Tujina

Državni udar v Sudanu: razpuščena prehodna vlada, razglašene izredne razmere

Kartum, 25. 10. 2021 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Sudanu je prehodna vlada razpuščena, razglašeno je izredno stanje, je v televizijskem nagovoru le nekaj ur po prvih poročilih o državnem udaru v tej vzhodnoafriški državi sporočil vodja prehodnih oblasti v državi, general Abdul Fatah al Burhan. Še pred zoro je vojska pridržala premierja Abdala Hamdoka, ki je v hišnem priporu in vsaj štiri ministre. Vojska je blokirala tudi vse vhode v prestolnico Kartum. Po vsej državi so prekinili internetno povezavo, na ulicah pa so se zbirali ljudje, ki so protestirali proti aretacijam. Mednarodna skupnost je ob dogajanju v Sudanu zaskrbljena. Od države terjajo, da nadaljuje pot demokratične tranzicije.

"Da popravimo smer revolucije, smo se odločili razglasiti izredne razmere po celi državi," je dejal Burhan. Ob tem je potrdil razpustitev prehodne vlade in suverenega sveta, ki ga sestavljajo predstavniki vojske in civilne družbe. Vojska bo omogočila prehod k demokraciji, je še dejal general. Po njegovih besedah želijo predati vodenje države civilni vladi po volitvah julija 2023.

Vodja prehodnih oblasti v državi, general Abdul Fatah al Burhan je v televizijskem nagovoru sporočil, da je v Sudanu razglašeno izredno stanje.
Vodja prehodnih oblasti v državi, general Abdul Fatah al Burhan je v televizijskem nagovoru sporočil, da je v Sudanu razglašeno izredno stanje. FOTO: AP

Burhan je nagovoril državljane po televiziji, potem ko so oborožene sile aretirale vidnejše člane vlade, med njimi premierja Abdala Hamdoka. V državi so izbruhnili tudi protesti in izgredi. V prestolnici Kartum naj bi vojaki celo streljali na protestnike. 

Sudansko Ministrstvo za informiranje je potrdilo, da so skupne vojaške sile pridržale več visokih predstavnikov civilnih oblasti, vključno s civilnimi člani suverenega sveta in ministri prehodne vlade, med katerimi so ministri za informiranje, finance in industrijo.

Aretiran je bil premier Abdal Hamdok, ker po navedbah ministrstva ni podprl vojaškega udara. Pridržali so tudi guvernerja Kartuma, aretacije pa se še nadaljujejo.

Po navedbah ministrstva so aretirane, vključno s premierjem, prepeljali na neznano lokacijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potrdili so tudi, da so vojaki začeli streljati na protestnike, ki so se uprli vojaškemu udaru v bližini Ministrstva za obrambo. V izgredih je bilo doslej ranjenih okoli 12 ljudi, so sporočili iz neodvisne organizacije Osrednji odbor sudanskih zdravnikov.

Vojska državnega udara še ni komentirala, so pa prodemokratične skupine že pozvale k protestom na ulicah. Premier Hamdok je po poročanju Al Arabije tik preden ga je vojska aretirala in odpeljala, svoje privržence pozval, naj se odpravijo na ulice in s protesti zaščitijo revolucijo, a naj pri tem ostanejo mirni in se ne zatekajo k nasilju. Njegovo izjavo je objavilo Ministrstvo za informiranje, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Vojaki so medtem vdrli tudi v stavbo državne televizije. Kot poroča BBC, je v državi prekinjena internetna povezava, vendar pa so se na družbenih omrežjih vseeno pojavile fotografije jezne množice, ki protestira na ulicah.

Protestniki na ulicah zažigajo gume.
Protestniki na ulicah zažigajo gume. FOTO: AP

Vojska v mestu omejuje gibanje civilistov, prav tako je zaprto letališče v Kartumu, kjer so ustavili vse mednarodne lete. Onemogočen je tudi dostop do letališča, ki naj bi ga obkrožala vojska.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posebni odposlanec ZDA za Afriški rog Jeffrey Feltman je sporočil, da so ZDA ob poročilih o vojaškem prevzemu oblasti v Sudanu globoko zaskrbljene. Kot je izpostavil, bi bil ta namreč v nasprotju z ustavno deklaracijo, ki je začrtala tranzicijo Sudana in demokratičnimi željami sudanskega naroda. Zagrozil je, da bi vsako spreminjanje prehodne vlade ogrozilo pomoč ZDA Sudanu.

Vojaki in civilni voditelji si oblast delijo vse od strmoglavljenja dolgoletnega vladarja Omarja al-Baširja leta 2019. Vendar pa so se napetosti zaostrile po tem, ko so septembra preprečili poskus državnega udara. Tega so pripisali privržencem nekdanjega voditelja.

Prehodna vlada je spremenila politično usmeritev države in s tem dosegla odpis nekaj deset milijard dolarjev tujega dolga. Obenem so bili obnovljeni diplomatski odnosi z ZDA, ki so Sudan umaknile s seznama držav podpornic terorizma.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podporniki vojske že drugi teden zapored protestirajo v Kartumu. Pred sedežem glavnega poveljstva oboroženih sil izvajajo sedečo stavko in zahtevajo odstop prehodne vlade. Sudanska policija je v nedeljo s solzivcem razgnala na stotine protestnikov, ki so skušali blokirati glavno ulico v prestolnici.

Ob tem se je vlada spopadala tudi s hudo gospodarsko krizo in resnimi varnostnimi izzivi s strani sil, ki so ostale zveste al Baširju. V začetku avgusta je Sudan podpisal zgodovinski dogovor, s katerim je odprl pot za sojenje nekdanjemu voditelju, ki je Sudan vodil skoraj tri desetletja, pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC). Al Bašir je sicer trenutno v priporu v Kartumu.

Mednarodna skupnost zaskrbljena

Združeni narodi, Evropska unija in Arabska liga so že izrazili ogorčenje in zaskrbljenost ob poročilih o vojaškem udaru in aretaciji civilnih voditeljev v Sudanu. Terjajo, da država nadaljuje pot demokratične tranzicije. K temu Kartum pozivajo tudi ZDA in Nemčija.

Posebni predstavnik Združenih narodov za Sudan Volker Perthes je prek družbenega omrežja sporočil, da je za organizacijo nezakonito pridržanje premierja, članov prehodne vlade in drugih politikov s strani sudanskih varnostnih sil nesprejemljivo. Pozval je k njihovi takojšnji izpustitvi. Izrazil je še globoko zaskrbljenost spričo državnega udara in poskusov spodkopati sudansko politično tranzicijo.

Premier Abdal Hamdok
Premier Abdal Hamdok FOTO: AP

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je prav tako na spletu zapisal, da z največjo zaskrbljenostjo spremlja dogajanje v Sudanu. EU vse vpletene strani in regionalne partnerje poziva, naj se vrnejo nazaj na pot procesa tranzicije, je še zapisal in s tem opozoril na sicer krhko tranzicijo Sudana iz avtoritarne v demokratično državo, ki se je začela z odhodom predsednika al Baširja.

Tudi v Arabski ligi, katere član je Sudan, so ob novicah o vojaškem udaru in aretacijah zaskrbljeni. V izjavi so sporočili, da generalni sekretar organizacije Ahmed Abul Gejt izraža zaskrbljenost in vse strani poziva k spoštovanju dogovora o delitvi oblasti, sklenjenega avgusta 2019.

Že pred tem se je s podobnim izrazom globoke zaskrbljenosti oglasil posebni odposlanec ZDA za Afriški rog Jeffrey Feltman. Kot je izpostavil, bi bil namreč vojaški udar v nasprotju z ustavno deklaracijo, ki je začrtala tranzicijo Sudana, in demokratičnimi željami sudanskega naroda. Zagrozil je, da bi vsako spreminjanje prehodne vlade ogrozilo pomoč ZDA Sudanu.

Prav tako je poskus državnega udara obsodil in zahteval njegovo takojšnje končanje nemški zunanji minister Heiko Maas. Od vseh odgovornih v Sudanu je terjal nadaljevanje tranzicije v demokracijo in spoštovanje volje ljudstva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
26. 10. 2021 11.22
+1
Upam, da ta novica Iveku in Tončku ne bo dala ideje za čas po volitvah 2022?!
Nimasmisla
25. 10. 2021 20.47
Nimasmisla
25. 10. 2021 20.47
Hura sedaj pa pravic eu
awontuwej
25. 10. 2021 18.41
Ivan Janez al Burhan, to je to....
Holyspank
25. 10. 2021 17.26
Katere naravne dobrine so v Sudanu, vzdolž Južno/Severne meje? Katere druge redke kovine najdemo v Sudanu?
TooSick
25. 10. 2021 15.51
+2
Kdaj bojo pri nas zadrzani lopovi, ivan, hojs, pocivalsek..?
disorderliness
25. 10. 2021 18.15
Nikoli. Znajo biti pa nagrajeni. Mislim, da bodo vsaj kakšne ulice poimenovali po njih, letališča, mostove, ceste...
Kronanateg
25. 10. 2021 15.24
Antipolitik
25. 10. 2021 12.45
+2
Torej Američani so podtaknili svojo vlado v nasprotju z željami ljudi, in sedaj ko so končno te lopove polovili se Američani bunijo da ne bodo več "pomagali" Sudanu? Typical.
janez139
25. 10. 2021 10.55
-5
Tudi v Sloveniji bi morali zvesti udar pod vodstvom JJ, da bi se znebili levičarsko balkanske zalege!
yanay
25. 10. 2021 12.23
+0
SenecaLucius
25. 10. 2021 10.39
+0
Ko skorumpiranemu vojaškemu vodstvu vzameš možnost, da služijo milijone s korupcijo pri nabavi orožja te to kot politika lahko pripelje pred strelski vod….
Da se mene pita..
25. 10. 2021 10.35
-8
Naša opozicija bi rada storila enako kot sudanska.
marmilan
25. 10. 2021 10.36
+9
Saj bi bilo potrebno, da to bando spravimo v arest
User1094863
25. 10. 2021 10.06
+11
le kdaj bosta vojska in policija v sloveniji stopili na stran ljudstva????
mario7
25. 10. 2021 09.57
+5
Državni udar se je že zdavnaj zgodil tudi v Sloveniji, vendar o tem mediji niste pisali.
Uporabnik1865503
25. 10. 2021 09.59
+11
In zakaj se je zgodil, da imamo sedaj zaostale ljudi v parlamentu in na sploh?
kuhalo
25. 10. 2021 10.14
-2
niso pisali, ker vsi dosedanji protesti,sredini,petkovi, niso imeli nikakršnega učinka in ni kaj pisati
ata_jez
25. 10. 2021 09.55
-1
Državni udar v Sloveniji, pravite ... državni udar lahko naredi vojska ali ljudstvo. In potem ustoliči svojega ljubljenčka. Glede na stanje pri nas bi to verjetno bil v obeh primerih ... Pojoči major?! :-) hahahaha
Uporabnik1865503
25. 10. 2021 09.54
-6
Levaki samo povedal vam, da se je vaš čas iztekel 20 let nazaj in prosim da se odmaknite na miroljuben način...
marmilan
25. 10. 2021 10.38
+7
Covid 19 2021
25. 10. 2021 09.50
+5
V petek bo v Sudanu ogromno okuženih. Krivi bodo ponedeljkovi protesti. V Sloveniji si krivi sredini. 🤣🤣
ap100
25. 10. 2021 09.35
+5
kdo zdaj koga odstavlja ali islamisti islamiste ali obratno
Jan zan 1234
25. 10. 2021 09.08
+8
Pa le nebomo prvi v Slo....🙁
pkj
25. 10. 2021 09.10
-2
Seveda ne. V Sloveniji greste na ulice ker je to kul in ne ker bi vedeli zakaj se dejansko gre
Jan zan 1234
25. 10. 2021 09.17
+7
Pkj....v sredo pa bos v kletnem bunkerju...?!! Tu pa pametujes...?? Mi vsaj pokazemo da se ne strinjamo z sekto satanisticno..!!! Vi kletni pa jo podpirate...!! V tem je velika razlika...!! Nebo pa dolgo...ko bo v Slo tudi drzavni udar...si lahko100%
krneki-123
25. 10. 2021 09.39
+0
ne zeli si prevec tega.....lahko ostanes brez ...mah pozab
Jan zan 1234
25. 10. 2021 09.43
+1
Madžaroš
25. 10. 2021 09.02
-9
Levičarji, v afganistanu, siriji imate dovolj prostora da začnete na novo
pkj
25. 10. 2021 09.00
+7
A Slovenski komunisti tudi pripravljajo drzavni udar? Teli divjaki ne poznajo demokraticnih volitev.