TUJINA

V torek ob 12.52 čez Pelješki most zapeljalo milijonto vozilo

Zagreb, 25.11.2022, 11:23 | Posodobljeno pred dvema urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Čez Pelješki most se je v štirih mesecih peljalo že več kot milijon vozil, kar je v povprečju več kot 250.000 na mesec oz. okoli 8500 na dan. Največ, približno 460.000 vozil, je most prečkalo v turistično najbolj obiskanem mesecu avgustu, so sporočili iz podjetja Hrvatske ceste. Milijonto vozilo se je čez most peljalo v torek ob 12.52.

Kdo je bil milijonti potnik, ni znano, ker na mostu zaradi tega niso hoteli ustavljati prometa, so sporočili iz Hrvatskih cest.

Promet prek Pelješkega mostu poteka nemoteno, vse odkar so ga odprli. Ustavljali ga niso niti v slabih vremenskih razmerah ali ob močnem vetru.

"Mostu zaradi vremenskih razmer, predvsem vetra, po vseh naših izračunih ne bo treba zapirati, saj smo zgradili kakovosten sistem zaščite pred vetrom," je za hrvaško nacionalno televizijo HRT pojasnil predsednik uprave Hrvatskih cest Josip Škorić.

Pelješki most so odprli 26. julija letos. Dolg je 2,4 kilometra in zagotavlja cestno povezavo skrajnega juga Hrvaške s preostalim delom države in tako zaobide ozek pas ozemlja, kjer ima Bosna in Hercegovina dostop do Jadranskega morja. 

PREBERI ŠE
'Pelješki most je sprojektiral Slovenec, zgradil Kitajec in plačal Nemec'

Gre za največji infrastrukturni projekt države, financiran iz evropskih skladov. Celoten projekt gradnje mostu in 30 kilometrov vpadnic s kopenske in pelješke strani je ocenjen na nekaj več kot 525 milijonov evrov. K temu je EU prispevala 357 milijonov evrov.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.