Tujina

Palestinski predsednik: Gre za hude zločine nad našim ljudstvom

Gaza, 27. 12. 2023 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.K., STA, N.V.
Komentarji
0

V Gazi je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 195 ljudi, še 325 pa je bilo ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi je ocenil, da se bo vojna nadaljevala še več mesecev, palestinski predsednik Mahmud Abas pa je dejal, da gre za hude zločine nad njegovim ljudstvom. V domnevnem izraelskem napadu na območje blizu bolnišnice Al Amal v Han Junisu na jugu Gaze naj bi danes umrlo več ljudi. Po navedbah tiskovnega predstavnika palestinskih zdravstvenih oblasti v enklavi je bilo ubitih 20, ranjenih pa več deset.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je vojno označil za "hud zločin" nad njegovim ljudstvu. Vojno na območju Gaze je opisal kot "hujšo od katastrofe". Označil jo je za vojno brez primere v zgodovini palestinskega ljudstva. V Ramali je v svojem prvem intervjuju od začetka vojne za egiptovski televizijski kanal dejal, da je ozemlje postalo neprepoznavno, in opozoril, da se lahko okupirani Zahodni breg kadar koli sesede sam vase.

Ob tem je obtožil Washington, da z oviranjem postopkov v ZN, kjer so ZDA blokirale več resolucij Varnostnega sveta, še poslabšuje situacijo.

Izrael: 'Ko gre za temeljito uničenje teroristične organizacije, ni bližnjic'

Poveljnik izraelske vojske Herzi Halevi pa je po poročanju BBC-ja povedal, da bo vojna s Hamasom gotovo trajala še vsaj nekaj mesecev. "Ko gre za temeljito uničenje teroristične organizacije, ni bližnjic, treba je biti trmast in odločen v bojih," je dejal in dodal, da čarobnih rešitev ni.

General je priznal, da je teren težek, in obljubil, da bo aretiral ali pa odstranil vodstvo Hamasa, četudi bo trajalo. Pripomnil je, da je IDF zelo blizu cilja, da razpusti vse bataljone Hamasa v severni Gazi.

Izrael poroča, da so njegove vojaške sile v torek zadele več kot 100 območij, hkrati pa je vse več poročil o kopenskih operacijah v osrednji Gazi, ki naj bi se odvile v bližnji prihodnosti, še piše BBC.

V sredo zgodaj zjutraj je bilo z območja Gaze slišati glasne eksplozije. Palestinski zdravstveni viri navajajo, da je bilo čez noč na okupiranem Zahodnem bregu v napadu izraelskega brezpilotnega letala na begunsko taborišče Nur Šams v Tulkaremu ubitih šest Palestincev.

Poleg tega naj bi bilo po poročanju ministrstva za zdravje v Gazi, ki ga vodi Hamas, v 24 urah ranjenih 382 ljudi.  

Predstavnik ministrstva Ašraf al Kudra je ob tem opozoril, da izraelske sile krepijo napade v okolici bolnišnice Naser v mestu Han Junis na jugu Gaze in v objavi na omrežju Telegram pozval institucije ZN, naj "sprejmejo učinkovite ukrepe za zagotovitev zaščite osebja bolnišnice, ranjencev in drugih pacientov". Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca je bilo danes v zračnem napadu na Han Junis ubitih ali ranjenih več deset ljudi.

Skupno število žrtev izraelskih napadov v Gazi je medtem danes preseglo 21.000 - večinoma gre za ženske in otroke. Skupaj je bilo ubitih 21.110 ljudi, ranjenih pa 55.243, je še sporočilo palestinsko ministrstvo.

Palestinsko telekomunikacijsko podjetje Paltel pa je sporočilo, da v južnem in osrednjem delu Gaze počasi znova vzpostavlja povezave, ki so bile v torek v celoti prekinjene, poroča katarska televizija Al Jazeera. Humanitarne organizacije svarijo, da vsak takšen komunikacijski mrk onemogoča njihove že tako omejene sposobnosti zagotavljanja nujno potrebne pomoči prebivalcem Gaze.

Egipt predlagal načrt za prekinitev ognja

Izraelski in arabski mediji pa poročajo, da je Egipt predlagal načrt za prekinitev ognja. Načrt naj bi predvideval postopno izpustitev vseh izraelskih talcev in nedoločenga števila palestinskih zapornikov, zaprtih v izraelskih zaporih, končal pa naj bi se s prekinitvijo izraelske ofenzive.  

Ob zadnjem sporazumu o začasnem premirju, o katerem se je pogajal Katar, so iz Gaze izpustili na desetine talcev v zameno za palestinske zapornike. Sicer pa sta se tako Izrael kot Hamas za zdaj upirala pozivom k trajni prekinitvi ognja, še poroča BBC

V izraelskem napadu na južni Libanon trije mrtvi

V izraelskem zračnem napadu na južni Libanon so bili v torek ubiti trije ljudje, so poročali libanonski mediji. Hezbolah je v današnji izjavi sporočil, da je bil v torkovem izraelskem napadu na obmejni kraj Bint Džebil ubit eden od njihovih borcev. Državni mediji pa so poročali, da sta bila ubita tudi dva njegova sorodnika, eden pa ranjen.

Na meji med Libanonom in Izraelom prihaja do ponavljajočih se spopadov, predvsem med izraelsko vojsko in Hezbolahom, odkar se je 7. oktobra na območju Gaze začela vojna med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Izraelska vojska je v torek sporočila, da je protitankovska raketa, ki jo je izstrelil Hezbolah, sicer Hamasov zaveznik, ranila devet vojakov.

Od začetka sovražnosti je bilo na libanonski strani ubitih več kot 150 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, in tudi več kot deset civilistov, od tega trije novinarji. Na izraelski strani so bili po podatkih vojske od 7. oktobra ubiti najmanj štirje civilisti in devet izraelskih vojakov.

Izraelski napad na Han Junis na jugu Gaze naj bi zahteval več življenj

O žrtvah napada je poleg zdravstvenih oblasti v enklavi poročal tudi palestinski Rdeči polmesec. "Na desetine umorjenih in ranjenih v bombardiranju stanovanjske stavbe pred bolnišnico Al Amal," je na omrežju X zapisala organizacija, ki upravlja bolnišnico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Gazi je bilo sicer po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 195 ljudi, še 325 pa ranjenih. Predstavnik ministrstva Ašraf al Kudra je ob tem opozoril, da izraelske sile krepijo napade v okolici bolnišnice Naser v Han Junisu.

Skupno število žrtev izraelskih napadov v Gazi je medtem danes preseglo 21.000 - večinoma gre za ženske in otroke. Skupaj je bilo ubitih 21.110 ljudi, ranjenih pa 55.243.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3