Tujina

V svetu narašča zaskrbljenost po razkritju glede Pegasusa

Berlin/Bruselj, 21. 07. 2021 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mednarodna skupnost je vse bolj zaskrbljena zaradi vohunjenja s programsko opremo Pegasus. Združeni narodi so zaradi zadeve v stiku z ameriškimi oblastmi, evropski komisar za pravosodje Didier Reynders pa je morebitno vohunjenje za novinarji označil za nesprejemljivo. V razkriti dokumentaciji so svetovni mediji odkrili več kot 50.000 telefonskih številk, ki so jih povezali s programom.

Mednarodna skupnost je vse bolj zaskrbljena zaradi vohunjenja s programsko opremo Pegasus.
Mednarodna skupnost je vse bolj zaskrbljena zaradi vohunjenja s programsko opremo Pegasus. FOTO: Shutterstock

Vohunski program Pegasus, ki ga je ustvarilo izraelsko podjetje NSO Group in ga prodajalo predvsem vladam, je izkoristil varnostne luknje v programski opremi pametnih telefonov, da se je dokopal do informacij. V razkriti dokumentaciji so svetovni mediji odkrili več kot 50.000 telefonskih številk, ki so jih povezali s programom.

Med drugim so bile na seznamu številke francoskega predsednika Emmanuela Macrona, južnoafriškega predsednika Cyrila Ramaphose in več drugih vodij držav. NSO Group je v odzivu sicer sporočil, da Macron ni bil tarča njihovega podjetja.

Združeni narodi v New Yorku so v torek sporočili, da vodijo razpravo o Pegasusu z ameriškimi oblastmi. Morebitno zlorabo komunikacijskih kanalov pa so označili za zaskrbljujočo.

Izraelska vlada je zaradi razkritij oblikovala posebno ekipo, ki se bo soočila s posledicami.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v torek v Bruslju ob predstavitvi drugega letnega poročila o vladavini prava v članicah EU v odzivu dejal, da Evropska komisija spremlja preiskave, ki so bile uvedene v zvezi z uporabo opreme Pegasus, zlasti glede uporabe opreme proti novinarjem. Dodal je, da Bruselj sodeluje z nacionalnimi organi za varstvo podatkov, ter napovedal, da bodo v okviru Sveta EU pogledali, kako bi lahko zagotovili, da bodo ti organi v državah članicah učinkovito sodelovali med seboj.

Didier Reynders: Bruselj sodeluje z nacionalnimi organi za varstvo podatkov.
Didier Reynders: Bruselj sodeluje z nacionalnimi organi za varstvo podatkov. FOTO: Bobo

"Generalni direktorat za komunikacijska omrežja (DG Connect) pri Evropski komisiji bo analiziral, kaj se je zgodilo, in prepričan sem, da bomo v prihodnjih tednih in mesecih imeli podrobnejše informacije o zadevi. Če se bo izkazalo, da se je vohunilo za novinarji, je to nesprejemljivo. Pogledali bomo različne pristope, ki jih lahko uberemo," je še napovedal evropski komisar.

Med državami, v katerih naj bi domnevno obsežneje vohunili za novinarji in aktivisti, je tudi Madžarska, kjer se vlada za zdaj ni konkretno odzvala na vprašanja o nakupu Pegasusa. Vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas je danes za televizijo RTL na vprašanje o nakupu Pegasusa dejal, da "ni kupil nobenega programa".

Spletni portal ma.hu je odgovor komentiral, da s tem Gulyas ni zanikal nakupa vohunske opreme. Je pa Gulyas še povedal, da je razkritje takih nakupov vprašljivo in da imajo obveščevalne službe posebna pravila. Pri tem ni omenil imena Pegasus.

Amnesty International objavil orodje za ugotavljanje okuženosti naprav s Pegasusom

Nevladna organizacija Amnesty International pa je ob razkritju razširjenosti uporabe vohunske programske opreme Pegasus objavila orodje, s katerim lahko uporabniki ugotovijo, ali je bila njihova naprava okužena s Pegasusom. Orodje skuša najti manjše znake, ki ostanejo v napravi, če je bila ta okužena, piše na spletni strani Amnesty International.

Amnesty International
Amnesty International FOTO: Shutterstock

Orodje Mobile Verification Toolkit (MVT) deluje na napravah iOS in Android. Uporabnikom pomaga ugotoviti, ali so bili tarča Pegasusa. Uporablja pa varnostno kopijo naprave, v kateri poišče vsakršne namige, da je bila naprava kompromitirana zaradi namestitve Pegasusa. Med drugim išče imena domen, ki se uporabljajo pri infrastrukturi podjetja NSO Group, ki je Pegasus izdelalo.

Po navedbah Amnesty International so odkrili več forenzičnih ostankov na telefonih s sistemom iOS kot na tistih s sistemom Android, kar pomeni, da je morebitno zlorabo lažje zaznati na telefonih iPhone.

Orodje uporabnika vodi po seznamu povelj, torej je primernejše za ljudi z osnovnim znanjem uporabe tovrstnih programskih orodij. Urednikom portala TechCrunch je orodje uspelo namestiti v približno desetih minutah, so pa pred tem naredili še novo varnostno kopijo naprave. Orodje je med drugim na voljo na spletni strani organizacije Amnesty International in portalu Github.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
22. 07. 2021 16.35
bog ve kaj še nam majhnim delajo, ko še mi ne vemo. ID številke telefonov in računalnikov povedo kje si, včasih tudi kdo. Naslovi za dostop na komentiranje na 24 ur ali facebooku, ali kje drugje, vsi vedo kdo kaj sporoča
markospenca
22. 07. 2021 09.35
+2
A mislite , da so brezplačne aplikacije in programi ki jih množično uporabljamo kot so Viber, WhatsApp, gmail, hotmail, facebook, google in nebroj drugih, kaj varnejše? NIČ NI ZASTONJ!
Drekachi24
22. 07. 2021 08.45
Izrael kot kibernetski terorist?
srebrnibreg
21. 07. 2021 20.06
+3
Bomo videli, če bo sedaj svet ali EU uvedel kakšne sankcije proti Izraelu kot proizvajalcu in uporabnikom te opreme tako kot za vsako malenkost uvedejo sankcije Rusiji.
kure bedne
21. 07. 2021 16.25
+3
Hehe čisto prav jim je. Podpiram hekerje in spy programe. Tako vsaj včasih izveš kaj ti politika in bankirji počnejo za hrbtom.