Tujina

V štirih italijanskih deželah strožje omejitve, na Hrvaškem sproščanje

Zagreb, 15. 02. 2021 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
STA, V.L., T.V.
Komentarji
21

Čeprav se v večini Italije razmere izboljšujejo, v štirih deželah veljajo strožje omejitve. Tudi v rumenih fazah je vlada prepovedala odprtje smučišč. Povsod je še vedno v veljavi policijska ura. Na Hrvaškem pa so rahlo sprostili omejitvene ukrepe. Na Danskem kljub temu, da imajo eno najboljših epidemioloških slik v Evropski uniji, vztrajajo pri strogih ukrepih.

Zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom so v Italiji od nedelje v štirih deželah v veljavi strožje omejitve. Dežele Toskana, Ligurija, Abruci in Trentino je ministrstvo za zdravje opredelilo za tako imenovana oranžna območja. 

V omenjenih štirih deželah so tako znova zaprte restavracije in bari, prebivalci pa ne smejo zapustiti območij svojega bivališča, razen v nujnih primerih. Omejitve bodo na začetku veljale 15 dni, so sporočili z ministrstva.

V večini Italije se sicer splošno stanje v pandemiji covida-19 relativno izboljšuje. Večina države je v t. i. rumeni fazi, ki med drugim dovoljuje tudi obratovanje smučišč. Odprla naj bi se danes, a je vlada v nedeljo tik pred zdajci odločila, da se to ne bo zgodilo. To je naletelo na ostro nasprotovanje regionalnih oblasti nekaterih dežel. V Piemontu, kjer želijo odločitev vlade zamrzniti po sodni poti, so kljub prepovedi odprli smučišča. 

Lastniki lokalov medtem vse bolj nasprotujejo sistemu različnih stopenj ukrepov, ki se spreminjajo iz tedna v teden. V deželi Ligurija, ki je oranžna, so tako v nedeljo kljub prepovedi odprli lokale in na valentinovo sprejeli goste.

Še vedno v državi velja nočna policijska ura, ki se začne ob 22. uri. V Italiji so v nedeljo poročali o 11.000 novih okužbah z novim koronavirusom v preteklih 24 urah, število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh pa je znašalo 130.

Potem ko so hrano in pijačo po naročilu lahko pripravljali in prodajali zgolj lastniki restavracij, lahko z današnjim dnem to počnejo tudi lastniki ostalih gostinskih lokalov, predvsem priljubljenih kavarn na Hrvaškem.
Potem ko so hrano in pijačo po naročilu lahko pripravljali in prodajali zgolj lastniki restavracij, lahko z današnjim dnem to počnejo tudi lastniki ostalih gostinskih lokalov, predvsem priljubljenih kavarn na Hrvaškem. FOTO: Dreamstime

Na Hrvaškem rahlo sprostili omejitvene ukrepe

Po skoraj treh mesecih prepovedi obratovanja lahko od danes vsi hrvaški gostinci prodajajo hrano in pijačo za s seboj. Ob upoštevanju epidemioloških ukrepov so vrata znova odprle telovadnice, šole tujih jezikov in otroške igralnice, v večini države pa tudi stavnice in igralnice. Zrahljani ukrepi bodo veljali do 28. februarja.

Hrvaška vlada je potrdila, da bo kljub rahljanju ukrepov do konca meseca nakazala po 4000 kun (534 evrov) nadomestila za delavce v dejavnostih, ki so jim z današnjim dnem omogočili omejeno delo. Država bo plačala tudi vse prispevke v plačah zaposlenih.

Potem ko so hrano in pijačo po naročilu lahko pripravljali in prodajali zgolj lastniki restavracij, lahko z današnjim dnem to počnejo tudi lastniki ostalih gostinskih lokalov, predvsem priljubljenih kavarn.

Vstop kupcev v gostinske lokale sicer ni dovoljen, temveč je treba hrano in pijačo prodajati prek okenca. Lastniki ne smejo spodbujati zbiranja pred lokali s predvajanjem glasbe ali z uporabo grelnikov na terasah, ki ostajajo zaprte. V čakalnih vrstah pred lokali je treba nositi zaščitno masko in spoštovati dvometrsko medsebojno razdaljo.

Nekateri gostinci so dejali, da jim omogočanje omejenega dela ne zadostuje, da bi odprli svoje lokale. Menijo, da je treba dovoliti tudi obratovanje teras. Mnogi pa so komaj dočakali, da lahko delajo, ne glede na to da lahko prodajajo samo hrano in pijačo za s seboj. Po poročanjih hrvaških medijev v središču Zagreba ni gneče pred gostinskimi lokali, prodaja jutranje kave pa je krepko pod povprečjem, ki so ga gostinci imeli pred zapiranjem lokalov konec novembra lani.

Od danes je znova mogoče uporabljati telovadnice, v katerih so omejili število uporabnikov, ki so lahko istočasno v prostoru. Treba je zagotoviti najmanj 20 kvadratnih metrov prostora na uporabnika in se izogibati fizičnih stikov. Uporaba slačilnic in kopalnic v okviru telovadnic ni dovoljena. Obvezne so lastne brisače in blazine za vadbo. Med vhodom in izhodom v telovadnico je obvezna obrazna maska. Če telovadnica nima prezračevalnega sistema, je treba prostor prezračevati vsakih deset minut.

Svoje delo lahko nadaljujejo tudi šole tujih jezikov, v katerih bodo prav tako morali omejiti število učencev. Med njimi je treba ob uporabi obraznih mask zagotoviti dvometrsko razdaljo. Znova se odpirajo otroške igralnice in delavnice, ki morajo zagotoviti najmanj sedem kvadratnih metrov prostora na otroka.

V vseh hrvaških županijah, razen v Primorsko-goranski in Istrski, so danes odprli tudi stavnice, igralne salone in igralnice. Štabi civilne zaščite na Reki in v Pulju so zahtevali prestavitve odločitve o odpiranju poslopij za igre na srečo za teden dni.

V stavnicah veljajo podobni ukrepi kot v trgovinah, kar pomeni tudi omejitev števila uporabnikov, ki so istočasno v stavnici. Za posameznega obiskovalca igralnih salonov je treba zagotoviti sedem kvadratnih metrov prostora. Lastniki ne bodo smeli odpreti gostinskega dela lokalov.

Proti covidu-19 so doslej cepili 67.825 ljudi. Z dvema odmerkoma je bilo cepljenih 52.778 državljanov, so še objavili. Na Hrvaškem do konca februarja pričakujejo več kot 200.000 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Če bo vse po načrtih, bo v naslednjih dveh tednih na Hrvaško prišlo približno 50.000 odmerkov cepiva več, kot so jih dobili v prejšnjih mesec in pol. Do konca marca naj bi prejeli še 400.000 odmerkov cepiva.

Na Hrvaškem sta po uradnih podatkih trenutno 2002 aktivna primera okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 951 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 86 ljudi. V samoizolaciji je nekaj manj kot 11.700 državljanov. Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili 237.725 okužb z novim koronavirusom in zabeležili 5339 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je 230.384 obolelih. Doslej so testirali 1.268.323 državljanov.

Hrvaški premier Andrej Plenković je med današnjim obiskom v Dubrovniku novinarjem dejal, da je Rusija pripravljena Hrvaški dobaviti cepivo Sputnik V. Potrdil je, da hrvaška vlada skupaj s hrvaško agencijo za zdravila (Halmed) obravnava pravne možnosti, da bi rusko cepivo dobili v skladu s pravnim redom EU ter na ta način zadovoljili del hrvaških potreb po cepivu proti covidu-19. Ko bo uporabo Sputnika V odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), bo možno na Hrvaškem uporabljati tudi rusko cepivo, je še povedal Plenković.

Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da je Rusija pripravljena Hrvaški dobaviti cepivo Sputnik V.
Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da je Rusija pripravljena Hrvaški dobaviti cepivo Sputnik V. FOTO: AP

Tiskovni predstavnik ruskega veleposlaništva v Zagrebu Matvej Sidorov je v pogovoru za regionalno televizijo N1 povedal, da je običajni rok za dobavo ruskega cepiva drugim državam dva tedna. Ni želel razkriti podrobnosti srečanja med Plenkovićem in ruskim veleposlanikom v Zagrebu Andrejem Nesterenkom, ki naj bi se pogovarjala tudi o podrobnostih morebitnih dobav ruskega cepiva Hrvaški.

V Avstriji bodo restavracije in hoteli zaprti do velike noči

Avstrijska vlada bo podaljšala ukrepe za zajezitev novega koronavirusa s področja gastronomije, turizma in kulture do okoli velike noči, je pojasnil kancler Sebastian Kurz. Točnega datuma niso sporočili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes po srečanju s strokovnjaki, predstavniki dežel in parlamentarnih strank sporočil, da bodo 1. marca nadaljevali razpravo o ukrepih. Opozoril je, da morajo biti še naprej previdni in se izogibati osebnim stikom. "Če tu ne bodo vsi previdni, potem bomo imeli kmalu spet eksponentno rast," je posvaril.

V Avstriji so restavracije in hoteli zaprti od 2. novembra lani. Nočitve so dovoljene le za poslovne namene. Od začetka novembra so zaprti tudi kinematografi, gledališča in druge podobne ustanove. Pred tednom so svoja vrata odprle avstrijske trgovine. Frizerji in druge podobne storitve pa sprejemajo stranke, ki imajo negativen test na novi koronavirus. Kurz je danes ocenil, da razmere kljub delnem odprtju ostajajo stabilne, k čimer je pripomoglo tudi obširno testiranje. Ta teden bi lahko opravili skupno dva milijona testov, je dodal.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je poudaril, da so zaznali drastičen upad smrti, povezanih s covidom-19. Medtem ko je v decembru v povezavi s to boleznijo umrlo okoli 3000 ljudi, jih je bilo januarja 1500. Tudi v februarju se nadaljuje ta trend. Incidenca zadnjih sedmih dni pa je 107, tudi na Tirolskem, kjer so potrdili bolj nalezljivo južnoafriško različico, je incidenca s 73 okužbami na 100.000 ljudi relativno nizka.

Na Tirolskem še vedno velja omejitev gibanja, saj se lahko deželo zapusti le ob predložitvi negativnega testa na novi koronavirus. Od petka do nedelje so opravili nadzor nad več kot 41.000 osebami, ki so želele zapustiti Tirolsko, in to preprečili 1111 osebam, ki niso predložile testa.

V Veliki Britaniji prvič po oktobru manj kot 10.000 novih okužb

Število na novo potrjenih okužb z novim koronavirusom v Veliki Britaniji še naprej upada.
Število na novo potrjenih okužb z novim koronavirusom v Veliki Britaniji še naprej upada. FOTO: AP

Število na novo potrjenih okužb z novim koronavirusom v Veliki Britaniji še naprej upada. Potem ko so beležili rekordne številke v začetku januarja, so danes oblasti poročale o 9765 novih okužbah, kar je najmanj od začetka oktobra. Doslej so v Veliki Britaniji potrdili več kot štiri milijone okužb, v povezavi s covidom-19 pa je umrlo več kot 117.000 ljudi, v zadnjem dnevu 230, poroča britanski BBC. 

V Veliki Britaniji so še vedo v veljavi strogi ukrepi za zajezitev pandemije. Za Anglijo je britanski premier Boris Johnson napovedal predstavitev načrta za sproščanje ukrepov 22. februarja. V Walesu bodo ostali ukrepi v veljavi do najmanj 19. februarja, na Škotskem so jih podaljšali do najmanj konca februarja, na Severnem Irskem pa do 5. marca.

Doslej so v državi s prvim odmerkom cepili že več kot 15 milijonov ljudi, skoraj 540.000 ljudi pa je prejelo tudi drugi odmerek.

V ZDA doslej proti covidu-19 cepili 4,4 odstotka prebivalstva

V ZDA so doslej proti covidu-19 s prvim odmerkom cepiva Pfizerja ali Moderne cepili 38,7 milijona prebivalcev, z obema odmerkoma 14,3 milijona, kar je 4,4 odstotka vsega prebivalstva ZDA. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so doslej v ZDA potrdili 27,66 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo jih je skoraj 486.000 ljudi.

Razmere se v ZDA trenutno umirjajo, saj je v zadnjem tednu v primerjavi s tednom prej število novih potrjenih okužb padlo za 22,8 odstotka. Potem ko je bilo sredi januarja dnevno več kot 200.000 okužb, jih je bilo sedaj v petek in soboto manj kot 100.000 dnevno. V minulem tednu je bilo povprečje pozitivnih testov na okužbo 5,6 odstotka. Smrtni primeri v ZDA še ne padajo tako očitno, med drugim tudi zaradi statistike, saj je država Ohio svoj seštevek konec tedna popravila navzgor za okoli 4000 primerov na 16.300. Vseeno je povprečje v tednu dni padlo za 3,1 odstotka. Hospitalizacije s v istem času padle za 17,8 odstotka.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem odobrila izredno uporabo cepiva proti covidu-19 AstraZenece in univerze Oxford, ki je ponekod že v uporabi, vendar ne še v ZDA, kjer čakajo najprej na potrditev cepiva podjetja Johnson & Johnson.

Ameriški center za nadzor nad boleznimi ZDA (CDC) je konec prejšnjega tedna državam izdal navodila za ponovno odpiranje šol in epidemiolog Michael Osterholm z univerze Minnesota, ki je od lani član delovne skupine predsednika Josepha Bidna proti novemu koronavirusu, je menil, da so navodila dobra, vendar opozoril, da veliko neznanko predstavljajo mutacije novega koronavirusa.

Danska uvaja strožje pogoje za vstop v državo z obmejnih območij

Zaradi strahu pred mutacijami novega koronavirusa Danska zaostruje pogoje za vstop v državo za ljudi, ki živijo v bližini meje. Od srede bodo morali imeti vsi utemeljen razlog za vstop v državo in predložiti negativen test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrep bo veljal tudi za osebe, ki so zaposlene ali živijo na območjih ob meji z Dansko, je pojasnila danska vlada. Do sedaj je veljalo, da morajo prebivalci obmejnih območij predložiti negativen izvid, ki ni starejši od sedmih dni.

Ministrstvi za pravosodje in zdravje sta ukrep pojasnili z besedami, da obstaja nevarnost vnosa južnoafriške različice koronavirusa. "Pomembno je, da ljudje, ki živijo in delajo na obmejnih območjih, lahko prečkajo mejo," je pojasnil minister za zdravje Magnus Heunicke. "Je pa tudi pomembno, da se obvaruje Dansko pred različicam virusa, ki lahko ogrozijo trend epidemije," je dodal.

Na Danskem beležijo upad števila novih okužb z novim koronavirusom.
Na Danskem beležijo upad števila novih okužb z novim koronavirusom. FOTO: Shutterstock

Na Danskem beležijo upad števila novih okužb z novim koronavirusom. Država ima trenutno eno najboljših epidemioloških slik v Evropski uniji, kljub temu pa vztrajajo pri strogih ukrepih. Oblasti se bojijo nevarnosti novih, bolj nalezljivih različic.

Zdravstvene oblasti na Danskem ocenjujejo, da bodo lahko še pred koncem junija proti covidu-19 cepili vse, ki si to želijo. Glede na najnovejše izračune predvidevajo, da bodo pred poletjem prejeli okoli milijon odmerkov več, kot so sprva predvidevali. Nov izračun so podali predvsem na podlagi tega, da naj bi ameriški Pfizer od aprila okrepil dostavo.

Na Danskem s pet milijoni prebivalcev je do 9. februarja prvi odmerek cepiva prejelo več kot 200.000 ljudi, skoraj 150.000 ljudi drugega.

Na Madžarskem podaljšanje pooblastil vlade?

Madžarski premier Viktor Orban je danes madžarski parlament zaprosil za podaljšanje posebnih pooblastil vlade za soočanje z epidemijo covida-19. Ob tem je dejal, da lahko samo cepiva vladi omogočijo sprostitev omejitvenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Madžarski premier tokrat ni zaprosil za časovno neomejena pooblastila, kot je to storil marca lani, kar je sprožilo kritike v mednarodni skupnosti.

Zaradi pomanjkanja cepiva proti covidu-19 v Riu de Janeiru prekinili cepljenje

Župan Ria de Janeira Eduardo Paes je danes sporočil, da bodo zaradi pomanjkanja cepiva do prihodnjega tedna prekinili cepljenje proti covidu-19. "Obvestili so me, da novi odmerki cepiva niso prispeli," je na Twitterju sporočil župan tega drugega največjega mesta v Braziliji.

Sporočil je, da bodo cepljenje v torek prekinili in ga nadaljevali prihodnji teden, ko pričakujejo nove odmerke cepiva CoronaVac, ki ga izdeluje kitajski laboratorij Sinovac z inštitutom Butantan s sedežem v Sao Paulu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V pandemiji močno prizadeti Braziliji so množično cepljenje začeli pred mesecem dni, a se več prizadetih območij že sooča s pomanjkanjem cepiva. Minuli teden so v več krajih že morali prekiniti cepljenje. Rio de Janeiro, znano obmorsko mesto s 6,7 milijona prebivalcev, je zaradi epidemije odpovedalo svoj svetovno znani pustni karneval, ki bi moral potekati ta teden. Covid-19 je v mestu zahteval več kot 18.000 življenj.

Doslej je bilo z vsaj enim odmerkom proti covidu-19 cepljenih več kot pet milijonov ljudi.
Doslej je bilo z vsaj enim odmerkom proti covidu-19 cepljenih več kot pet milijonov ljudi. FOTO: AP

Covid-19 je v 212-milijonski Braziliji zahteval skoraj 240.000 življenj, kar je po ZDA drugo največje število smrti. Doslej je bilo z vsaj enim odmerkom proti covidu-19 cepljenih več kot pet milijonov ljudi.

Kitajska podarila Zimbabveju 200.000 odmerkov cepiva proti covidu-19

V Zimbabve je danes prispelo prvih 200.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 kitajskega proizvajalca Sinopharm. Donacija Kitajske bo sprva namenjena cepljenju zdravstvenega osebja. Država želi v letu dni cepiti okoli 10 milijonov prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajski veleposlanik Guo Shaochun je danes pojasnil, da je Zimbabve ena od prvih 58 držav, ki bodo prejele donacijo cepiva iz Kitajske. Z oblastmi so sicer v pogovoru glede nakupa dodatnih odmerkov, zagotovil pa je, da bo Kitajska ponudila ugodno ceno.

Od začetka epidemije so v Zimbabveju potrdili okoli 35.000 okužb, umrlo je 1400 ljudi. Število novih okužb je v zadnjih tednih v porastu, predvsem zaradi širjenja južnoafriške različice, ki je bolj nalezljiva, še piše dpa.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pingo99
15. 02. 2021 15.02
+0
KORONA JA, ŠE KDO VERJAME????? NAJVEČJI NATEG ČLOVEŠTVA........
Pingo99
15. 02. 2021 15.01
+0
CEL SVET NATEG..... TELI FARMACEVTI IN DOHTARJI NE VEM KDAJ BO NAVADNIM LJUDEM PREKIPELO IN POTEM BO JOJ.....
Petur
15. 02. 2021 14.11
+0
ta bolezen se prilagaja politicnim in pa gospodarskim potrebam in zeljam!
Doctore111
15. 02. 2021 12.45
+0
ja 24ur povejte po pravici, da imajo Hrvati šele od danes take možnosti oddae hrane, kot jo imajo v Sloveniji skozi celo pandemijo.
Uporabnik543728
15. 02. 2021 12.26
+1
Torej so Hrvatje imeli celo strožje ukrepe glede gostincev, pri nas je namreč že ves čas omogočen "take away" način nakupa hrane in brezalkoholne pijače oz. dostava na dom.
indal
15. 02. 2021 12.16
+2
Se pravi ob vrnitvi iz Hrvaške v Slo. ni več potrebno testiranje in karantena?
Žac
15. 02. 2021 12.42
+1
Ali za to je potrebno v vstop na Hrvasko. Nekaj se tudi i Hrvate vprasa.
mario7
15. 02. 2021 12.12
+4
Korona-nateg!
3xčipiran
15. 02. 2021 12.08
+2
To hrvatska 👍 pridemo👍👍
jesenvoyo
15. 02. 2021 12.18
+2
poserjemsenavas
15. 02. 2021 12.36
+0
Žac
15. 02. 2021 12.41
+1
Jasenovo,prineseta korono in jo odneseta. Na to si mislil?
zundapp
15. 02. 2021 11.23
+3
Kot da je Hrvaška na drugem svetu..
iwilliwillhacku
15. 02. 2021 11.38
-2
hrvaška samo prireja rezultate, da bojo lahko odprli turistično sezono... zelo kratkoročen plan, ker bojo po koncu sezone v črni fazi, ne samo v rdeči...
Žac
15. 02. 2021 11.54
+2
Ti ze ves. Pa daj po tem ven dokaze da vidimo vsi to prirejanje. Ce pa jih nimas,zapri se v luknjo in tiho bodi. Slivenija pa postena,nima nic prirejanja,a cez noc se vse spremenilo. Dej ne nakladaj.
Zentrum
15. 02. 2021 11.57
+7
Jaz pa pravim, da vse ostale države prirejajo svoje rezultate, da upravičijo "začasno" jemanje osnovnih človekovih pravic brez enega samega resnega odpora. Pa še uspeva jim.
Sortegilio
15. 02. 2021 12.02
+7
Hrvati vsaj ne pahnejo svojih državljanov - gostincev v propad.
trollolll
15. 02. 2021 12.10
+0
ce bi prirejal rezultate bi jim zdravstveni sistem kolapsiral, ker bi enostavno bilo toliko ljudi, ki bi rabilo bolnisnicno oskrbo, da nebi shendlal.
jesenvoyo
15. 02. 2021 12.19
+1