Tujina

V srbskih šolah odslej policisti, stekla akcija Predajte orožje!

Beograd, 08. 05. 2023 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
3

Po dveh strelskih pohodih v Srbiji, ki sta terjala 17 smrtnih žrtev, večinoma otrok in mladih, se država počasi vrača v normalo. Šolarji in dijaki se vračajo v šolske klopi, za njihovo varnost pa odslej skrbijo tudi policijski uslužbenci, ki so prisotni na vsaki srbski šoli od 8. ure zjutraj do konca pouka. Prav tako se z današnjim dnem začenja mesec dni trajajoči ukrep, v sklopu katerega lahko srbski državljani brez kakršnih koli sankcij predajo svoje neregistrirano orožje oblastem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Konec tridnevnega žalovanja
    03:32
    Iz 24UR ZVEČER: Konec tridnevnega žalovanja
  • Iz Sveta: Predajte orožje
    03:14
    Iz Sveta: Predajte orožje

Gre za ukrepa, ki ju je po grozljivem napadu sprejela srbska vlada, da bi povečala varnost šolskih otrok in zaposlenih ter zmanjšala količino orožja v srbski družbi in s tem preprečila podobna tragična dogajanja.

Na beograjskih šolah po dva policista

Da bo bolje poskrbljeno za varnost otrok, je neposredno po sredinem strelskem pohodu na beograjski osnovni šoli državljankam in državljanom obljubil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Danes, po koncu tridnevnega žalovanja, se srbski učenci vračajo v šole, razen na beograjski Osnovni šoli Vladislav Ribnikar, kjer bodo pouk znova vzpostavili postopoma.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Danilo Stevandić je za srbske medije pred dnevi dejal, da bodo odslej na vseh šolah zagotovili prisotnost policista, ki bo imel predvsem preventivno nalogo. Kot je dejal, imajo v Srbiji okoli 1800 šol, zaradi novih nalog pa bodo še letos zaposlili vsaj 1200 dodatnih policistov. 

Kot je dejal Stevandić, sta z današnjim dnem na vseh beograjskih šolah po dva policista, na ostalih pa eden. Policisti bodo še posebej pozorni na odnose med učenci v času odmorov, prav tako bodo skrbeli še za odkrivanje morebitnega orožja, psihoaktivnih substanc in drugih prepovedanih stvari pri prihodu v šolo. Prav tako bo policija okrepila svojo prisotnost na območjih v bližini šol, pa tudi na tistih predelih, kjer se zbira večje število ljudi: trgovine, železniške in avtobusne postaje, športne prireditve itd.

Rože in policija pred poslopjem beograjske Osnovne šole Vladislav Ribnikar.
Rože in policija pred poslopjem beograjske Osnovne šole Vladislav Ribnikar. FOTO: AP

V šolo, kjer se je zgodil pokol, se otroci vračajo postopoma

Po tragediji na OŠ Vladislav Ribnikar bodo ponovni pouk uvedli postopoma. Načrt vračanja predvideva vrnitev prvih otrok v šolske klopi sicer v sredo, 10. maja, a so številni starši otrok že napovedali proteste, saj se z vračanjem v šolske klopi ne strinjajo, nekateri pa celo zahtevajo selitev otrok v drugo šolo. Direktor Šolske uprave mesta Beograd Dragan Filipović sicer zagotavlja, da bodo pri vračanju otrok upoštevali psihično počutje tako otrok kot zaposlenih in da bodo ves čas vsem nudili ustrezno sociološko in psihološko pomoč. Kot je pojasnil, pouka še kar nekaj časa ne bo, bodo pa zagotovili vsem otrokom druženje, možnost pogovora in ustreznega svetovanja. Kot opozarjajo strokovnjaki psihološke stroke, bodo učenci skupaj s sovrstniki lažje predelali travmo in znova vzpostavili zaupanje in občutek varnosti.

Začetek akcije Predajte orožje!

Glede na podatke raziskovalnega projekta Small Arms Survey (SAS) naj bi imelo v Srbiji orožje 39 od 100 ljudi, kar je največ v Evropi. Srbsko nacionalno združenje za orožje medtem navaja podatek, da je v zasebni lasti več kot 900.000 kosov orožja - od pištol do lovskega orožja.

Srbsko notranje ministrstvo je pozvalo vse državljane, ki imajo v lasti neregistrirano orožje, da ga v naslednjem mesecu dni predajo najbližji policijski postaji. Vsi, ki bodo v tem času predali svoje orožje, ne bodo kazensko odgovarjali, prav tako ne bodo utrpeli nobenih drugih posledic. Prav tako ne bodo rabili pojasnjevati izvora orožja. Poziv velja za vse vrste orožja in ubojna sredstva, opozarjajo na ministrstvu. 

Tisti, ki tega ne bodo storili v mesecu dni, jih čaka kazenski pregon.Po mesecu dni bodo namreč sledile preiskave domov in ostre sankcije, če bo policija pri kom odkrila neregistrirano orožje, je napovedal Vučić v nastopu na srbski javni televiziji RTS in ljudi pozval k odgovornosti.

Vučić sicer pričakuje, da se bo v skladu z novimi ukrepi za do 90 odstotkov zmanjšala količina legalno pridobljenega orožja v državi. "Drugi ukrep je drastično, 90-odstotno zmanjšanje zakonitega orožja, predvsem kratkocevnega," je med navajanjem novih, ostrih ukrepov dejal srbski predsednik. Pojasnil je, da se to ne nanaša na lovsko orožje in dodal, da večino umorov zagrešijo z pištolami.

Stanje štirih še vedno resno

Od več ranjenih, ki so v obeh napadih utrpeli hujše poškodbe, so jih nekaj že odpustili v domačo oskrbo, stanje najmanj štirih pa je še vedno resno. Gre za dve dekleti, ki sta bili žrtvi strelca pri Mladenovcu, ter deklico in dečka, ki ju je ustrelil napadalec v Beogradu.

Opozicija poziva na protest

Je pa danes pozno popoldan v Beogradu napovedan množičen protest, na katerega pozivajo predvsem v listi Ne davimo Beograda, pa tudi v ostalih opozicijskih strankah. Kot pravijo, je aktualna vlada zatajila, zato je prav, da prevzame odgovornost in odstopi. Odstop ministra za izobraževanje po njihovem mnenju ni dovolj.

Aktualna vlada protest označuje za politično motiviranega in času ter kraju neprimernega, saj gre za čas žalovanja in slovesa od tragičnih žrtev. 

Srbija zavita v črnino

Srbijo sta minuli teden pretresla strelska napada, v katerih je naprej v sredo 13-letnik v osnovni šoli v Beogradu ubil osem učencev in varnostnika, naslednji dan pa 21-letnik v treh vaseh na območju Mladenovca še osem ljudi.

Fant v osnovni šoli je streljal z očetovim sicer registriranim orožjem, napadalec naslednji dan pa z avtomatsko puško. Pri njem so našli še velike količine drugega orožja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1