Tujina

24-letni študent streljal na fakulteti: ubil 14 ljudi, več kot 20 pa ranil

Praga, 21. 12. 2023 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
0

V strelskem pohodu na filozofski fakulteti v središču Prage je bilo ubitih 14 ljudi, več je ranjenih. Strelca, 24-letnega študenta, je policija našla mrtvega.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Strelski pohod v Pragi
    03:15
    Iz 24UR ZVEČER: Strelski pohod v Pragi
  • V središču Prage je moški ustrelil in ubil več oseb
    01:09
    V središču Prage je moški ustrelil in ubil več oseb
  • Zaprto območje v središču Prage
    00:33
    Zaprto območje v središču Prage

Streljanje se je zgodilo na filozofski fakulteti, ki spada pod Karlovo univerzo. Fakulteta se nahaja na trgu Jana Palacha v središču Prage. 

Tiskovna predstavnica fakultete Tereza Markova je za češke medije pojasnila, da so študenti in profesorji prejeli navodila, naj se zaklenejo v predavalnice in pisarne. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oblasti so po dogodku zaprle celotno središče mesta. Policija je sprva na novinarski konferenci pojasnila, da je napadalec ubil najmanj 15 ljudi, 24 pa ranil. Kasneje so podatek popravili in zapisali, da je bilo ubitih 14 oseb, 25 pa je ranjenih, od tega 10 huje. Po navedbah praške reševalne službe in praških bolnišnic so med žrtvami tudi tuji državljani.

Strelec je 24-letni D. K., doma iz vasi, ki je od Prage oddaljena 21 kilometrov. Na Karlovi univerzi je študiral zgodovino, za svojo diplomsko nalogo o revolucionalnih dogodkih leta 1846 v Krakovu pa je v začetku leta prejel nagrado . Preden se je odpravil na strelski pohod v Prago, naj bi doma ubil svojega očeta. 

Danes popoldne bi se moral udeležiti predavanja v drugi stavbi, nekaj minut hoje od filozofske fakultete. Tam ga je iskala policija, še preden je izvedel strelski pohod, a ga niso našli. 

Potem ko je ubil 14 ljudi, naj bi storil samomor. Njegovo truplo so našli na poslopju fakultete. Po navedbah policije preiskava še poteka, študent pa naj bi se zgledoval po podobnih množičnih strelskih pohodih v tujini. Oblasti dogodka ne obravnavajo kot teroristično dejanje. 24-letnik je imel dovoljenje za uporabo orožja, na fakulteto pa je prinesel več kosov orožja. "Brez hitrega policijskega posredovanja bi lahko imeli še več žrtev," je povedal notranji minister Vit Rakušan in dodal, da so bile specialne enote na kraju v 12 minutah. 

Osumljenec je po poročanju češkega portala ct24 v tem tednu na družbenem omrežju Telegram zapisal, da "sovraži svet" in da želi za seboj pustiti čim več trpljenja.

Policija prav tako preiskuje, ali je 24-letnik odgovoren še za smrt dveh oseb, ki so ju našli mrtvi v gozdu blizu Prage pretekli teden. Žrtvi naj bi sicer izbral povsem naključno, poroča BBC. Po poročanju češkega portala Idnes.cz gre za 32-letnega moškega in njegovo komaj dvomesečno hčerko. 

Ko so se zaslišali streli, je v okolici univerze zavladala panika. Posnetki na družbenih omrežjih prikazujejo množico ljudi, kako beži z znamenitega Karlovega mostu, priljubljene turistične atrakcije, ki je od kampusa univerze oddaljena okoli 500 metrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Češki premier Petr Fiala je sporočil, da je v luči tragičnega dogodka odpovedal vse prihodnje obveznosti. Češki predsednik Petr Pavel je medtem sporočil, da ga je dogodek pretresel, svojcem žrtev je izrazil iskreno sožalje. 

V Pragi se je v času streljanja na enotedenskih počitnicah nahajala tudi skupina prijateljic iz Slovenije. Za naš portal je opisala dogajanje. Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve ob tem sporočajo, da med žrtvami ni slovenskih državljanov. Uradnih informacij sicer še nimajo. 

Strelski napadi na Češkem so sicer relativno redki, poroča Reuters. Decembra 2019 je 42-letnik ubil šest ljudi v čakalnici bolnišnice v Ostravi, nato pa pobegnil in si sodil sam. Leta 2015 pa je moški v restavraciji v mestu Uhersky Brod ubil osem ljudi, nato pa storil samomor. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3