2°C

Velika Britanija ustavlja javno življenje, novi sev tudi v Avstriji

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
AVTOR
Tadeja Voščun /STA /Ti.Š. /D.L. /
KOMENTARJI
131
Britanski sev novega koronavirusa so potrdili tudi v Avstriji. Naši severni sosedje bodo sicer popolno zaprtje javnega življenja v državi podaljšali še za en teden. Oblasti v Veliki Britaniji pa so se zaradi naraščajočega števila okužb odločili za novo ustavitev javnega življenja. Šole bodo zaprte, ljudje pa bodo smeli domove zapuščati le za nujne opravke. Na Škotskem bo to veljalo do konca januarja, v Angliji pa najmanj do sredine februarja.

Anglija opolnoči vstopa v novo obdobje tako imenovanega lockdowna oziroma skoraj popolne ustavitve javnega življenja, je v televizijskem nagovoru državljanov predsednik vlade Boris Johnson. Tako osnovne kot srednje šole bodo zaprte vsaj do sredine februarja, pouk se bo izvajal na daljavo. Odločitev so sprejeli zaradi  hitrega porasta okužb, ponedeljek je namreč bil že sedmi dan zapovrstjo z več kot 50 tisoč na novo odkritimi primeri. 

Tedni pred nami bodo najtežji doslej, je dejal Johnson, ki je narod nagovoril z Downing Streeta 10. Hkrati pa je izrazil prepričanje, da je to zadnja faza boja. 

Podobno odločitev so že prej sprejeli na Škotskem, kjer javno življenje ustavljajo za mesec dni, in v Walesu. Ljudje bodo morali ostati doma, z izjemo nujnih opravkov. "To je podobno ustavitvi življenja marca lani," je v škotskem parlamentu povedala škotska premierka Nicola Sturgeon

Pojasnila je, da je nov sev novega koronavirusa, ki se širi hitreje od doslej znanih, "velik udarec" v boju proti virusu. S tem sevom je okuženih skoraj polovica vseh novih primerov okužbe na Škotskem. "Soočamo se s strmo naraščajočim trendom okužb in ne gre za pretiravanje, ko rečem, da sem glede trenutnih razmer bolj zaskrbljena, kot sem bila kadarkoli od marca," je poudarila.

Na Otoku so danes kot prvi na svetu začeli uporabljati še cepivo švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in britanske univerze Oxford.
Na Otoku so danes kot prvi na svetu začeli uporabljati še cepivo švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in britanske univerze Oxford.FOTO: AP

Medtem pa iz Velike Britanije poročajo, da bodo kot prvi na svetu začeli uporabljati cepivo AstraZenece in Univerze v Oxfordu. Pravijo, da delajo še dodaten korak v pravo smer v globalni borbi s pandemijo koronavirusne bolezni. Skupno 530.000 odmerkov do zdaj pripravljenega cepiva je bilo razdeljenih šestim angleškim bolnišnicam. Nato se bo program razširil na stotine drugih krajev po Združenem kraljestvu, vlada pa upa, da bo v nekaj mesecih priskrbela več deset milijonov odmerkov.

"To je ključni mejnik v našem boju proti temu strašnemu virusu in upam, da daje novo upanje vsem, da se začenja konec te pandemije," je dejal minister za zdravje Matt Hancock. Prejšnji mesec je Velika Britanija prva na svetu začela cepljenje s cepivom Pfizerja in BioNTecha, ki ga je treba hraniti pri zelo nizkih temperaturah. Do zdaj je cepivo prejelo približno milijon Britancev.

V zadnjih tednih se je v Veliki Britaniji sicer znatno povečalo število novih okužb zaradi pojava novega in bolj kužnega seva virusa. Včeraj je bilo potrjenih skoraj 55.000 novih primerov, v državi pa je do zdaj umrlo več kot 75.000 ljudi, kar jih uvršča na drugo mesto po smrtnosti v Evropi.

Koronavirus

Britanski sev novega koronavirusa so medtem potrdili tudi v Avstriji. S tem bolj nalezljivim sevom so okuženi štirje ljudje, ki so jih testirali na letališču na Dunaju, je danes potrdil minister za zdravje Rudolf Anschober. Pri še eni osebi pa so potrdili okužbo s sevom, ki najverjetneje prihaja iz Južne Afrike.

Med petimi, ki so okuženi z bolj nalezljivimi sevi, so trije otroci, je še dodal Anschober.

Britanski sev so doslej potrdili v 32 državah, med njimi jih je 15 članic EU. Minister je pojasnil, da ni naključje, da so v Avstriji odkrili ta sev, saj so ga ciljno iskali s preučevanjem izvidov.

Vse primere so potrdili pri osebah, ki so se prostovoljno testirale na dunajskem letališču. Prvič so v Avstriji južnoafriški sev potrdili pri 30-letni Avstrijki, ki se je 6. decembra vrnila z dopusta. Britansko različico pa so odkrili pri fantku, ki se je 18. decembra vrnil iz Velike Britanije, tri dni kasneje so jo potrdili še pri moškemu, ki je ujel zadnje letalo v Avstrijo. Z britanskim sevom sta se okužila še slovaška dečka, stara devet in deset let.

Trgovine, lokali in šole v Avstriji zaprti teden dlje, kot so načrtovali

Zaradi blokade opozicije Avstrijci ne bodo uspeli uresničiti načrtov za množično testiranje na novi koronavirus, ki bi tistim z negativnim izvidom omogočilo obiskovanje trgovin in lokalov od 18. januarja. Zaprtje države bo tako za vse podaljšano do 24. januarja. 

Avstrijski minister za zdravje Anschober in predsednik parlamentarnega kluba August Wöginger sta danes sicer potrdila, da se bo zaprtje države v praksi podaljšalo za en teden do predvidoma 24. januarja.

Sprva so načrtovali, da bi lahko večino trgovin, šol, restavracij in barov odprli 18. januarja. A obiskovali bi jih lahko le tisti, ki bi se pred tem testirali na novi koronavirus in imeli negativen izvid. Za ostale pa bi omejitveni ukrepi veljali do 24. januarja.

Opozicija pa je zavrnila predlog zakona, ki bi omogočil zakonsko podlago za prostovoljno množično testiranje kot pogoj za državljane, da bi lahko šli v trgovine in restavracije. Anschober je danes dejal, da odločitev obžaluje, vendar jo bo upošteval.

Več avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ) so namreč ocenili, da so deli predloga zakona protiustavni. Tudi ustavna služba urada kanclerja je opozorila pred nekaterimi spornimi deli osnutka zakona. Vprašljiv je predvsem del, ki povezuje pravne posledice s testiranjem na koronavirus, saj da ni pojasnjeno, kakšne naj bi bile te posledice. Ta del bi zato radi brisali.

V Avstriji bodo popolno zaprtje podaljšali za en teden.
V Avstriji bodo popolno zaprtje podaljšali za en teden.FOTO: Dreamstime

Število zaposlenih v Nemčiji, vključenih v shemo skrajšanega delovnega časa, je decembra malenkost upadlo. Potem ko je bilo novembra pri 1,98 milijona, se je decembra znižalo na 1,95 milijona, v novi raziskavi ugotavlja münchenski inštitut Ifo.

Večina trgovin, lokalov, restavracij, frizerjev in drugih podobnih storitvenih dejavnosti bo sedaj zaprtih še do najmanj 24. januarja. Anschober pa danes še ni želel točno odgovoriti, ali se bodo šole odprle 18. ali 25. januarja. Je pa pred tem Wöginger potrdil, da bo zaprtje države trajalo do 24. januarja. Na vprašanje, ali velja to tudi za šole, pa je odgovoril: "Da, zaprtje je zaprtje". Na Dunaju pa stranke še naprej razpravljajo nekatere druge zakonske točke, ki bi med drugim omogočile množično testiranje predvsem za določene poklicne skupine.

V Avstriji so za božič sicer rahlo sprostili ukrepe, nato pa jih spet zaostrili, da bi s tem zajezili širjenje novega koronavirusa. V povprečju pa so v zadnjem tednu dnevno potrdili po skoraj 2000 novih okužb. V zadnjem dnevu so potrdili 1642 novih okužb, umrlo je še 33 ljudi. Trenutno imajo okoli 20.700 aktivnih okužb. Na zdravljenju v bolnišnici je 2321 bolnikov s covidom-19, kar je 94 več kot v nedeljo. Na intenzivni negi je 368 bolnikov.

Na Hrvaškem v minulih 24 urah še 361 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 2985 opravljenih testih potrdili 361 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 54 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Današnje število novookuženih je nekoliko večje kot prejšnji ponedeljek, ko so ob opravljenih 2642 testih potrdili 316 okužb z novim koronavirusom. Ponedeljek pred tem so ob 4614 testih potrdili 766 okužb.

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 2985 opravljenih testih potrdili 361 okužb z novim koronavirusom.
Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 2985 opravljenih testih potrdili 361 okužb z novim koronavirusom.FOTO: Dreamstime

Glede na objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ novih primerov okužb našteli v primorsko-goranski županiji, in sicer 74. Iz istrske županije so poročali o enem novem primeru. V državi je trenutno 5899 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2453 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 196 ljudi. V samoizolaciji je 16.865 oseb.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer, so potrdili skoraj 213.320 okužb z novim koronavirusom. Doslej je umrlo 4126 covidnih bolnikov. Okrevalo je nekaj manj kot 203.300 obolelih. Doslej so opravili skoraj 1.035.100 testov, so še objavili.

Na Hrvaškem bodo danes dobili še 17.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva proti covidu. Uporabili ga bodo za nadaljevanje prve faze cepljenja, v okviru katere se bodo prostovoljno cepili zdravstveni delavci, ki zdravijo obolele s covidom-19, ter oskrbovanci in zaposleni v domovih za starejše občane.

Na Češkem za covidom-19 umrlo več kot 12.000 ljudi

Na Češkem je od začetka epidemije za covidom-19 umrlo 12.070 ljudi, so sporočili z ministrstva za zdravje. V zadnjem dnevu so potrdili še 6220 novih okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja okoli 40 odstotkov vseh testov na novi koronavirus.

V okoli 10-milijonski državi so doslej potrdili 746.714 okužb z novim koronavirusom. Vse več je tudi hospitalizacij, bolnišnice pa se obenem soočajo s številnimi okužbami med zaposlenimi. Češka vlada bo danes po napovedih razpravljala o razmerah, vendar predvidoma ne bodo dodatno zaostrili ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Že sedaj so v veljavi strogi ukrepi, saj so med drugim zaprte vse nenujne trgovine.

Na Japonskem zaradi porasta okužb razmišljajo o novih izrednih razmerah za Tokio

Guvernerji Tokia in okoliških prefektur so vlado k ponovnim izrednim razmeram pozvali, potem ko so iz prestolnice 1. januarja poročali o rekordnih 1337 novih okužbah z novim koronavirusom. Na Japonskem so izredne razmere zaradi pandemije covida-19 po vsej državi veljale od aprila do konca maja. V državi sicer tedaj ni bilo tako strogih omejitev kot na primer v Evropi. Podjetjem in restavracijam so le priporočili, naj se zapirajo prej, ljudi pa pozvali, naj, če je mogoče, delajo od doma. Večina Japoncev tudi nosi zaščito za nos in usta, ni pa kazni za tiste, ki je ne.

Pričakovati je, da bodo vnovične izredne razmere za Tokio razglasili še ta teden. Japonski premier Jošihide Suga je nakazal, da bi bili ukrepi tokrat lahko strožji in bolj ciljno usmerjeni. Dejal je še, da vlada načrtuje tudi kazni za nespoštovanje omejitev. Okrepili naj bi nadzor na mejah. Cepljenje prebivalstva proti covidu-19 naj bi na Japonskem začeli do konca januarja, najprej bodo po napovedih premierja cepili zdravstvene delavce. Suga je dejal, da bi rad sodržavljanom dal zgled, zato se bo cepil.

Tudi Japonska se spopada z večanjem števila okužb.
Tudi Japonska se spopada z večanjem števila okužb.FOTO: Shutterstock

Se bodo pa bo njegovih besedah nadaljevale priprave na olimpijske igre, načrtovane za poletje. Kot je poudaril premier, bi bile olimpijske igre dokaz, da je človeštvo premagalo novi koronavirus. Olimpijske igre bi sicer morale potekati že lani, a so jih zaradi pandemije preložili.

Pandemija covida-19 sicer države s 127 milijoni prebivalcev ni prizadela tako hudo kot številne druge po svetu. Do zdaj so na Japonskem potrdili 240.000 okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa je zahteval več kot 3500 življenj.

Ukrepe zaostrujejo na Tajskem

Tajski premier je ljudi pozval, naj ostanejo doma, saj zaznavajo porast okužb z novim koronavirusom. Tam so v zadnjem dnevu imeli 745 novih okužb, kar v zadnjih mesecih velja za najvišje dnevno število okužb. Zato je vlada v 28 provincah, vključno z Bangkokom, razglasila območja z visokim tveganjem in pozvala ljudi, naj delajo od doma in se izogibajo zbiranju in potovanju. Število strmo narašča od ponovnega izbruha prejšnji mesec, ko so porast okužb zaznali na tržnici z morskimi sadeži v bližini glavnega mesta. 

Premier Prajut Čan Oča je dejal, da se vlada zaveda potencialne gospodarske škode zaradi ukrepov za širjenje novega koronavirusa."Ne želimo zapreti celotne države, ker vemo, da so lahko posledice" je povedal novinarjem. "To je odvisno od vseh, če se ne želimo okužiti, ostanite 14 do 15 dni doma, da ostanete varni" je dodal Prajut.

Koronavirus pasica november