Tujina

Umag s posnetki 'tihe okupacije' Istre, za katero so krivi Slovenci

Umag, 26. 02. 2024 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Istra je – na sramoto vseh, ki tam živimo – postala evropski raj za nezakonite gradnje. Črne gradnje, uzurpacija gozdnih in kmetijskih zemljišč ter pomorskega dobrega je rak, ki vsak dan razjeda našo občino do te mere, da ogroža normalno kvaliteto življenja občanov," so zapisali na spletni strani hrvaškega mesta Umag. Ogorčeni nad tujci, večinoma Slovenci, ki da so nezakonito okupirali njihovo ozemlje, pozivajo k ukrepanju, objavili pa so tudi dva videoposnetka, na katerih so nedovoljene gradnje vidne iz zraka.

Oblasti v Umagu so ogorčene, ker se kmetijska in gozdna zemljišča "zaradi visokih dobičkov dobro organiziranih posameznikov" spreminjajo v parcele za počitniške hišice, ki so realno vredne dva do tri evre na kvadratni meter, prodajajo pa se po 30 do 50 evrov na kvadratni meter. Posledica tega je, da v Istri še naprej rastejo nezakonita naselja, istrske favele, z več tisoč prebivalci. 

"Pred našimi očmi se – ob očitni nezainteresiranosti politike in neučinkovitosti pristojnih inšpekcij, ki bi morale zaščititi območje in zaustaviti črno gradnjo – dogaja tiha okupacija Istre," so zapisali.

Za to nezakonito okupacijo so krivi tujci, med katerimi prednjačijo slovenski državljani, poudarjajo. "Takšne predrznosti in agresivnosti tujih državljanov pri brutalnem uničevanju Istre nismo imeli niti v času vojne. Gre za norčevanje iz vseh nas v Istri, ki zahtevamo spoštovanje zakonov in civilizirano obnašanje tujih državljanov. Ti spoštujejo zakone v svoji domovini, medtem ko se norčujejo iz zakonov Republike Hrvaške."

Število nezakonitih prebivalcev v t. i. istrskih favelah je sicer nemogoče natančno določiti, a kot predvidevajo, gre za okoli 30 tisoč ljudi. V Istri tako že obstajajo občine in mesta, kjer število začasnih prebivalcev presega število stalnih. Nezakonite gradnje pa tamkajšnjim prebivalcem povzročajo vrsto življenjskih, komunalnih in finančnih težav, ki še več let ne bodo rešene, opozarjajo.

Absurdno in nerealno je, še pišejo, da te nezakonito postavljene hiše že nekaj mesecev po nedovoljeni gradnji postanejo zakonite, s prijavljenim prebivališčem, hišno številko in ulico – vse ob pomoči "lokal patriotov". "V drugih evropskih državah bi te deportirali, v Istri pa za nagrado dobiš legalno vikend hišo."

"Če tiha okupacija Istre ni zadosten razlog, da vsi skupaj stopimo v bran Istre, da ta postane del urejene in civilizirane Evrope, ne pa kolonija interesov vsakogar, in če si res želimo evropske Hrvaške, potem moramo prispevati vsi, brez fig v žepu!" pozivajo.

Objavili so tudi dva videoposnetka, na katerih so z dronom ujete nedovoljene gradnje na območju. Oba posnetka se končata z napisom: "Dovolj je! Ustavimo to!"

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ata_jez
05. 03. 2024 21.55
+1
Eni in drugi se nežno sprenevedajo. Iščejo luknice v luknjastih zakonih in tulijo, da imajo prav. Posadili so tri oljke in postavili hišico za orodje, kajne? Mobilne pa tudi pri nas ne potrebujejo gradbenega dovoljenja. Zato je toliko bivalnih kontejnerjev. In skladišč v 'šotorih' :-( Vsi se 'znajdejo' ... tako ali drugače.
Uporabnik1851333
27. 02. 2024 14.34
+11
Na Crvenem Vrhu ima zadnjih 60 do 70 let nadzor nad trgovanjem z zemljišči in nepremičninami Hrvaška. O tem, katera država je "kriva" za nastalo situacijo, torej nima smisla razpravljati. Priobalno območje od Kaldanije do Savudrije je njega dni spadalo k Piranu, kjer je bil sedež katastra za ta del Istre. Tam, kjer je sedaj počitniško naselje Kanegra, je bil po drugi svetovni vojni kamnolom, ki ga je postavilo in upravljalo slovensko podjetje SGP Slovenija Ceste. Za potrebno električno napajanje drobilcev, mlinov in sit ter transportnih trakov je upravljalec, v lastni režiji in za svoj denar, s portoroške strani položili podvodni kabel (cca 6 km). Na enak način je upravljalec zgradil in asfaltiral tudi zadnje 3 km ceste do sedanje plaže. Še nekoliko kasneje je upravljalec za potrebe kamnoloma postavil tudi transformatorsko postajo, za katero pa so morali dovoljenje iskati že v Bujah in ne več v Piranu. Vso to infrastrukturo so po osamosvojitvi Slovenije Hrvatje nacionalizirali, za kar niso plačali nobene odškodnine, in na tej osnovi "zgradili" sedanji turistični resort Kanegra.
PerjatiJoker
27. 02. 2024 13.56
+6
V bistvu samo vzemamo nazaj kar je NASE, torej nobenega problema. Se celo Slo bi mogl vzet nazaj.
športnik66
27. 02. 2024 13.37
+6
Objekte brez gradbenega dovoljenja je pač treba takoj podret. Ni druge. Zakon pa ja vsi poznamo.
123soba
27. 02. 2024 13.10
+6
Ma res ne veste kaj bi še pisali. A Vzajemna je že sprivatizirana, ljudje pa nate... ni
pa saj bo vredu
27. 02. 2024 12.57
+11
Sedaj ko je zgrajeno in so pokasirali ves DDV bodo, pa zrušili in še 1x prodali. Bravo.
brabusednet
27. 02. 2024 12.38
+17
Vi samo rušite in Janeze opametite.Sem že naletel na take Slovence.Sem se s supum peljal in pristal na nekem malam pomolu.Pa pride ženska in me vpraša,kaj tu počnem.Ji odvrnem,da malo počivam.Pa pravi naj se poberem,da je to njihov pomol,katerega so sami zgradili.Sem ji povedal,da je to javno dobro in imam pravico tu bit.Me začne zmerjat in upit,kot sraka.Povedal sem ji,da jim bodo to Hrvati podrli in prav sem imel.Mogoče se gospa tega se spomni.Vi samo rušite.
JohannDoe
27. 02. 2024 12.31
+8
Vzporedno pa plani, da bi zahodno obalo v velikem delu zabetonirali in "zgradili najdaljšo obalno promenado na Jadranu". Toliko o devastaciji. Poanta je, da jih motijo "socialci", ki so si nakupili zemljišča v časih, ko je vse bilo poceni. Sedaj jim je pa žal, da so prodali, in bi še enkrat prodali veliko dražje bogatašem. Verjetno ne zato, da bi pa ti gor gojili zelenjavo in gledali kuščarje, ki se pasejo na skalah.
lilihip
27. 02. 2024 12.29
+12
hrvatje so okupirali celo istro oz jo dobili v dar pa nikome ništa......
Rookoko
27. 02. 2024 12.29
+12
Vse skupaj je videti veliko lepše, kot betonska naselja apartmajev in hotelov. Obala pa je tako pozidana še iz časov nekdanje države. Očitno je prišel interes kapitala!
brabusednet
27. 02. 2024 12.28
+13
Mislim,da ti Slovenci bodo z strahom hodili v vikende.Hrvati so zahrbtni in maščevalni.
Dvigalo
27. 02. 2024 12.26
+12
Vse je podobno pavšalistom v kempih. Istrani bi pa na istem mestu sedaj imeli urejen kemp…. Sam da greš obalo betonirat si pa pacient. Včasih je bilo vse dovoljeno k ni blo folka, sedaj je pa že gužva….
JohannDoe
27. 02. 2024 12.25
+11
Očitno jih ne skrbi devastacija obale in parcel, ampak socialna struktura lastnikov. Namesto "favel", ki so si jih v ugodnih časih nakupili socialci in jih sedaj znašajo skupaj kot kure gnezdo, bi si sedaj raje premislili, razlastili in pregnali socialce in iste parcele za prodali bogataškim tajkunom in korporacijam.
JohannDoe
27. 02. 2024 12.21
+14
Parcele prodane. Bajte legalizirane. Obala devastirana. Jeza na nove prebivalce - naenkrat samo nebodijihtreba. Pozivi k linču in temu, da jim vse odvzamejo. Nato nova runda, prodat parceje premožnejšim kupcem za več denarja. Pozidat celotno obalo in plaže. Hotelski kompleksi. Vile. Obala tokrat ne bo demolirana in privatizirana. Ali pa bo? Glede na to, da berem, da so pri tem najbolj glasni tisti, ki za isto dajejo "support" tajkunom in podobnim, mislim da je jasno kam pes taco moli.
Volja
27. 02. 2024 11.58
+5
Kar se tiče betonirane obale pri Crvenem vrhu, jih je nekaj - ta večjih - kar še iz YU časov...
Grma53
27. 02. 2024 11.51
-1
Zakaj pa nihče ne kritizira Janše. On je kriv za to, pa pika!
BrkoBrki?
27. 02. 2024 11.49
+14
Večina Hrvatov je fasala izgubo spomina. Naj vas prijazno spomnima na okupacijo Bosanskih prejemnikov, ki so brez besed in brez dovoljenja na pritrditev Hrvaške vlade okupirali Slovenske počitniške kapacitete v Barbarigi in jih demolirali do neprepoznavnosti. Kaj pa to?
blackB
27. 02. 2024 12.47
+6
Ni bilo samo v Barbarigi. Ko je prisel cas, da se poberejo so okoli hodili s kvackanimi prticki in velikimi prosnjami za legalno namestitev v pocitniska stanovanja.
EnakiVatli
27. 02. 2024 11.25
+5
Nekako se fajn zdi, da so posnetki Crvenega vrha tudi med "favelami", lastniki tamkajšnjih bajt pa so večinoma naša t.i.elita
Grma53
27. 02. 2024 11.48
+11
Če komunistov ne bi bilo, bi bila Istra naša, "favele" pa bi imeli v Dalmaciji
mackon08
27. 02. 2024 11.11
+14
Ha ah to je za njih plaža? To je skala in beton kot da bi se na bazenu koipal. Zato pa mene Hrvati ne vidijo po Evropi je ogromno destinaci, ki so cenejše in dosti lepše pa še za videti je ogromno. No kdor hoče naj izvoli.
Ricinus
27. 02. 2024 10.39
+21
Prvi krivec za takšno stanje so vedno in povsod izključno pogoltni domačini. Brez njihove tihe odobritve se prišleki ne bi mogli šopiriti