Tujina

Kraljica Elizabeta II. nagovorila Britance: Lahko premagamo koronavirus

New York/London/Rim/Pariz, 05. 04. 2020 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
V.Š./A.K./STA
Komentarji
207

Število smrtnih žrtev za covid-19 v svetu je preseglo 65.000, od tega jih je več kot 45.000 v Evropi. Skupaj je zbolelo več kot 1,1 milijona ljudi. Najhuje je trenutno v Evropi, a tudi v ZDA se razmere drastično slabšajo. Britanska kraljica Elizabeta II.  je nagovorila prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha glede širjenja novega koronavirusa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kraljica bo nagovorila Britance
    02:20
    Iz 24UR: Kraljica bo nagovorila Britance
  • Iz 24UR: Na Otoku umrl tudi petletni otrok
    03:15
    Iz 24UR: Na Otoku umrl tudi petletni otrok
  • Iz 24UR: Žarek upanja za Italijo
    02:53
    Iz 24UR: Žarek upanja za Italijo
  • Iz 24UR: Španija iz najhujšega?
    03:13
    Iz 24UR: Španija iz najhujšega?
  • Iz 24UR: Nagovor kraljice
    02:31
    Iz 24UR: Nagovor kraljice

Britanska kraljica Elizabeta II.  je nagovorila prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha glede širjenja novega koronavirusa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To je bil  njen peti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu. Objavili so ga na radiu in televiziji. V njem je pozvala k samodisciplini in odločnosti.

V Veliki Britaniji je doslej za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo več kot 4300 ljudi, potrdili so skoraj 42.000 primerov okužbe.

"Nagovarjam vas v času, za katerega vem, da je poln izzivov," je dejala kraljica. "To je čas motnje v življenju naše države: motnja, ki je prinesla gorje nekaterim, finančne težave številnim in ogromne spremembe v življenjih nas vseh," je še povedala.

Nazadnje je kraljica leta 2002 sodržavljane nagovorila ob smrti kraljice matere. Pred tem leta 1997 na predvečer pogreba princese Diane, leta 1991 pa v času prve zalivske vojne.

Zaradi okužbe s koronavirusom je v samoizolaciji tudi premier Boris Johnson, a so simptomi bolezni blagi. Na Otoku so v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa 23. marca razglasili tritedensko karanteno.

Teste na koronavirus v državi trenutno izvajajo samo v najresnejših primerih, ki zahtevajo bolnišnično zdravljenje. Dejansko število okuženih je tako verjetno še bistveno višje.

Število umrlih v Evropi je v soboto preseglo 45.000, danes do 11. ure pa je naraslo že na 47.093. Okoli 85 odstotkov umrlih je v Italiji, Španiji, Franciji in Veliki Britaniji, je izračunala AFP iz dosegljivih podatkov uradnih virov.

Skupaj je v Evropi okuženih 642.330 ljudi. Največ smrtnih žrtev je v Italiji, več kot 15.000, sledijo Španija z več kot 12.000 umrlimi, Francija (več kot 7500) in Velika Britanija (več kot 4300).

Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II. FOTO: Profimedia

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je medtem v ZDA v soboto preseglo 300.000, doslej pa je za covid-19 tam umrlo več kot 8100 bolnikov.

Na Kitajskem, kjer je epidemija najprej izbruhnila, zdaj pa se umirja, so v zadnjem dnevu zabeležili 30 novih primerov okužbe, trije ljudje so umrli. Skupaj je tam umrlo 3329 ljudi.

V Italiji občuten padec dnevnega števila smrtnih žrtev

Število smrtnih žrtev covid-19 v Italiji je danes naraslo precej manj kot dan prej. Umrlo je 525 ljudi, več kot 150 manj kot v soboto, ko je bilo smrtnih žrtev 681. Tako se nadaljuje spodbuden trend zadnjih dni. Skupaj je v Italiji doslej umrlo 15.887 ljudi, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita.

Kot je poudaril poveljnik civilne zaščite Angelo Borrelli, gre za najnižje dnevno število umrlih po 19. marcu.

"Te dobre novice pa nas ne smejo zavesti v zmanjšanje pozornosti, z domov lahko odhajamo le v primeru dokazanih nujno potrebnih opravkov," je dodal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Tudi število hospitaliziranih in bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, je upadlo. Trenutno je na intenzivnih oddelkih 3977 ljudi, kar je 17 manj kot v soboto. Od tega jih je 1317 v Lombardiji.

Skupaj pa se v bolnišnicah zdravi 28.949 ljudi, 61 manj kot v soboto. Okuženih je trenutno 91.246 ljudi, kar je 2972 več kot v soboto. Rast števila okuženih je bila nekoliko večja kot dan prej, ko so potrdili 2886 novih okužb.

Skupaj se je v Italiji, najbolj prizadeti državi zaradi novega koronavirusa, doslej okužilo 124.632 ljudi, vključno z umrlimi in ozdravelimi. Slednjih je 21.815, torej 819 več kot v soboto.

Italija pripravlja načrt ponovnega zagona ob umirjanju epidemije

Italijanska vlada pripravlja načrt za ponoven zagon države ob postopnem umirjanju epidemije novega koronavirusa. Kot je v danes objavljenem pogovoru za časnik La Repubblica dejal minister za zdravje Roberto Speranza, gre za načrt nadzorovanega zagona v petih točkah.

Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza je razkril načrt ponovnega zagona ob umirjanju epidemije.
Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza je razkril načrt ponovnega zagona ob umirjanju epidemije. FOTO: AP

Vlada tako med drugim še vedno predvideva ohranitev nekaterih ukrepov za družbeno distanciranje, razvoj medicinskih pripomočkov za zdravljenje čim več ljudi na daljavo zunaj bolnišnic in množično testiranje na novi koronavirus.

Kot je pojasnil Speranza, želijo testirati več milijonov Italijanov, da bi ugotovili, koliko se jih je okužilo, ali in kako so imuni ter koliko in katere regije se lahko vrnejo v normalno življenje.

Datuma vrnitve v 'polno normalnost' ne želijo obljubljati

Omenil je tudi načrte za odprtje več bolnišnic, namenjenih za zdravljenje bolnikov s covidom-19, ter razvoj mobilne aplikacije za sledenje okuženim in nudenje dostopa do zdravstvene oskrbe na daljavo zanje.

Po njegovih besedah pa bi bilo neodgovorno obljubljati datum vrnitve v polno normalnost. "Ne bo prišel en sam dan, ko bomo lahko rekli: Vsega je konec," je posvaril.

Italija je v karanteni že od 10. marca, po trenutnih določilih ukrepi veljajo do 13. aprila. Po navedbah več medijev pa bodo morda po tem datumu oblasti dovolile ponoven zagon v določenih vejah industrijske proizvodnje.

Strokovnjaki kritični do vlade

Mnogi zdravstveni strokovnjaki so vlado kritizirali zaradi prepočasnega odzivanja na zdravstveno krizo. Oblasti so zato obljubile, da bodo do konca meseca dnevno izvajali 100.000 testov.

Pandemija novega koronavirusa v Veliki Britaniji krepi tudi revščino, ki jo je zaradi varčevanja po globalni finančni krizi v državi že sicer veliko, opozarjajo strokovnjaki. V revščini po uradnih podatkih živi skoraj četrtina prebivalstva, skupaj okoli 14 milijonov ljudi. Revnih je približno 4,2 milijona oziroma okoli 30 odstotkov britanskih otrok.

Razmere pa se še poslabšujejo, saj številni zaradi ukrepov v boju proti koronavirusu izgubljajo delo. V zadnjih 14 dneh je za državno pomoč zaprosilo skoraj milijon odraslih. To je skoraj desetkrat toliko kot v povprečnih dveh tednih.

Na Hrvaškem s koronavirusom okuženih skoraj 1200 ljudi, 15 mrtvih

Na sosednjem Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 56 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, tako da se je skupaj doslej okužilo 1182 ljudi. Covid-19 je ob tem v zadnjem dnevu zahteval še tri smrtne žrtve, tako da je teh skupaj 15, kažejo podatki hrvaškega zavoda za javno zdravje.

Od sobote so umrli bolniki v Dubrovniku, Osijeku in Zagrebu. Vsi so bili starejši kronični bolniki z drugimi boleznimi, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Trenutno je hospitaliziranih 374 bolnikov s covidom-19, 39 jih je na ventilatorju. Doslej je ozdravelo 125 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom.

Med okuženimi je po poročanju hrvaške radiotelevizije HRT tudi štirimesečni dojenček, ki se je okužil od matere.

"Kot vidite, je naša epidemiološka krivulja še naprej linearna. Zadržimo takšno in spoštujmo ukrepe štaba civilne zaščite," je prebivalce danes pozval hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

Vučić: Za Srbijo je težka noč

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes v Stari Pazovi glede pandemije novega koronavirusa dejal, da je za Srbijo težka noč. Do danes so v Srbiji zabeležili 1908 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 51 ljudi, sedem v soboto. Po Vučićevih besedah je okuženih tudi več deset vojakov, ki so sprejemali Srbe, ki so prihajali iz tujine.

Srbski epidemiolog Predrag Kon je na popoldanski novinarski konferenci povedal, da se je v zadnjih 24 urah s koronavirusom okužilo še 284 ljudi, tako da so doslej zabeležili 1908 primerov okužbe.

V bolnišnicah je 1082 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, od tega jih je 98 na ventilatorji.

V zadnjem dnevu je za to boleznijo umrlo še sedem ljudi, od tega pet moških. V povprečju so bili stari 64,2 leta, vsi so imeli še druge pridružene bolezni. Vse skupaj je covid-19 v Srbiji zahteval 51 smrtnih žrtev.

"Jasno se vidi peti teden, nahajamo se v vzletu epidemije," je povedal Kon. "Z nami je težka noč. Prišlo pa bo še več težjih," pa je že zjutraj v Stari Pazovi, kjer je obiskal trgovino z medicinsko opremo, dejal Vučić.

Trump napovedal "grozljivo" število žrtev, New Yorku na pomoč z vojsko

Predsednik ZDA Donald Trump je državljane v soboto posvaril pred "zelo grozljivim" številom smrti zaradi covida-19 v prihodnjih dneh. Najhuje je še vedno v New Yorku, kjer je v soboto umrlo 630 ljudi, največ doslej. Trump bo zato tja napotil 1000 pripadnikov vojske, večinoma zdravnike in medicinsko osebje.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: Profimedia
Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v ZDA je v soboto preseglo 300.000, doslej pa je za covid-19 tam umrlo skupaj 8162 bolnikov.

"Morda do danes še nikoli nismo videli takih številk. Morda med prvo ali drugo svetovno vojno," je na novinarski konferenci v Beli hiši dejal ameriški predsednik. "To bo verjetno najhujši teden. Veliko bo mrtvih," je menil. Obenem pa je dodal, da ZDA ne morejo ostati zaprte predolgo.

V zvezni državi New York imajo približno tretjino vseh primerov v ZDA in približno 40 odstotkov vseh smrtnih žrtev. Doslej so okužbo potrdili pri 113.704 ljudeh, okoli 15.000 jih je v bolnišnicah. Skupno število smrtnih žrtev v tej zvezni državi se je v soboto povzpelo na 3565, kar je 2935 več kot dan prej.

'Nismo še na vrhu, se mu pa približujemo'

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v soboto dejal, da bodo vrh epidemije verjetno dosegli v približno tednu dni. "Nismo še na vrhu, se mu pa približujemo," je dejal. To je po njegovih besedah dobro, saj se bodo na to lažje ustrezno pripravili.

Ob tem se je zahvalil kitajski vladi, ki je omogočila transport 1000 ventilatorjev, ki sta jih donirala lastnika internetnega giganta Alibaba Jack Ma in Joseph Tsai. Tsai je tudi lastnik košarkarske ekipe Brooklyn Nets, vsem zaposlenim pa bo ves čas zaprtja dvorane zagotavljal polne plače.

Tudi v New Yorku se soočajo s precejšnjim pomanjkanjem zaščitne in medicinske opreme. Na poziv New Yorka po pomoči prostovoljcev se je medtem odzvalo kar 85.000 ljudi, med katerimi jih je tudi 22.000 iz drugih zveznih držav.

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.09

Kraljica Elizabeta II. v čustvenem govoru nagovorila Britance

To je bil njen četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu. Objavili so ga na radiu in televiziji. V njem je pozvala k samodisciplini in odločnosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
18.46

V Italiji občuten padec dnevnega števila smrtnih žrtev

Število smrtnih žrtev covida-19 v Italiji je danes naraslo precej manj kot dan prej. Umrlo je 525 ljudi, več kot 150 manj kot v soboto, ko je bilo smrtnih žrtev 681. Tako se nadaljuje vzpodbuden trend zadnjih dni. Skupaj je v Italiji doslej umrlo 15.887 ljudi, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita. V Italiji občuten padec dnevnega števila smrtnih žrtev Rim, 5. aprila - Število smrtnih žrtev covida-19 v Italiji je danes naraslo precej manj kot dan prej. Umrlo je 525 ljudi, več kot 150 manj kot v soboto, ko je bilo smrtnih žrtev 681. Tako se nadaljuje vzpodbuden trend zadnjih dni. Skupaj je v Italiji doslej umrlo 15.887 ljudi, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita. Tudi število hospitaliziranih in bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, je upadlo. Trenutno je na intenzivnih oddelkih 3977 ljudi, kar je 17 manj kot v soboto. Od tega jih je 1317 v Lombardiji.

17.48

Epidemija novega koronavirusa se v Avstriji umirja

Iz Avstrije danes poročajo o umirjanju razmer v zvezi z novim koronavirusom. Število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi je namreč že tri dni stabilno. Dopoldne jih je bilo 244. Upada tudi število trenutno okuženih. Doslej so sicer v Avstriji za covidom-19 umrli 204 ljudje, v soboto so zabeležili 18 smrtnih žrtev.

17.09

V VB največji porast števila okuženih doslej

V Veliki Britaniji se je število umrlih za covidom-19 danes povzpelo za 621, skupaj je tako v državi doslej umrlo 4934 ljudi, je sporočilo ministrstvo za zdravje. Gre sicer za nekoliko manjšo rast kot dan prej, ko je umrlo 708 ljudi. Po drugi strani so v zadnjih 24 urah zabeležili največji porast števila okuženih doslej. Potrdili so kar 5903 dodatne okužbe, tako da se je skupno število okuženih povzpelo na 47.806.

17.09

V Tokiu rekordno dnevno število okužb, pozivi k strožjim ukrepom

V Tokiu so danes zabeležili 143 dodatnih okužb z novim koronavirusom, največ doslej v enem dnevu. Skupaj je tako število okuženih v japonski prestolnici preseglo 1000. Zaradi naraščanja okužb je premier Shinzo Abe pod vse večjim pritiskom, naj zaostri ukrepe in uvede izredne razmere.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
06. 04. 2020 19.50
Sem mislil, da britanska kraljica zgleda starejša, vendar se lepo drži za svojih 153 let.
flojdi
06. 04. 2020 16.14
.očitno so modrokrvni povsem krasno osamljeni
Transformerji
06. 04. 2020 16.05
-1
Ko bo virus minil, bo pa spet vse po starem.
leond1
06. 04. 2020 10.48
+2
stara baba vse ukaže
Zmaga Ukrajini ...
06. 04. 2020 10.23
+3
Kar dobro se drži Queeny Elizabeth. Briti bi jo skoraj izgubili sredi 14. stol., ko je razsajala kuga.
Manu Cocker
06. 04. 2020 08.00
+0
Koliko desetin miljonov je pomoril angleski imperij? in neka svabska kuscarka blede in laze kot po navadi!
orcus
05. 04. 2020 21.35
+1
Recimo to pa mi je zanimivo in zelo napeto!!! Ker je zdaj, zdaj, da se bo oglasila zadnjic!!
akize
05. 04. 2020 21.50
+2
*čez 100 let* Zdaj je pa sigurno zadnjič!
Uporabnik1540409
05. 04. 2020 21.18
-1
Na Švedskem samo 387 novih okužb in 28 smrti. Socijalisti imajo pa mogoče prav. Ekonomija prva, zdravje drugo.
Uporabnik1540409
05. 04. 2020 21.25
-3
Grejo na ziher. Tisti ki preživi bo imel delo in denar. Tisti, ki ne preživi: več sreče prihodnjič.
morjeblata
05. 04. 2020 21.16
+3
Samodisciplina je vsekakor ena tistih lastnosti , ki že dolgo krasi to "kraljevsko" družino.
26277
05. 04. 2020 21.19
+11
Je vse ok, veš mogoče koliko žrtev... nedolžnih ima ta kraljevina na vesti?
Ovceeee
05. 04. 2020 21.14
+4
Šele 4x je nagovorila narod... zakaj jo sploh imajo..
Jožajoža
05. 04. 2020 21.13
+7
narod prosi, da bi imel govor tudi milan kučan,ki je edini, ki bi lahko vsaj malo spravil narod med sabo.janša,priporočam ti, da to dopustiš.
Jožajoža
05. 04. 2020 21.36
+0
janša,sam veš, da si ti največja mora slovenskega naroda ta hip..zaradi tebe moralno trpi ogromno slovencev
rožarica
05. 04. 2020 21.11
-3
Mater ste eni pametni !
Matiias
05. 04. 2020 19.20
-14
Ne morem verjet to ziher fejk novica, virus vibrira na 5-10Hz ta otrok na 28Hz, virus ga niti slucajno ne oplazi, to ke laz in ustrahovanje
Rožice cvetijo
05. 04. 2020 19.43
+9
Rožice cvetijo
05. 04. 2020 19.45
+2
Hiccup, verjamem, da MI na Luni še nismo bili, so pa bili 4 astronavti.
Hiccup
05. 04. 2020 20.08
-2
Ostanimo zdravi: na žalost so mi izbrisali komentar. Ampak zanimivo, da je bil 5G trigger, med tem ko "Hz" v komentarju Matiias-a, pa ne. Ostani zdrav!
elektroncek
05. 04. 2020 20.44
+3
mislim da tudi tebi nekaj vibrira hahahaha :D
elektroncek
05. 04. 2020 20.45
+2
verjamem da si strokovnjak na področju 5G ... in veš kaj govoriš :D hahahha
Quatflow
05. 04. 2020 18.57
+3
Prepisujete en od drugega v bistvu pa so stevilke okuzenih in umrlih se bistveno vecje, sploh na kitajskem.
Uporabnik1540409
05. 04. 2020 21.04
+5
Uradne številke iz Kitajske so smešno nizke. To pa je res nateg.
akize
05. 04. 2020 21.52
+1
@allcolours Nikoli si nisem mislil, da se bom kdaj strinjal s teboj.
Glotis
05. 04. 2020 18.55
+19
Pametni se učijo na tujih napakah, neumni na svojih. Slednjih je očitno v Sloveniji veliko. Kdor misli da se infektologi motijo ali pretiravajo mu svetujem da začne študirat medicino.
Alojz69
05. 04. 2020 18.53
+1
Lucky bil sem cepljen prot ospicam zbolel vseen ozdravel in kaj poreces na to?
LuckyOne
05. 04. 2020 18.49
+1
Dojenček je okužen. Ok. Ali ima težave? Moj žlahtnik je bil kot malček cepljen. Sedaj je invalid(zdaj je star 10 let). Kaj pa o tem? A pri koroni pa ne velja, da korist večine prevlada nad manjšino, ki našpuka?
tron3
05. 04. 2020 18.34
-10
Jaz grem vseeno k sosedom na morje, ne glede če je dojenček okužen z virusom.
pika nogavi?ka 1
05. 04. 2020 18.32
+10
Na Hrvaškem, poznam primer v Sloveniji, zbolela mamica in 2 mesečni dojenček, oba v bolnici. kaj pa to?
setisfekšn
05. 04. 2020 18.43
+8
Pika taki paničarji ustrezajo vladi!a si doma pokrita z odejo!!
Rožice cvetijo
05. 04. 2020 18.51
+3
Mamica bo sigurno ozdravela, dojenček je pa rizična skupina.
setisfekšn
05. 04. 2020 18.23
+20
Mene samo zanima pod katerim ukazom slo mediji nacrtno poročajo samo najbolj črne scenarije po svetu za ustrahovanje in opravičevanje represije nad slovenskim narodom!nekdo ki mu to blazno prav pride za uveljavljanje svojih interesov!!!???
setisfekšn
05. 04. 2020 18.26
+13
In nastevajo posamezne primere mlajsih umrlih za tem virusom ki bi jih lahko presteli na prste rok in to po celem svetu!!!!!
zafršolal
05. 04. 2020 18.34
-1
povej mi, kaj študirajo (izobrazba), pa ti povem o njihovi rentabilnosti...
Kreden2
05. 04. 2020 21.22
Pod ukazom g. Klicka. Dejstvo je, da slabe novice prinašajo daleč več klikov kot dobre. Taki smo pač ljudje.