Tujina

V Sudanu varnostne sile ubile protestnika

Kartum, 30. 01. 2022 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.V.
Komentarji
1

Sudanske varnostne sile so ubile protestnika, ko so posredovale proti več tisoč udeležencem shoda, na katerem so pozivali k vzpostavitvi civilne vlade. Skupno je v nasilju od lanskoletnega vojaškega udara umrlo že najmanj 79 ljudi.

Protestniki so se danes zbrali v Kartumu, Omburmanu in več drugih mestih. Prodemokratični aktivisti vztrajajo pri protestih k ponovni vzpostavitvi civilne vlade od oktobra lani, ko je general Abdel Fatah al Burhan s svojo vojsko prevzel oblast.

Sudanske oblasti so pred protesti danes posvarile pred udeležbo, varnostne sile pa so zaprle ceste, ki vodijo k predsedniški palači. Kljub temu so se protestniki podali na pot proti palači, policija pa se je odzvala s solzivcem. Pri tem je umrl 27-letnik, ko so ga ranile varnostne sile, so sporočili iz neodvisnega Osrednjega odbora sudanskih zdravnikov. Za zdaj še ni znano, kaj je povzročilo poškodbo.

Do sedaj je v protestih umrlo najmanj 79 ljudi. Oblasti pa so aretirale že več sto aktivistov.

Sudanske oblasti sicer vztrajno zanikajo uporabo pravega streliva in dodajo, da so protestniki ranili že številne pripadnike varnostnih sil. V začetku meseca je po napadu z nožem umrl policijski poveljnik.

V Sudanu je v začetku meseca odstopil premier Abdala Hamdok, potem ko mu ni uspelo oblikovati nove prehodne vlade, kot je to predvideval dogovor z voditelji oktobrskega vojaškega udara. Njegov odstop je sledil politični krizi in tednom protestov proti vojaški hunti pod vodstvom generala al Burhana, ki je izvedla udar in tako ustavila krhko tranzicijo afriške države v demokracijo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4556
30. 01. 2022 21.38
Na žalost tudi to se zgodi sploh pa v Afriki