Tujina

V zadnjem tednu zabeležili 17.000 potresov, sedaj jim grozi še izbruh vulkana

Reykjavik, 04. 03. 2021 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
11

Čeprav gre za otok neštetih vulkanov in so prebivalci navajeni tudi občasnega tresenja tal, je to, kar se dogaja zadnji teden, nekaj nenavadnega. Po podatkih islandskega meteorološkega urada je v zadnjem tednu jugozahodno regijo Reykjanes streslo že približno 17.000 potresov. Strokovnjaki ob tem opozarjajo na možnost vulkanskega izbruha.

Samo včeraj so seizmologi zabeležili okoli 2500 potresov. Po že tako burnem tednu znanstveniki domnevajo, da je vulkanski izbruh neizbežen. Po sedanjih ocenah bližnja mesta niso ogrožena, vendar se kljub temu pripravljajo na evakuacijo. Seizmična aktivnost je sicer na Islandiji, ki leži na meji med evrazijsko in severnoameriško tektonsko ploščo, pogosta, toda prebivalci tako dolgotrajnega pojava ne pomnijo. 

Pred dobrim tednom je jugozahodno regijo Reykjanes prizadel potres z močjo 5,6. To je bil najmočnejši potres, ki mu je sledilo še tisoče manjših, skupno 17.000. Vsi pa so vznemirili prebivalce prestolnice Reykjavik in okolice, kjer živita dve tretjini celotnega islandskega prebivalstva. 

Potresi so povzročili manjšo škodo. Islandska služba za vzdrževanje cest je na cestiščih opazila manjše razpoke, v bližini epicentra so se sprožili tudi manjši plazovi.

"Potres sem že doživela, nikoli pa toliko zaporednih," je za CNN dejala prebivalka Reykjavika Audur Alfa Olafsdottir. "Zelo nenavaden občutek je, ko se Zemlja dejansko 24 ur na dan trese."

Najmočnejši potres z močjo 5,6 je stresel regijo Reykjanes.
Najmočnejši potres z močjo 5,6 je stresel regijo Reykjanes. FOTO: Dreamstime

V ribiškem mestu Grindavik, štiri kilometre od epicentra najmočnejšega potresa, so bili domačini presenečeni nad količino tresljajev. "Nikoli nisem doživel česa takega," je dejal Pall Valur Björnsson. "Prebudil sem se v tresenje. Ko sem šel spat, sem čutil en močnejši sunek, ko sem se zbudil, je tudi treslo. Težko je, vendar se moraš naučiti živeti s tem. "

Vaorvaldur Tordarson, profesor vulkanologije na Islandiji, je dejal, da razume tiste, ki so zaskrbljeni zaradi nedavnih dejavnosti. "Normalno je, da so ljudje zaskrbljeni. Takšno dogajanje je za to področje pravzaprav precej nenavadno. Ne toliko zaradi vrste potresa ali intenzivnosti, temveč zaradi njihovega trajanja. To traja že več kot teden dni," je dejal profesor.

Znanstveniki trenutno poskušajo razložiti, zakaj potresi vztrajajo tako dolgo. "Zelo verjetno je, da magma prodira v zemeljsko skorjo. Vsekakor se približuje površini, zdaj pa poskušamo ugotoviti, ali se še približuje," je dejal Tordarson. Ker se na tem območju nahaja več vulkanov, so lokalni uradniki opozorili, da bi lahko prišlo do izbruha. Elisabet Palmadottir, strokovnjakinja za naravne nesreče na islandskem meteorološkem inštitutu, je dejala, da so oblasti na območju Reykjanesa postavile nadzorno opremo, od spletnih kamer do detektorjev plina.

Dodala je, da se niti sama ne spomni, da je v tako dolgem obdobju doživela toliko potresov, in opozorila, da lahko sledi še močnejši potres z močjo 6,0 ali več.

Številni Islandci se spominjajo izbruha vulkana Eyjafjallajökull leta 2010, ki je sprožil eno največjih zapor zračnega prometa na svetu po drugi svetovni vojni. Vendar pa Tordarson meni, da v tem primeru do takšnih razsežnosti ne bo prišlo. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
05. 03. 2021 12.01
+1
To bi znalo biti zanimivo leto,leto brez poletja če dim zameglji nebo... Dodajamo se covid pa ,,krompirjevo lakoto,, pa bo ,,veselje,, brez primerjave... Ni rečeno ,da je bilo lani slabo leto...
scipio
05. 03. 2021 08.38
+2
Zemljo bo razklalo na dva kosa po planetarni prelomnici, ki teče od Islandije preko Sicilije, Grčije, Turčije, Irana, Nepala, vse do Indonezije in naprej do Havajev. Črta gre v severni varianti tudi točno prek Ljubljane, Krškega in Zagreba. Fejk ali ne fejk, bodite dobri do soljudi in veselite se vsakega dne, ki ga preživite pred tem dogodkom, kajti nikoli ne boste vedeli, kateri je vaš zadnji...
Millady
05. 03. 2021 11.34
Od Islandije do Sicilije je kar dolga...čez katere evropske države gre ta prelimnica?
ni_mi_vse_eno
04. 03. 2021 21.38
+7
To pa je zapuščina od kraja. Termalni vrelci in trava. So pa pogumen in izobražen narod. Ko so se na islandijo spravile banke, so protestirali in vrgli odgovorne s položajev. Nakaj, kar mi nikoli nismo naredili. Mi smo dali več kot 5 milijard v bančno luknjo in nagradili bankrije, ki so delili našim nekrita posojila z več kot milijon evri nagrade (Kramar, NLB).
Tone 12345
04. 03. 2021 21.17
-5
Kakšne neumnosti pišejo "seizmologi"!v tednu so izmerili pozor 17000 potresnih sunkov!!!!sedaj pa pejte raćunat koliko minut časovno obsega en teden!to jiso potresni sunki ampak je stalno tresenje tal!!!stalni potres bukseljni!
Antena
04. 03. 2021 21.17
-2
Toliko plastike in ostalih odpadkov mečemo v naravo. Da o ostalem onasneževanju narave ne govorim. NARAVA SEDAJ VRAČA
Paine
04. 03. 2021 21.16
+6
No končno prispevek o stvari okoli katere je nekakšna sumljiva informacijska tišina.
Metalllca
04. 03. 2021 21.16
+14
Sicilija, NZ, Islandija...nekaj čudnega se dogaja, zna da bo to še pestro leto
nivampomo?i
04. 03. 2021 21.33
+5
NoExit
04. 03. 2021 21.06
+15
Ko bo orng počilo, bo covid 19 izpadel kot sprehod po parku..
hotchilipoper
05. 03. 2021 08.17
+2
Bo zemlja sama poskrbela za količino prebivalstva,ko nas bo preveč