TUJINA

V Trstu zaprti parki in pokopališča, poplavilo velik del severnega Jadrana

Gradež/Milje/Trst, 22.11.2022, 10:06 | Posodobljeno pred 21 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Ob pričakovanem izrazitem vremenskem poslabšanju so v Gradežu na italijanski strani meje zaprti šole, igrišča in parki. Pripravili so se tudi na visoko plimovanje morja. Za podobne, a manj obsežne ukrepe so se odločile tudi oblasti v Trstu. Poplave so medtem zajele tudi Pulj, Reko, otok Cres in Rovinj, kjer so zaradi poplavljanja v nekaterih delih mesta prekinili promet, za celotno jadransko obalo so razglasil tudi rdeči alarm oziroma izjemno nevarno vreme.

Župan Gradeža Claudio Kovatsch je za danes odredil zaprtje vseh šol, pa tudi pokopališč, športnih igrišč in mestnih parkov ter celo mestne hiše, poroča Primorski dnevnik. Ob morju in ob kanalih je na razdalji desetih metrov prepovedano parkiranje avtomobilov, ki pa jih tokrat vozniki lahko pustijo na nekaterih višje ležečih, običajno prepovedanih območjih.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Gradež so sicer že pred tednom in pol prizadele hude poplave. Takrat je padlo 190 litrov dežja na kvadratni meter. Danes naj bi bilo to mesto v Tržaškem zalivu med najbolj izpostavljenimi območji v deželi Furlanija-Julijska krajina (FJK). Napovedani so močno deževje, visoko plimovanje morja in poplave ter močan veter.

Mestni parki in pokopališča so zaradi poslabšanja vremena danes zaprti tudi v Trstu, so po poročanju Primorskega dnevnika sporočili pristojni uradi. V Miljah je zaprta tamkajšnja stolna cerkev. Sicer pa so domačini poplavljeno središče mesta izkoristili tudi za zabavo, eden od prebivalcev se je na "sprehod" po mestu odpravil kar s supom.  

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Na Tržaškem med drugim danes pričakujejo zelo močno burjo, ki bi lahko dosegala ali celo presegla hitrost 120 kilometrov na uro. V popoldanskih urah se bo ozračje poleg tega občutno ohladilo.

Protipoplavna zaščita rešuje Benetke

V Benetkah pa so zaradi visokega plimovanja danes aktivirali sistem protipoplavne zaščite Mose oziroma Mojzes. Vodostaj je namreč dopoldne za kar 170 centimetrov presegel običajnega, s čimer je začela veljati najvišja stopnja pripravljenosti.

PREBERI ŠE
Mojzes rešil Benetke: tako visoke poplave mu še ni bilo treba odbiti

Na Hrvaškem poplavilo dele Pulja, Reke in Rovinja

Močno deževje in veter sta danes prizadela velik del hrvaške obale. Poplave so zajele Pulj, Reko, otok Cres, Umag in Rovinj, poplavlja tudi v Šibeniku in Vodicah, poročajo lokalni mediji. Državni hidrometeorološki zavod je za celotno jadransko obalo za danes razglasil rdeči alarm oziroma izjemno nevarno vreme.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Zaradi plime je voda zalila središče Rovinja, vdrla je v nekatere kavarne in restavracije, s podobnimi težavami se soočajo tudi v Umagu. O težavah zaradi obilnih padavin poročajo tudi iz Poreča. Zaradi poplavljenih cest so ustavili promet na državni cesti med Novigradom in Porečem.

Na Reki težave poleg padavin in vetra povzroča plima, zaradi katere je morje zjutraj že poplavilo nekatere ulice v mestu.

Voda je po pisanju portala Glas Istre zalila tudi vozila na puljski rivi, na eno od ulic v Pulju pa je padlo drevo. Na terenu so vse dežurne službe komunalnih podjetij, prizadeta območja pa je obiskal tudi puljski župan Filip Zoričić.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V Pulju je doslej padlo okoli 11 milimetrov dežja, višina morja pa je zaradi močnega vetra in izrazito visoke plime do 60 centimetrov višja kot običajno, še piše IstraIn.

Voda je zalila tudi dele Dalmacije. V Šibeniku je po poročanju hrvaškega portala Index.hr poplavila najstarejši del mesta. Zaradi močnega juga in dežja je poplavljena obalna promenada v Vodicah, kjer mestne oblasti težavo pogostega poplavljanja obale po poročanju hrvaške radiotelevizije nameravajo odpraviti z zvišanjem promenade.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V Splitu in drugje v Dalmaciji se ob tem soočajo s orkanskim jugom, ki je prekinil večino pomorskega prometa med mestom in bližnjimi otoki. Najmočnejše sunke vetra so zabeležili na Biokovu in sicer 127 kilometrov na uro.

Medtem pa je v Gorskem Kotarju začelo ponovno snežiti, vendar ceste trenutno ostajajo prevozne, poroča meteorološki portal Istramet.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regijiFOTO: 24ur.com

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.