Tujina

V Srbiji uspešno opravili prvo transplantacijo jajčnikov

Beograd , 01. 03. 2023 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Srbiji so med enojajčnima dvojčicama opravili prvo transplantacijo jajčnikov. Sestra, ki že ima otroke, je del jajčnikov dala sestri, ki jih še nima. Slednja je namreč v zgodnjih 30. letih prišla v menopavzo, kar sicer pri enojajčnih dvojčicah ni redek pojav.

"Vse je potekalo tako, kot smo predvideli. Transplantacijo smo opravili med dvema enojajčnima dvojčicama, od katerih je ena v zgodnjih 30. letih prezgodaj odšla v menopavzo in še ni imela otrok. Druga sestra že ima dva otroka in je zdaj en del jajčnikov dala sestri ter ji s tem vrnila hormonsko funkcijo, s katero bo lahko rodila otroka," je za srbske medije pojasnil ginekolog in strokovnjak za reproduktivno medicino prof. dr. Milan Milenković. Slednji predvideva, da bi ženska lahko zanosila že konec tega ali začetek prihodnjega leta.

Pri enojajčnih dvojčicah sicer ni redko, da ena izmed sester prezgodaj vstopi v menopavzo. Njihov zarodek se namreč prej razdeli in večina jajčec tako konča pri drugi sestri.
Pri enojajčnih dvojčicah sicer ni redko, da ena izmed sester prezgodaj vstopi v menopavzo. Njihov zarodek se namreč prej razdeli in večina jajčec tako konča pri drugi sestri. FOTO: Shutterstock

"To je bila prva transplantacija jajčnikov v naši državi in prva transplantacija med enojajčnima dvojčicama, ki je bila opravljena izven meja Amerike. V ZDA so poseg  med dvema enojajčnima dvojčicama opravili pri desetih pacientkah in vse so kasneje rodile. A v Evropi do sedaj takšnega posega še nismo opravili," je še pojasnil Milenković. 

V Evropi so sicer v Avstriji, Nemčiji in Švici predhodno že opravili uspešne posege transplantacije jajčnikov, a še nikoli pri pacientkah, ki so bile enojajčne dvojčice. 

Zdravnik je še dodal, da okrevanje pacientk poteka hitro in dobro.

Na svetu se je okoli 200 otrok rodilo po transplantaciji jajčnikov.
Na svetu se je okoli 200 otrok rodilo po transplantaciji jajčnikov. FOTO: Shutterstock

"Naše vizije so se pričele uresničevati. S profesorjem Milenkovićem se poznam že 20 let in o tem smo sanjali že od začetka stoletja. Želim povedati, da se vizije vseh nas lahko uresničijo, če le delamo na tem, sodelujemo in izkoristimo vse naše potenciale, s katerimi bomo prišli do želenega cilja," pa je povedal kirurg dr. Miroslav Đorđević.

Pri tem je izpostavil, da taki procesi vseeno zahtevajo svoj čas in trud, ter spomnil, da so v Srbiji prehodno že uspešno opravili transplantacijo maternice in testisa, obe prav tako pri enojajčnih dvojčkih. Đorđević pa je trenutno tudi vodja projekta, ki se pripravlja na operacijo penisa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VoxP
01. 03. 2023 20.39
madonca človek bi pričakoval da bi se to v evropi zgodilo v sloveniji - dežela samih požrtvovalnih modrih ovratnikov. pri nas pa poslužamo samo lajno o plačah
Ramzess
01. 03. 2023 15.40
En del jajčnikov? Kaj točno.
St. Gallen
01. 03. 2023 13.52
zakaj pa ne pisete nic o dosezkih svicarskih kirurgov?