Tujina

Močan veter preglavice povzročal v severovzhodni Sloveniji in na Dolenjskem

Varšava / Praga / Pariz / Berlin, 21. 10. 2021 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.V.
Komentarji
4

Močan veter je povzročal nekaj preglavic predvsem v severovzhodni Sloveniji in na Dolenjskem. Na Upravi RS za zaščito in reševanje so zabeležili 21 dogodkov. Največ je bilo podrtih dreves, v štirih primerih je veter delno odkril strehe stanovanjskih hiš in enega poslovnega objekta. Silovit veter je težave povzročal tudi v več evropskih državah. Na Poljskem so umrli štirje ljudje, še šest jih je bilo poškodovanih. Veter je težave povzročal še v Franciji, Nemčiji, na Nizozemskem in Češkem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Veter na Štajerskem povzročil razdejanje
    01:57
    Iz 24UR ZVEČER: Veter na Štajerskem povzročil razdejanje
  • Posledice močnega vetra v Nemčiji
    02:48
    Posledice močnega vetra v Nemčiji
  • Težave zaradi silovitega vetra na Češkem
    01:47
    Težave zaradi silovitega vetra na Češkem

Močan veter je prizadel severovzhodni del Slovenije in Dolenjsko. V naselju Dobrovlje v občini Zreče je podrto drevo poškodovalo hišo, na Pragerskem pa je drevo padlo na osebno vozilo. Posledice vetroloma so odpravljali gasilci dveh poklicnih gasilskih enot in 13 prostovoljnih gasilskih društev, so sporočili iz uprave. Po podatkih Agencije RS za okolje je predvsem v severovzhodni Sloveniji pihal močan jugozahodnik, ki je na izpostavljenih legah dosegal okoli 80 kilometrov na uro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

PGD Zreče in PGD Stranice so družno pomagali družini, ki ji je veter odkril streho. Trend vse bolj vetrovnega vremena ooažajo že nekaj časa.

“Ne mine leto, da ne bi na našem območju imeli dva do tri dni zelo vetrovno vreme. Od 15 do 20 let nazaj se to ni dogajalo,” je dejal Marjan Jelenko iz PGD Zreče. Vetrovni dogodki pa izstopajo tudi pozimi, so še poudarili.

Ponoči bodo padavine prehodno zajele vso Slovenijo, predvsem ob morju bodo možne tudi nevihte. Jutranje temperature bodo od 8 do 13, ob morju okoli 15 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V petek bo sprva oblačno z občasnim dežjem, ki bo popoldne slabel in do večera povsod ponehal. Oblačnost se bo popoldne ponekod trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 15, na Primorskem okoli 18 stopinj. V soboto bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, drugod bo pretežno oblačno, ponekod bodo še manjše padavine. V nedeljo bo zjutraj in dopoldne ponekod v notranjosti nekaj megle ali nizke oblačnosti. Popoldne pa se bo jasnilo. Na Primorskem bo jasno s šibko burjo. V ponedeljek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla.

V več evropskih državah težave zaradi silovitega vetra

V Nemčiji je orkan Ignatz poskrbel za velike težave v železniškem prometu. Kot so sporočile nemške železnice, je ta v celoti zastal v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. Prizadete so tudi dežele Posarje, Hessen, Porenje-Pfalško, Baden-Württemberg, Bavarska in deli Saške, kjer je prišlo do izpada železniških povezav ali zamud.

Na Poljskem je najhuje na jugu države v regiji Spodnja Šlezija, od koder poročajo o štirih smrtnih žrtvah. Ena oseba je umrla, ko je poltovornjak odpihnilo s ceste, druga, ko je na gradbinca padla stena hiše v gradnji. V mestu Vroclav je drevo padlo na osebni avtomobil, umrli sta dve osebi. Zaradi silovitega vetra so vremenoslovci že izdali opozorilo za skoraj celotno Poljsko; izjema sta dve regiji. 

Na Češkem je vihar povzročil gmotno škodo in prometne zastoje zaradi podrtih dreves. Ta so ohromila tudi železniški promet v državi. Veter je odkrival strehe. Poškodovani sta najmanj dve osebi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na severu Francije je zaradi silovitega vetra brez elektrike ostalo več kot četrt milijona gospodinjstev. Z Nizozemske poročajo o odpovedi letalskih poletov, gmotni škodi in najmanj štirih lažje poškodovanih. V Nemčiji je orkanski veter povzročil kaos v železniškem prometu.

V Franciji vihar Aurore povzroča težave v železniškem prometu že od srede popoldan. Po besedah francoskega ministra za promet Jean-Baptista Djebbarija je najhuje na območju okrog prestolnice Pariz, v Normandiji, na severu Francije in na vzhodu regije Lorena. Na družbenih omrežjih so uporabniki objavili številne fotografije podrtih dreves. Poleg tega je bilo na zahodu Bretanje zaradi poplav uničenih več domov. 

Močan veter v Franciji
Močan veter v Franciji FOTO: AP

Na Nizozemskem so bili zaradi padajočih strešnikov in podrtih dreves lažje poškodovani štirje ljudje. Nastala je tudi gmotna škoda, so danes sporočile pristojne oblasti. Na amsterdamskem letališču Schiphol so morali odpovedati lete. Oviran je tudi železniški promet.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
21. 10. 2021 21.39
+1
Al piha al pada in se naglo hladi...dost možnosti ni, ko moč sonca enkrat začne zapuščat naš del poloble
medus
21. 10. 2021 20.55
+0
A bo zdaj elektrika kaj cenejša?
damjan30.
21. 10. 2021 19.11
+1
Vse se dela umetno...
Tona22
21. 10. 2021 18.47
+11
jebale vas rekklame