Tujina

Biden: ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana, Peking še naprej o združeni Kitajski

Taipei, 13. 01. 2024 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.Z., T.H.
Komentarji
120

Na volitvah v Tajvanu je okoli 20 milijonov volivcev odločalo o predsedniku in sestavi parlamenta tega samoupravnega otoka. Prepričljivo je zmagal favorit Laj Čing Te, ki se predstavlja kot zagovornik demokracije in naslednik odhajajoče predsednice Caj Ing Ven. Opozicijski kandidat, ki je je zavzemal za toplejše vezi s Kitajsko, je že priznal poraz in čestital tekmecu. Peking je po Lajevi zmagi znova poudaril vizijo o združitvi Kitajske, ameriški predsednik Joe Biden pa je dejal, da ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana. Laj bo sicer predsedniško funkcijo uradno prevzel šele 20. maja, državo bo do takrat še naprej vodila dosedanja predsednica, ki goji tesne stike z ZDA.

Na današnjih predsedniških in parlamentarnih volitvah v Tajvanu je v bitki za predsedniški položaj slavil kandidat vladajoče DPP in dosedanji tajvanski podpredsednik Laj Čing Te, ki je osvojil nekaj več kot 40 odstotkov glasov. Volitve pozorno spremljata tako Peking kot Washington, ki se borita za vpliv v tej strateško pomembni regiji.

Njegova protikandidata, Hou Ju-ih iz opozicijske stranke Kuomintang (KMT) in kandidat Tajvanske ljudske stranke (TPP) Ko Ven-je, sta prejela približno 33 oziroma 26 odstotkov glasov. Slabši rezultat je DPP dosegla na parlamentarnih volitvah, na katerih je izgubila večino.

Tajvanski mediji in britanski BBC namreč poročajo, da tokrat nobena stranka ni dobila 57 sedežev, potrebnih za večino v 113-članskem parlamentu. KMT je osvojila 52 sedežev, DPP je dobila enega manj, TPP pa naj bi imela osem sedežev. Preostala dva sedeža sta pripadla neodvisnima kandidatoma.

Laj namerava ohraniti status quo v Tajvanski ožini

"Rad bi se zahvalil tajvanskemu ljudstvu, da je napisalo novo poglavje naše demokracije. Svetu smo pokazali, kako zelo cenimo svojo demokracijo. Tajvanci so se uspešno uprli prizadevanjem zunanjih sil, da bi vplivale na naše volitve," je svojim privržencem dejal Laj po objavi rezultatov.

Laj je po poročanju britanskega BBC sporočil še, da je odločen "zaščititi Tajvan pred nenehnimi grožnjami in ustrahovanjem" od Kitajske in da namerava ohraniti status quo v Tajvanski ožini. Kitajska je Laja pred volitvami označila za grožnjo miru in posvarila ljudi, naj ga ne volijo.

Laj je za zmago v tekmi za predsedniški položaj potreboval približno pet milijonov glasov. Favorit za zmago je bil že pred volitvami.

Hou Ju Ih je po navedbah BBC že priznal poraz in čestital svojemu tekmecu. "Hvala vsem. Potrudil sem se po svojih najboljših močeh. Upam, da se bodo vse stranke lahko soočile z izzivi, ki nas čakajo. Potrebujemo enoten Tajvan," je dejal na zborovanju svoje stranke v Tajpeju.

Hou iz opozicijske stranke Kuomintang se je zavzemal za toplejše vezi s Kitajsko in obtoževal DPP, da vznemirja Peking s svojim stališčem, da je Tajvan že neodvisen. Še pred objavo izidov je priznal poraz in dejal, da je treba upoštevati voljo ljudstva.

Običajno prevlado DPP in KMT je tokrat skušal razbiti kandidat TPP, ki je prav tako že priznal poraz. Četudi ni mogel računati na zmago v predsedniški tekmi, bi lahko volilni izid stranki TPP ponudil možnost, da skupaj s KMT oblikuje opozicijsko večino v parlamentu.

Laj je danes po objavi delnih rezultatov namreč povedal, da DPP ni obdržala večine v tajvanskem parlamentu. "Rezultat nam sporoča, da ljudje pričakujejo učinkovito vlado in močan sistem delitve oblasti. V celoti razumemo in spoštujemo to mnenje javnosti," je ocenil.

Favorit za naslednika predsednice Caj Ing Ven, ki se zaradi zakonskih omejitev ne more potegovati za nov mandat, je bil njen namestnik Laj Čing Te.
Favorit za naslednika predsednice Caj Ing Ven, ki se zaradi zakonskih omejitev ne more potegovati za nov mandat, je bil njen namestnik Laj Čing Te. FOTO: AP

Večina Tajvancev še naprej želi ohranjati status quo in s tem mir

Tajvanski polpredsedniški sistem predsedniku sicer daje poglavitno, ne pa tudi izključno vlogo pri vodenju države.

Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja. Medtem ko kitajski predsednik Ši Džinping odkrito govori o združitvi otoka s celino, del tajvanskih političnih sil pa o neodvisnosti, večina Tajvancev še naprej želi ohranjati status quo in s tem mir.

Kitajska vojska je večer pred volitvami po poročanju AFP sporočila, da bo sprejela vse potrebne ukrepe za zatrtje vseh oblik poskusov tajvanske neodvisnosti. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa se je nekaj ur pred odprtjem tajvanskih volišč v Washingtonu sestal z visokim kitajskim uradnikom in poudaril pomen ohranjanja miru in stabilnosti v Tajvanski ožini.

Peking vztraja pri načelu ene Kitajske

Po Lajevi zmagi na volitvah na Tajvanu pa je Peking znova poudaril vizijo o združitvi Kitajske. Kitajska odločno nasprotuje tujemu vmešavanju in separatističnim dejavnostim, katerih cilj je neodvisnost Tajvana, so po zmagi kandidata vladajoče DPP sporočile oblasti v Pekingu.

Volitve v Tajvanu ne bodo spremenile osnovnega okvira in trenda razvoja odnosov in ne bodo ovirale neizogibne ponovne združitve Kitajske, je danes po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua sporočil tiskovni predstavnik kitajskega urada za tajvanske zadeve Čen Binhua.

"Naše stališče glede rešitve tajvanskega vprašanja in ponovne združitve države ostaja dosledno, naša odločenost je trdna kakor skala. Držali se bomo soglasja iz leta 1992, ki uteleša načelo ene Kitajske," je še dejal Čen.

Tajvanska zastava
Tajvanska zastava FOTO: AP

Biden: ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana

ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana, je dejal ameriški predsednik Joe Biden, ko so ga povprašali po odzivu na rezultat predsedniških volitev na Tajvanu. Državni sekretar ZDA Antony Blinken pa je zmagovalcu volitev čestital in pohvalil robustnost demokratičnega sistema na Tajvanu, kjer so danes poleg predsedniških potekale tudi parlamentarne volitve. Dodal je, da je Washington zavezan ohranjanju miru in stabilnosti v Tajvanski ožini ter mirnemu reševanju sporov brez prisile in pritiska.

Bruselj nasprotuje vsakršnemu enostranskemu poskusu spremembe obstoječega stanja

V Bruslju so medtem pozdravili današnji rezultat volitev na Tajvanu in čestitali vsem volivcem, ki so sodelovali pri "zglednem izvajanju demokracije". Zmagovalec volitev Lai sicer v izjavi urada visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella ni bil omenjen.

"EU je še naprej zaskrbljena zaradi naraščajočih napetosti v Tajvanski ožini in nasprotuje vsakršnemu enostranskemu poskusu spremembe obstoječega stanja. Mir in stabilnost v Tajvanski ožini sta ključna za regionalno in svetovno varnost ter blaginjo," še navaja izjava Borrellovega urada.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Minifa
13. 01. 2024 21.50
+1
Spet se bodo Jenkiji borili do zadnjega Tajvanca, kot se v Ukrajini do zadnjega Ukrajinca..
An ban pet podgan
13. 01. 2024 21.21
+5
Taiwan NI Ukraina. Taiwan je najbolj razvita in napredna tehnološka sila, Ukraina pa najbolj skorumpirana na svetu. Ogromna razlika.
komarec
13. 01. 2024 20.27
-5
Kitajci imajo prav.
Luther
13. 01. 2024 19.49
+10
Rezultat kaže, da bo Tajvan zelo kmalu tudi dejansko kitajski. Pravno je že. ZDA bodo izgubile interes za Tajvan, takoj, ko bodo organizirale proizvodnjo čipov doma, kar delajo pospešeno. Res je zmaga, vendar ne hudo prepričljiva. Ko se je Slovenija osamosvajala, je bila to prepričljiva zmaga. Sicer pa, ko za ZDA Tajavan ne bo več pomemben, bo za preživetje Tajvana nujna povezava s Kitajsko. Kitajci na celini dobro vedo, da so na Tajvanu tudi Kitajci in da z vojno bi ubijali samo svoje bratrance,
Kitamita
13. 01. 2024 20.00
-8
Samo 16 procentov Tajvancev podpira združitev z Kitajsko zato ne bluzi in Tajvan nikoli ni bil Kitajska malo poguglaj
Macu Picu
13. 01. 2024 20.00
-5
Tajvance bodo Kitajci pobili kot Rusi Ukrajince v Marioupolu. Nato bo gradnja, kot nekdaj v Fužinama ali Novim Jaršama.
Kitamita
13. 01. 2024 20.29
+4
Joakim
13. 01. 2024 19.44
+1
terran
13. 01. 2024 19.44
+8
Novinarji Slovenije....Gonzalo Lira ...nič..... ne vidite... nič ne slišite, kar vam gospodarji ne dovolijo... in se imate za novinarje.. resno?
Kitamita
13. 01. 2024 20.01
-6
Gospodar je v tvoji glavi verjetno slišiš glasove vsak dan 😂
Quercus
13. 01. 2024 19.40
+11
Kaj sploh hočejo ZDA oz. Biden? Ne želi si neodvisnosti Tajvana, hkrati pa si ne želi niti, da se Tajvan priključi h Kitajski ... Aja, mogoče si pa želi, da se Tajvan priključi k ZDA pa si tega ne upa povedati na glas. Ker ne vem kako bi lahko drugače razumeli to njegovo mencanje. Ker Tajvan sedaj nima nobnega statusa in očitno nikomur, razen Kitajski, ni do tega, da bi se v zvezi s tem kaj spremenilo. Imamo torej otok, ki ne pripada nikomur, niti ni samostojna država. Če to ni noro. Upam, da Kitajska vlada ne bo več dolgo prenašala tega sprenevedanja s strani Zahoda.
borjac
13. 01. 2024 19.54
+8
Biden oziroma ZDA delajo zdrahe in izkoriščajo Tajvance za to, da napadajo Kitajce, tudi umirali bodo za njih ti ubogi Tajvanci, tako kot so umirali Vietnamci, Korejci, Afganistanci, .......... in na koncu JIH BODO ZDA PUSTILE NA CEDILU. KOT SO PUSTILI AMERIČANI VSE PREJ IMENOVANE NA CEDILU, kaj se je zgodilo z Afganistanci ki so leta delali za Američane ?? Talibani so jih pobili, Ameriški super vojaki pa pobegnili.
Kitamita
13. 01. 2024 20.01
-8
patogen
13. 01. 2024 19.26
-15
Biden je jasno sporočil, da je Demokratična Republika Kitajska edina legitmna za združitev Kitajskega naroda in da priključi Ljudsko socialistično Republiko Kitajsko v enotno državo. Komunistični državni udar in puč je bil leta 1949 na Kitajskem nelegitimen, tako kot v vseh ostalih bivših komunističnih državah.
Quercus
13. 01. 2024 19.41
+11
Kdaj bo pa Biden vrnil celotno ozemlje ZDA Indijancem oz. staroselcem? Indijanci niso komunisti, tako da z vrnitvijo ne bi smelo biti problemov.
Macu Picu
13. 01. 2024 19.11
-7
Šibkost američanov se jasno vidi tudi v tem, da kot državljani neke skupne države niso sposobni izvoliti nekega nadobudnega, mladega in sposbnega predsednika, ki bi bil kos izivom današnjega časa. Pa ne govorim o kakšnem političnem smrkavcu, novem baby face obrazu, ampak avtroriteti, ko so jo imeli v času razcveta, v času ko so osvojili Luno, v časih ko se je izumil turingov stroj. Nanzadnje v času, ko je narod trdo delal v prihodnost zrl realno in z navdušenjem ! Žal so se pustili nategniti takim kot je bil Titek nato Kuba, tudi v Rusiji se je z Putlerjem(ko jim je proces demokratizacije Rusije ušel iz rok) slabo končalo.
Kitamita
13. 01. 2024 19.20
-3
Macu Picu
13. 01. 2024 19.28
-6
Zbudu bi jaz tebe kitapodmita ! Barabe lopovske biciklistične ste se v tej državi dokopale oblasti, sedaj pa samo še zehate !
Kitamita
13. 01. 2024 20.02
+1
Kitamita
13. 01. 2024 20.02
-1
OvcjiPastir
13. 01. 2024 19.10
-1
Hvalabogu da je demokracija prevladala.
Quercus
13. 01. 2024 19.42
-1
Ko bo vojna, ne vem če boš še tako navdušen.
Sixten Malmerfelt
13. 01. 2024 19.02
+12
kaj pa zdej, po tej izjavi Bidona?
tron3
13. 01. 2024 18.59
+7
Bide ima Kubo v najlepšem spominu!!!
tron3
13. 01. 2024 19.00
+3
Bolcn
13. 01. 2024 19.01
+9
patogen
13. 01. 2024 19.27
-4
Kubanci pa ne 30 dolarjev mesečne plače.
mackon08
13. 01. 2024 18.53
+19
Pa kaj če ZDA ne podpira samostojnost tajvana, naj se brigajo za sebe in rekordni dolg, katerega v 1000letih ne zmanjšajo.
Macu Picu
13. 01. 2024 19.02
-7
No otem bodi raje tiho. Tudi Jugoslovanski dolg je del tega dolga !
mackon08
13. 01. 2024 19.42
+2
Macu Picu jugoslovanski dolg je del tega kot majhen komet v vesolju. USA dolg so si sami naredili, če se preneha poslovati v dolarjih ZDA v dveh tednih bankrotira, kar bi že itak morala. Dokler si sami tiskajo dolarje bo tako.
Sixten Malmerfelt
13. 01. 2024 19.47
+4
jugoslovanski dolg je bil 20 milijard $, zdej ima vsaka bivša republika po 40 milijard evov dolga! mi smo prišli iz 2 milijard $ na 50 milijard$v 30 letih!
SlobodaNE
13. 01. 2024 18.46
+15
Amerika nima več moralne podpore na zahodu, delajo marsikaj narobe.
Macu Picu
13. 01. 2024 18.56
+10
Kdo pa je Amerika ? A še vedno verjameš, da tam rastejo 3 meterske buče ? Amerika je bila za Jugosovane(in Titeka) sila, ker so jo okradli že tedaj za 30 miljard dolarjev, kar bi prevedneo na današnji čas in razmere slovenske države danes veljalo 300 miljard Evrov. Drugače imajo pa tam še danes analogne telefone. Ameri so že davno(ko so pomorili 98 % indijanske populacije) zamudili vlak za to, da bi postali močna državna entiteta. Nenazadnje se je to pokazalo, ko je skupinica vpadla v parlament in je država zgubila tla pod nogami ! Nikoli več se imperij ne bo pobral !
Macu Picu
13. 01. 2024 18.57
+8
Zato umik za umikom. Pakistan, Izrael in sedaj Tajvan.
Kitamita
13. 01. 2024 19.21
-3
SlobodaNE
13. 01. 2024 18.45
-6
Biden cel svet ureja z malim prstom 🤣
Macu Picu
13. 01. 2024 18.48
+11
mackon08
13. 01. 2024 18.55
+8
Biden niti svejega prsta ne kontrolira ne pa, da bi kaj urejal.
Zmaga Ukrajini.
13. 01. 2024 18.41
-13
Hecno, ... kako se spet vžigajo rusofili. In to samo zato, ker so si Tajvanci dovolili izvoliti kogar so hoteli. 🤣 Še enkrat čestitke Tajvancem, da nadaljujejo po edini pravi poti, ki so si jo začrtali že v preteklosti. Kitajci pa... k jih gleda. Razni putlerji in medvedki puji bodo pač zgolj z velikimi težavami lahko vsiljevali svoj "prav". Kako se godi putlerju in njegovim zaradi njegovih zločinskih in nacifašističnih metod, se lahko prepriča tudi Kitajska. Očitno zato omahuje...
Kimberley Echo
13. 01. 2024 18.54
+10
Zmaga Ukrajini.
13. 01. 2024 18.58
-7
Tolaži se fantek,... in ponavljaj svojo mantro do nezavesti.
Sixten Malmerfelt
13. 01. 2024 20.11
+1
Zmaga Ukrajini.
13. 01. 2024 21.04
-2
A tako, malarček? No, bomo videli,.... zna biti, da se bo tako obrnilo, kot je putler lani napovedoval zmrzovanje Evropejcev, letos je pa ravno obratno - zmrzujejo moskviči. In letos bo dobro leto - moskovija se bo končno razdrla kot stara kanta. Postala bo eksklava severne Koreje,... dokaj neškodljiva in docela nepomembna. Ampak važno, da gre za rusofile "vse po planu", kot jim je zagotovil putler, a ne?
Pig Brother
13. 01. 2024 18.39
+14
Je Bajdn že tako bolan, da govori o 500 svojih ljudeh kaj si mislijo in ne od 400 milionih?
Bolcn
13. 01. 2024 18.35
+13
Bilo kuda, ZDA svuda..
Nace Štremljasti
13. 01. 2024 18.29
+15
bravo muca jenkiji že iščejo bojake po svetu fa zamešajo drek z kitajci saj tam jih bodo dobili pa po rilcu
Ivar The Boneless
13. 01. 2024 18.30
+17
Upam da enkrat na svojem ozemlju. Lahko ga je srat pri sosedu.
MucaNeGrize
13. 01. 2024 18.41
+12
Na novico o smrti Gonzala Lire se je oglasil tudi Donald Trump mlajši. »Torej zdaj dovoljujemo našim prejemnikom pomoči v tujini, kot je Zelenski, da ubijajo naše državljane in naše novinarje?« je zapisal Trump. »Počakal bi na ogorčenje naših medijev, a vem, da do tega ne bo prišlo!« je dodal sin nekdanjega ameriškega predsednika na družbenem omrežju X.
Macu Picu
13. 01. 2024 18.46
-13
Trump mlajši je komunist, kot njegova mati !
Ivar The Boneless
13. 01. 2024 18.29
+14
Tukaj se kregam, potem pa se spomnim slik z Ruparjevih protestov in se spomnim, da imam opravka s fosili z demenco... Se opravičujem, niste sami krivi, vsakemu čas poteče enkrat.
Vegeta
13. 01. 2024 18.50
-5
Ti se kar tolaži. Koliko misliš da sem star?