Tujina

V strahu pred protestniki zabarikadirali New Delhi

New Delhi/Antwerpen, 13. 02. 2024 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Protesti kmetov so se preselili tudi ven iz Evrope. Indijski kmetje so se napotili v New Delhi, da bi pritisnili na vlado, vendar do prestolnice niso uspeli priti. Okoli mesta je namreč policija postavila barikade in bodeče žice, nad protestniki pa uporabila solzivec. Tudi evropski kmetje medtem ne počivajo, v Belgiji so se napotili kar v pristanišče v Antwerpen.

Ko so se jezni indijski kmetje pojavili pred New Delhijem in zahtevali boljše in zajamčene cene pridelkov, policija ni oklevala. V strahu, da bi kmetje ponovili proteste iz leta 2020, so se odločili, da jim preprečijo vstop. Okoli prestolnice so postavili barikade, na eni od mejnih točk pa so nad več deset tisoč kmetov usmerili solzivec.

Več vstopnih točk v mesto je zdaj zaprtih z ovirami iz ogromnih kovinskih zabojnikov, postavljeni so bodeče žice in betonski bloki. Vlada je v prestolnici in nekaterih okrožjih sosednje zvezne države Harjana prepovedala večja zborovanja, da bi preprečila sodelovanje protestnikov. Demonstracije se odvijajo več kot dve leti po tem, ko je premier Narendra Modi umaknil sporne zakone o kmetijstvu, ki so sprožili prejšnje proteste, v katerih je več deset tisoč kmetov taborilo zunaj prestolnice v hudi zimi med epidemijo covida, poroča AP.

Kmetje, ki so svoj pohod začeli v severnih državah Harjani in Pandžabu, zahtevajo zagotovljeno minimalno ceno za vse kmetijske proizvode. Prav tako pritiskajo na vlado, da izpolni svojo obljubo o podvojitvi njihovega dohodka in odpisu posojil. Napovedali so, da bodo protestirali, vse dokler njihove zahteve ne bodo izpolnjene.

Trenutni protest poteka le nekaj mesecev pred volitvami, na katerih naj bi Modi osvojil svoj tretji mandat. Vendar bi ti protesti lahko pomenili velik izziv za njega in vladajočo stranko, saj so kmetje najvplivnejši volilni blok v Indiji. Še posebej to velja za Harjano in Pandžab, kjer kmetje sestavljajo večino prebivalstva. V teh protestih pa sodeluje več kot 200 sindikatov.

"Ne želimo rušiti nobenih barikad, vsa vprašanja želimo rešiti z dialogom," je dejal vodja ene od skupin kmetov Sarwan Singh Pandher. "Toda če vlada ne bo storila ničesar, kaj bo z nami?" Kmetje in vlada so se sicer že sestali na pogovorih, vendar ni bilo doseženo soglasje o ključnih zahtevah. 

Tudi kmetje v Evropi ne počivajo

Na stotine traktorjev je danes zasedlo ceste in se podalo na pot v pristanišče v Antwerpnu. Mladi kmetje so namreč dejali, da želijo pokazati svojo odločnost in pritisniti na politike, piše Guardian. 

"Ukrepi kmetov povzročajo velike motnje na območju pristanišča," so sporočili iz pristanišča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

urban3
13. 02. 2024 15.34
+9
ejga, v članku ste pozabli omeniti "skrajno" desnico, kot vam je v navadi pri vseh protestih in migracijah. Pač samo opozarjam, če ste slučajno pozabili....
Natoforever
13. 02. 2024 15.32
+2
Zdej bo pokalo ko se bodo kmetje dvignili v Indiji, Kitajsi, ruSSiji
Natoforever
13. 02. 2024 15.32
-1
Zdej bo pomalo
cecen
13. 02. 2024 14.28
+7
A to prav vidim... policaji "oboroženi" s fižolovkami?
boris c
13. 02. 2024 14.49
+6
Tam še vedno uporabljajo tepežno palico za vzgojo.
zdravkob
13. 02. 2024 14.14
+2
V Evropi lahko kmetje začasno odnehajo in dajo politikom možnost, da se izjasnijo. Vsaj jaz tako mislim, a jaz sem naiven.