Tujina

V streljanju v Sudanu poškodovano turško evakuacijsko transportno letalo

Kartum, 28. 04. 2023 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sudanu, kjer se kljub podaljšanju premirja nadaljujejo spopadi med sprtima stranema, je bilo v streljanju poškodovano turško transportno letalo. Kot je na Twitterju sporočilo turško obrambno ministrstvo, je bilo letalo na poti na vojaško letališče Wadi Seidna na severu prestolnice Kartum, da bi evakuiralo turške državljane. Iz Bruslja so sporočili, da bodo za humanitarno pomoč v Sudanu namenili 200.000 evrov.

V Sudanu se nadaljujejo evakuacije.
V Sudanu se nadaljujejo evakuacije. FOTO: AP

Letalo je kljub obstreljevanju varno pristalo. Poškodovanih ni bilo, na letalu pa preverjajo morebitne poškodbe.

Sudanske oborožene sile so pred tem obtožile paravojaške sile RSF, da so streljale na letalo, ki se je bližalo letališču. Sprva ni bilo mogoče neodvisno preveriti, kdo je bil odgovoren za obstreljevanje. Sile RSF so krivdo v izjavi zanikale in vojsko obtožile širjenja laži.

V četrtek zvečer je turški obrambni minister Hulusi Akar sporočil, da ima Turčija v uporabi pet letal za evakuacijo državljanov iz Sudana. Izrazil je upanje, da bo evakuacija končana do večera. 

Turčija ima v uporabi pet letal za evakuacijo državljanov iz Sudana.
Turčija ima v uporabi pet letal za evakuacijo državljanov iz Sudana. FOTO: AP

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred približno dvema tednoma. Tuje države pospešeno umikajo svoje državljane, bežijo tudi številni Sudanci. V četrtek sta sprti strani sprejeli dogovor o tridnevnem podaljšanju premirja.

EU za humanitarno pomoč v Sudanu namenila 200.000 evrov

Evropska unija je za humanitarno pomoč v Sudanu, kjer so sredi meseca izbruhnili siloviti spopadi, namenila 200.000 evrov. Pomoč naj bi prek sudanskega Rdečega polmeseca dosegla okoli 70.000 ljudi, so sporočili danes v Bruslju.

Evropska sredstva bodo omogočila prvo pomoč, evakuacije in psihosocialno pomoč. To bodo nudili okoli 70.000 ljudem v zveznih državah Kartum, Severni Kordofan, Južni Darfur, Severni Darfur in Severna država. Izpostave sudanskega Rdečega polmeseca v preostalih zveznih državah pa bodo sredstva prejela za povečanje pripravljenosti.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem znova obsodil nasilje v Sudanu ter pozval k takojšnji prekinitvi ognja, da bi zdravstvenim in humanitarnim delavcem omogočili nudenje pomoči.

"Prejemamo pretresljiva poročila o izgubljenih življenjih, vključno z ubijanjem humanitarnih delavcev. Pozivam k polnemu spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, zaščiti civilistov, ter varnosti humanitarnih organizacij in njihovih delavcev, da bodo lahko prizadetim nudili nujno pomoč," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matjaž Tanko
28. 04. 2023 19.58
+1
Sam turško letalo je lahko poškodovano. RUSKO NE MORE BIT!
Zelenadezela1
28. 04. 2023 15.09
-1
Zakaj se ne napise da je 🇺🇸 z vsemi razpolozljivimi sredstvi prisla in to prav v trenutku ko se je 🇸🇩 odlocil za prikljucitev BRICSU.... Dali so in denar in orozje...pa v 3 tednih postavili 2 baze... Ampak seveda so krivi rusi in kitajci ki so prizgali zeleno luc za brics... ;) ampak seveda 🇺🇸 nima nic tukaj vmes ane ;)
MojsterSplinter
28. 04. 2023 12.17
+0
Kjer se prepirata dva, Kitajec dobiček ima.
bohinj je zakon
28. 04. 2023 12.11
+4
Vsi živi, vse je ok. Zgodba za novi film. Hooliwood - čakamo.