Ukrajina

Rusija pridržala osumljence za napad na Krimski most, med njimi pet Rusov

Kijev, 12. 10. 2022 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T. R. K., M.P., STA, A.K
Komentarji
0

V okupiranem Hersonu in Melitopolu so odjeknile eksplozije. Po besedah župana Melitopola Ivana Fedorova so bile najbolj izrazite v severnem delu mesta. V Kijevu so se znova oglasile sirene za zračni napad. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Zahod še enkrat pozval, naj po ponedeljkovih napadih v Ukrajini zaradi novega vala terorja proti Rusiji uvedejo več sankcij. Slednja je pridržala osem oseb, ki jih sumijo napada na Krimski most, med njimi naj bi bilo tudi pet Rusov.

Župan Melitopola Ivan Fedorov je po poročanju Kyiv Independent sporočil, da so v mestu znova odjeknile eksplozije. Kot je dejal, so se te slišale v različnih predelih mesta, a da so bile najbolj izrazite v severnem delu. Eksplodiralo naj bi vozilo. Po poročanju Reutersa, ki navaja ruske medije, naj bi pet eksplozij zgodaj zjutraj odjeknilo tudi v okupiranem Hersonu. Sproženi naj bi bili sistemi zračne obrambe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Kijevu so tudi čez noč večkrat odjeknile sirene za zračni napad, najkasneje pa so se oglasile nekaj pred osmo uro zjutraj po lokalnem času.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju francoske tiskovne agencije je Rusija pridržala osem osumljencev za eksplozije na Krimskem mostu. To je potrdila ruska varnostna služba (FSB), ki je sporočila, da je med pridržanimi osebami tudi pet Rusov, ki so osumljeni sodelovanja pri organizaciji bombnega napada na to pomembno povezovalno žilo. FSB trdi, da je eksplozijo organiziral glavni obveščevalni direktorat ukrajinskega obrambnega ministrstva in njegov direktor Kyrylo Budanov, eksploziv pa naj bi bil skrito v zvitkih plastične folije, ki so jih avgusta poslali iz pristanišča Odesa v Ukrajini in nato prepeljali skozi Bolgarijo, Gruzijo in Armenijo, naposled pa so vstopili v Rusijo.

Krimski most
Krimski most FOTO: Profimedia

Kot odgovor na napad na Krimski most je Rusija v ponedeljek sprožila nove obsežne napade na Ukrajino. Eksplozije so odjeknile v več mestih, napadi pa so nato sledili tudi v torek. Da gre za povračilni ukrep, čeprav Ukrajina ni prevzela odgovornosti za napad na Krimski most, je priznal tudi ruski predsednik Vladimir Putin

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaradi novega vala terorja po virtualnem srečanju s skupino G7 Zahod še enkrat pozval, naj poišče nove načine političnega pritiska na Rusijo in podpre za Ukrajino, poroča BBC. Blok, ki ga sestavljajo Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Združeno kraljestvo in ZDA, je ob tem obljubil, da bo njegovi državi še naprej zagotavljal finančno, humanitarno, vojaško, diplomatsko in pravno podporo tako dolgo, kot bo potrebno.

Nemška pošiljka dosegla cilj, Ukrajina prejela pošiljko sistemov zračne obrambe: 'To je šele začetek, potrebujemo jih še več'

Ukrajina je od Nemčije prejela prvo pošiljko sistemov zračne obrambe Iris-T, je danes sporočil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. "Sistemi Iris-T iz Nemčije so že tukaj. Prihajajo (ameriški) sistemi Nasams. To je šele začetek. In potrebujemo jih še več," je zapisal na spletu in ob tem napovedal, da Kijev v kratkem pričakuje tudi dobavo ameriških sistemov zračne obrambe Nasams.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht, ki je v začetku meseca nepričakovano obiskala Kijev, je takrat napovedala, da bo Nemčija Ukrajini v nekaj dneh dostavila najsodobnejše sisteme zračne obrambe Iris-T. Ukrajina naj bi po napovedih prejela štiri. Obenem je Lambrechtova napovedala tudi dobavo 16 havbic, ki naj bi jih Nemčija financirala skupaj z Dansko in Norveško.

Ukrajina je prejela prvo pošiljko sistemov zračne obrambe Iris-T.
Ukrajina je prejela prvo pošiljko sistemov zračne obrambe Iris-T. FOTO: Profimedia

Obrambno ministrstvo Združenega kraljestva ažurno deli informacije o vojni, v zadnji objavi pa se je osredotočilo na iranske drone Shahed-136, ki naj bi sodelovali v ponedeljkovem napadu na Ukrajino. "Ti droni so počasni in letijo na nizkih višinah, zaradi tega je posamezno letalo enostavno zadeti že z uporabo običajne zračne obrambe. Obstaja pa možnost, da je Rusija nekaj uspeha dosegla z napadom več dronov hkrati," so sporočili.

Dodali so, da lahko Shahed-136 nosi le majhen eksplozivni tovor in da je tako malo verjetno, da bi ta zadovoljivo izpolnjeval funkcijo globokega napada. "Glede na to, da ruska taktična bojna letala še vedno dosegajo omejen učinek nad ukrajinskim ozemljem, je pomanjkanje zanesljivih, trajnostnih in natančnih udarnih zmogljivosti na operativni ravni verjetno ena najpomembnejših vrzeli v zmogljivosti Rusije v Ukrajini," so še dodali.

Ruske rakete v dveh dneh zadele 30 odstotkov ukrajinske energetske infrastrukture

Rusija je v svojih raketnih napadih v ponedeljek in torek zadela približno 30 odstotkov ukrajinske energetske infrastrukture, je dejal ukrajinski minister za energijo Herman Haluščenko. "Našim partnerjem sporočamo: Zaščititi moramo nebo," je dejal in dodal, da Rusija ne upošteva mednarodnih pravil. "Ni jim mar za kakršne koli mednarodne sporazume ali konvencije."

Ukrajina je v torek civiliste pozvala, naj ne uporabljajo gospodinjskih aparatov, kot so pečice in pralni stroji, in s tem prihranijo elektriko. Po najpomembnejšem ruskem napadu na ukrajinsko infrastrukturo od začetka vojne so se namreč milijoni soočili z izpadi električne energije.

"V drugem valu napadov na Ukrajino je bilo izstreljenih 28 raket, od katerih jih je bilo 20 prestreženih," je dejal Zelenski in dodal, da obnovitvena dela potekajo precej hitro in učinkovito po vsej državi. "Če ne bi bilo novih napadov, bi že obnovili oskrbo z energijo, vodo in komunikacije, ki so jih teroristi poškodovali v ponedeljek," je dejal. A tudi sicer po njegovih besedah napadi le nekoliko odlagajo okrevanje Ukrajine.

"Človečnost in humanost sta močnejša od vseh teroristov. Hvaležen sem vsem, ki se borite in delate za našo zmago!" je še dejal.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski FOTO: AP

Nedavno obnovljen daljnovod, ki oskrbuje rusko okupirano jedrsko elektrarno Zaporožje, je bil znova prekinjen, zaradi česar je morala elektrarna preklopiti na zasilne dizelske generatorje, je zjutraj povedal vodja jedrske službe ZN Rafael Grossi.

"Naša ekipa v jedrski elektrarni me je zjutraj obvestila, da je elektrarna že drugič v petih dneh izgubila vse svoje zunanje napajanje," je zapisal na spletu in ponovil svoj poziv k zaščitnemu območju okoli elektrarne. Največja evropska jedrska elektrarna je vse od marca pod ruskim nadzorom, leži pa v bližini frontne linije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3