegova odvetnica je dejala, da je 48-letnik orožje hranil v skladu z zakonom, da ima zanj vsa dovoljenja in je član športne zveze. 

Sodnica je po zaslišanju sporočila, da je zoper 48-letnika odredila 30-dnevni pripor, saj okoliščine kažejo, da bi lahko v kratkem času ponovil kaznivo dejanje. Za pripor so se na sodišču odločili tudi, da bi preprečili morebitno vplivaje na priče in zagotovili nemoteno in pošteno vodenje kazenskega postopka ter zaradi zaskrbljenosti javnosti. Zoper odredbo se stranka sicer lahko pritoži v treh dneh. 

Ker je deček še otrok – ni še dopolnil 14 let – po zakonu ni kazensko odgovoren, kakšna bo njegova nadaljnja usoda in kakšne bodo posledice, pa še ni znano. 

Po mnenju odvetnika Denisa Bećirića, ki je spregovoril za srbski portal, bi lahko očeta teoretično obtožili tudi zanemarjanja otroka, če bo tožilstvo za to našlo dokaze. "Oče lahko odgovarja za neustrezno hrambo orožja. Predpisi jasno določajo, da je treba orožje in strelivo hraniti pod ključem. Če bosta tožilstvo in policija našla dokaze, da to ni bilo upoštevano, bo za to kaznivo dejanje vložena kazenska ovadba," je pojasnil Bećirić. 

Odvetnik Ivan Simić medtem poudarja, da 13-letniku ne morejo soditi. "Takšen je zakon in s tem je konec zgodbe. Sčasoma, če se dokaže, da je bil zanemarjen, se lahko staršem odvzame skrbništvo in otroka namesti v zavod. Kar zadeva očeta, pa čeprav je še prezgodaj, lahko odgovarja za kršenje predpisov o posedovanju orožja in streliva," je dodal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3