Tujina

V starosti 100 let je umrl 'oče' karaok

Tokio, 15. 03. 2024 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Umrl podjetnik Shigeichi Negishi, ki je dosegel častitljivo starost 100 let. V zgodovino pa se bo zapisal kot izumitelj ene najbolj priljubljenih družbenih aktivnosti – karaok. Svojega izuma ni nikoli patentiral, kot je povedala njegova hči, ga to niti ni motilo, saj da je s ponosom gledal, kako se njegova ideja razvija in širi v kulturo zabave.

Do ideje za karaoke je japonski podjetnik Shigeichi Negishi prišel, ko mu je inženir v podjetju, ki ga je vodil leta 1967, rekel, da njegovo petje ni najboljše. Takrat je bil Negishi star 43 let in na misel mu je prišla ideja o karaokah, poroča Sky News. "Ko bi le lahko slišali moj glas ob spremljavi originalne pesmi," je pomislil takrat. Še isto leto je podjetnik izumil napravo za karaoke Sparko Box.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izumitev karaok običajno pripisujejo japonskemu glasbeniku Daisukeju Inoueju, ki je leta 1971 predstavil napravo 8 Juke. Vendar pa ga je v resnici za štiri leta prehitel prav aparat Sparko Box. Za resničnega izumitelja ga priznava tudi največja državna organizacija proizvajalcev in prodajalcev naprav za karaoke.

Negishi je takrat ustvaril okoli 8000 naprav ter jih poslal v različna podjetja po vsej Japonski. A naposled se je naveličal spora z glasbeniki ter "prodaje od vrat do vrat". Leta 1975 je popolnoma zapustil posel s karaokami in njegov inovativni Sparko Box so kmalu nadomestile podobne naprave.

Smrt "očeta" karaok je v četrtek sporočil v časopisu The Wall Street Journal sporočil avtor knjige "Kako je Japonska ustvarila sodobni svet" Matt Alt, ki je Negishija intervjuval leta 2018. Legendarni izumitelj je umrl 26. januarja po padcu, je Altu povedala Negishijeva hči Atsumi Takano.

Podjetnik je imel tri otroke, pet vnukov in osem pravnukov, svojega izuma pa ni nikoli patentiral. "Resnično je bil ponosen, ko je spremljal, kako se njegova ideja razbija v kulturo zabave po vsem svetu. To je bila zanj dovolj velika nagrada," je dejala njegova hči.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
15. 03. 2024 19.49
-1
Dobra stvar./ne morem pa pozabit tipa ki je na talentih pel tekilo.3x je smrtno resno rekel tekila
bruzor
15. 03. 2024 19.32
+1
Počivaj v miru...