Tujina

V večjem delu Anglije poplave zaradi obilnega deževja

London, 05. 01. 2024 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
6

Potem ko je Veliko Britanijo v začetku tedna zajelo neurje Henk, se je v četrtek nadaljevalo obilno deževje, ki je povzročilo poplave in motnje v prometu v večjem delu Anglije. Iz več sto poplavljenih domov so evakuirali stanovalce, v Nottinghamshiru v osrednji Angliji pa so zaradi naravne nesreče razglasili izredno stanje.

Več videovsebin
  • Poplave v Bathu
    02:50
    Poplave v Bathu
  • Poplave v Nottinghamshiru
    04:36
    Poplave v Nottinghamshiru

V Angliji je bilo v četrtek zvečer v veljavi skoraj 300 opozoril o pričakovanih poplavah, dve pa sta veljali tudi za Wales, poroča britanski BBC. Rumeno opozorilo meteorološkega urada zaradi obilnega deževja na jugu Anglije je veljalo do 3. ure zjutraj.

Pričakuje se, da se bodo lokalne poplave ob reki Trent na širšem območju Nottinghama nadaljevale naslednjih pet dni, danes in v soboto pa bi se ponekod lahko razlivale reke Avon, Severn in Temza, je danes v obvestilu za javnost zapisala britanska vlada.

Gladine rek po dolgotrajnem deževju ostajajo visoke in lahko poplavijo zemljišča, ceste in stanovanjske objekte, so še zapisali. Trenutno je v veljavi 269 opozoril pred poplavami za območja, kjer pričakujejo poplave, ter 290 svaril za območja, kjer obstaja možnost poplav.

Zaradi posledic močnega deževja ostaja zaprtih tudi več železniških prog, predvsem na zahodu Anglije. Družbi Great Western Railway in South Western Railway sta potnike pozvali, naj pred potovanjem preverijo vozne rede, saj je veliko vlakov odpovedanih.

Vremenar televizije BBC Ben Rich je ocenil, da je začetek leta 2024 "izjemno moker". V nekaterih delih vzhodne Anglije so že v prvih dneh januarja zabeležili povprečno mesečno količino padavin, medtem ko je na več drugih območjih padla več kot polovica padavin, ki bi jih običajno pričakovali v celotnem januarju.

Vremenske nevšečnosti v Veliki Britaniji se tako nadaljujejo, potem ko je Otok v začetku tedna dosegla nevihta Henk. Prinesla je obilne padavine z močnim vetrom, dve osebi pa sta v torek umrli, ko je nanju padlo drevo. Britanski meteorologi tudi za prihodnje dni napovedujejo vetrovno in deževno vreme.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sixten Malmerfelt
05. 01. 2024 17.45
+2
tomahawk
05. 01. 2024 17.18
+5
Sej pri nas bodo tut še. Smo se kaj naučili? Nič. Gledam velikokrat podporne stebre v rekah še kar polno vej in zemlje? To bi z lahkoto zdaj očistili, ampak neeee. Bomo pol spet jokal.
Defragment
05. 01. 2024 16.57
+1
Britancem predlagam, da sprejemajo na otok samo še emigrante, ki NE ZNAJO plavat. Takole moj mali prijateljski nasvet.
Nace Štremljasti
05. 01. 2024 16.07
+0
bpg dobro plačuje ter hudo kaznuje in prav je tako
ZKP.
05. 01. 2024 15.39
+0
Kaj ni ljudem jasno. Za vsako ujmo oni najdejo ime, pol pa naj še eden reče da je to naravno. Na gobec ga direkt.
thedutchman
05. 01. 2024 15.18
-6
prave al virtualne?