Tujina

V Turčiji po potresu aretirali 237 ljudi

Istanbul, 03. 03. 2023 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, D.L.
Komentarji
3

V Turčiji so v povezavi z uničujočim potresom in njegovimi posledicami doslej sprožili preiskavo proti 768 osumljencem in aretirali 237 ljudi. Med osumljenimi so predvsem gradbena podjetja in tudi župan močno poškodovanega okrožja Nurdagi v pokrajini Gaziantep, kjer je bilo žarišče potresa.

Potres v Turčiji
Potres v Turčiji FOTO: AP

Župana okrožja Nurdagi Ökkesa Kavaka so pred dnevi aretirali v okviru preiskave, povezane z gradnjo dveh stavb, ki sta bili uničeni v potresu, poroča turška tiskovna agencija Anadolu. 

Čeprav v državi že 20 let veljajo strogi predpisi, ki zapovedujejo potresno varno gradnjo, jih številni še vedno ne upoštevajo. To sta na boleč način razkrila februarska potresa, ki sta po podatkih turške vlade uničila več kot 200 tisoč stavb. Med njimi številne novejše z vsemi potrdili, da so zgrajene v skladu s predpisi. 

Po podatkih turške zbornice arhitektov je bila približno polovica porušenih stavb zgrajenih po letu 2001, ko so začeli veljati predpisi o protipotresni gradnji.

V potresu z magnitudo 7,8, ki je 6. februarja stresel tla, je v Turčiji umrlo več kot 45.000 ljudi, v sosednji Siriji pa skoraj 6000. Na tisoče ljudi je bilo poškodovanih.

Predstavniki pristojnih turških zdravstvenih oblasti medtem opozarjajo na povečan pojav uši in garij na prizadetih območjih. Poleg tega primanjkuje potrebnih zdravil, je povedal Vedat Bulut iz turškega zdravniškega združenja TTB. Ljudje s tega območja poročajo o slabih higienskih razmerah, med drugim o pomanjkanju stranišč.

Združenje TTB je tudi pozvalo k takojšnji sanaciji kanalizacije. Odpadne vode se spušča neposredno v okolje, kar bi lahko spodbudilo razvoj nalezljivih bolezni, so opozorili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
04. 03. 2023 11.51
Pomanjkanje stranišč je rešljivo s klasičnimi stranišči na štrbunk, tj. jama, kišta z luknjo in koliba. Ljudje so res neiznajdljivi, le kako bi preživeli v naravi in potem se neki domorodci čudijo belemu človeku, da lahko umre sredi narave, ki mi nudi vse potrebno. Težava je v tem da beli človek nima znanja, ker mu ga v šoli niso dali, ker je kot tak lažje vodljiv, manipulative in izkloriščan. Ni naključij, kajne.
Ramzess
04. 03. 2023 11.47
To zgleda kot lov na čarovnice, javnost je treba pomiriti, vprašanje je kako je z legitimnimi dokazi proti obtoženim, porušena zgradba, ki jo obtožni gradil, sama po sebi (še) ni dokaz.
zemljan10
03. 03. 2023 16.34
V Sloveniji je beton padal z obnovljenih tunelov po avtomobilih pa niso nobenega aretirali. Rekli so samo, Ups, pardon.