Tujina

V Varnostnem svetu ZN pozivi ZDA in Iranu k vrnitvi k jedrskemu sporazumu

New York, 25. 06. 2024 08.54 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Člani Varnostnega sveta ZN so na ponedeljkovi razpravi, posvečeni Iranu in jedrskemu orožju, pozivali Teheran in Washington, naj se vrneta k leta 2015 sprejetemu iranskemu jedrskemu sporazumu. Predstavnica ZN je medtem poročala, da je Iran opazno povečal svoje zaloge oplemenitenega urana.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je leta 2018 samovoljno umaknil ZDA iz sporazuma, ki ga je Iran sklenil s stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN, Nemčijo in EU. Teheran je dve leti kasneje začel ponovno plemenititi uran, pogajanja z vlado predsednika Joeja Bidna o ukinitvi Trumpovih sankcij pa doslej niso obrodila sadov.

Namestnica generalnega sekretarja ZN Rosemary DiCarlo je dejala, da ZDA niso odpravile sankcij, Iran pa ni preklical nobenega od ukrepov, ki niso skladni z njegovimi zavezami v zvezi z jedrsko energijo. Opozorila je, da Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) od februarja 2021 ni mogla preveriti zalog oplemenitenega urana v Iranu, vendar ocenjuje, da te 30-krat presegajo dovoljeno količino.

Iran
Iran FOTO: Profimedia

Vodja delegacije EU Stavros Lambrinidis je v imenu visokega predstavnika za zunanje zadeve in varnostno politiko kot koordinatorja skupne komisije iranskega sporazuma dejal, da je ključna varnostna prednostna naloga EU zagotoviti, da Iran ne pridobi ali razvije jedrskega orožja. "Diplomacija je najboljši način za zagotovitev izključno miroljubne narave iranskega jedrskega programa," je dejal.

Opozoril je tudi na iransko podporo ruski vojni proti Ukrajini, oboroženim skupinam na Bližnjem vzhodu in na napad na Izrael. "Iransko vlado pozivamo, naj preneha vojaško sodelovati z državo, ki krši ustanovno listino ZN. Vsak prenos balističnih raket iz Irana v Rusijo bo naletel na odločen odziv," je zagrozil.

Žbogar je izrazil zaskrbljenost zaradi iranske ustavitve izvajanja ukrepov za preglednost

Predstavnik ZDA je Iran obtožil, da še naprej podpihuje konflikte in nestabilnost na Bližnjem vzhodu, saj zagotavlja orožje svojim regionalnim posrednikom, med drugim v Jemnu in Libanonu.

Predstavnik Kitajske je pozval k obnovi pogajanj, EU je spodbudil, naj ohrani svojo ključno usklajevalno vlogo, in dejal, da so ZDA z enostranskim odstopom od sporazuma ohranile iransko jedrsko krizo.

Predstavnik Rusije je prav tako kot glavni problem izpostavil enostranski ukrep ZDA iz leta 2018 in zatrdil, da Iran sporazum še vedno spoštuje, njegov jedrski program pa ostaja pod nadzorom IAEA.

Iranski predstavnik je dejal, da zahodne države neuspešno valijo krivdo na njegovo državo in zanemarjajo vzrok krize, ki je enostranski umik ZDA od sporazuma.

Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je izrazil zaskrbljenost zaradi iranske ustavitve izvajanja ukrepov za preglednost. Opozoril je tudi na ugotovitve zadnjega poročila IAEA, da Iran povečuje svoje zmogljivosti za plemenitenje urana. "Hkrati nimamo pojasnila, kako se lahko ta visoko oplemeniteni uran uporablja v civilne namene," je dejal.

"Slovenija še vedno meni, da je sporazum morda najpomembnejši dosežek multilateralizma v zadnjem desetletju. Vendar je po umiku ZDA in po tem, ko je Iran začel izvajati tako imenovane korektivne ukrepe, doživel nekaj hudih udarcev," je dejal Žbogar, ki meni, da bo potrebna nova rešitev iranskega jedrskega vprašanja in to zelo kmalu.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sixten Malmerfelt
25. 06. 2024 13.41
+0
Rusi naj dajo vso jedrsko tehnologijo Iranu, da bodo jenkiji trpeli!
Sosedov Jože
25. 06. 2024 09.59
+0
Dokaz da politiki nimajo vpliva na to kaj strici v ozadju delajo...