Tujina

V Zagrebu, Splitu, Osijeku in na Reki bodo župana izvolili v drugem krogu

Zagreb, 17. 05. 2021 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
9

V štirih največjih hrvaških mestih bo potreben drugi krog volitev za župane, saj ni v nedeljskem prvem krogu noben izmed kandidatov v Zagrebu, Splitu, Osijeku in na Reki dobil več kot 50 odstotkov glasov, je objavila državna volilna komisija. Najbližji drugemu krogu je bil kandidat zeleno-levičarske platforme Zmoremo! Tomislav Tomašević.

Tomašević je v nedeljo dobil več kot 45 odstotkov glasov. V drugem krogu volitev za zagrebškega župana se bo 30. maja pomeril s kandidatom skrajno desne stranke Domovinsko gibanje Miroslavom Škorom, ki je z 12 odstotki glasov za las premagal kandidata stranke pokojnega župana Milana Bandića in HDZ, ki sta doslej v neformalni koaliciji sodelovali pri upravljanju glavnega hrvaškega mesta.

Stranka Zmoremo! bo najmočnejša v zagrebškem mestnem svetu. Za absolutno večino potrebuje zgolj še en sedež. Pričakovati je, da se bodo dogovorili s SDP, ki je že pozvala svoje volivce, naj v drugem krogu podprejo Tomaševića. Glede na javnomnenjske raziskave se Tomaševiću v drugem krogu obeta impresivna zmaga.

Kdo bo vodil Zagreb?
Kdo bo vodil Zagreb? FOTO: Dreamstime

SDP je prepričljivo zmagal na Reki, kjer je njihov kandidat Marko Filipović dobil nekaj čez 30 odstotkov glasov, kar je skoraj še enkrat več kot neodvisni kandidat politične sredine Davor Štimac. Javnomnenjske raziskave sicer napovedujejo tesen boj v drugem krogu. SDP pa naj bi uspelo oblikovati koalicijo za večino v mestnem svetu.

V največjem dalmatinskem mestu Split je po prvem krogu največ glasov dobil kandidat stranke Centar Ivica Puljak. Zaupalo mu je nekaj manj kot 27 odstotkov Splitčanov; prejel je skoraj štiri odstotne točke glasov več kot favorit javnomnenjskih raziskav Vice Mihanović (HDZ). Tudi v Splitu se obeta levosredinska vladajoča koalicija v mestnem svetu.

HDZ bo očitno prvič dobil svojega župana v Osijeku, ki bi lahko postal edini župan hrvaške vladajoče stranke v katerem od štirih največjih hrvaških mest. Ivan Radić je v nedeljo dobil nekaj manj kot 39 odstotkov glasov, dvakrat več kot Berislav Mlinarević, ki ga podpirata stranki Domovinsko gibanje in Most. HDZ naj ne bi imel težav niti pri oblikovanju večine v mestnem svetu.

Pozornost hrvaške javnosti na nedeljskih volitvah je bila usmerjena na štiri največja mesta, a so bile volitve zanimive tudi v drugih enotah regionalne in lokalne samouprave. V šestih od 20 županij so že v prvem krogu dobili predsednike županij, med katerimi so štirje kandidati HDZ, en je kandidat SDP, en pa neodvisni kandidat.

HDZ ima največ svetnikov v 14 izmed 20 županijskih svetov, SDP pa v treh. V istrski županiji je največ glasov pripadlo IDS, neodvisne liste so dobile največ svetnikov v Medžimurski in Bjelovarsko-Bilogorski županiji. Tudi v večini od 555 hrvaških mest in občin bodo župane izvolili v drugem krogu, ki bo 30. maja, ko na Hrvaškem obeležujejo dan državnosti.

Državna volilna komisija bo volilne izide potrdila na današnji novinarski konferenci, potem ko je rezultate po volilnih enotah objavila na svoji spletni strani. Zadnje navedbe o udeležbi kažejo, da je v nedeljo do 16.30 glasovalo nekaj več kot 35,5 odstotka volilnih upravičencev, kar je bilo približno enako kot na prejšnjih lokalnih volitvah leta 2017.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Juraj Brecelj
17. 05. 2021 18.43
In to je novica STA.... Sedaj je jasno v čem je problem. Omejeno financiranje novic z balkana bo Slovenijo končno spustilo iz krempljev balkancev in pete kolone. Zato pa vpijejo!!!
Juraj Brecelj
17. 05. 2021 18.40
in kako bodo volili v Celovcu, Grazu, na Dunaju, v Trstu, Rimu..... Nehajte nas že posiljevati s tem balkanom!!!
Žac
17. 05. 2021 19.19
Delavec_Slo
17. 05. 2021 17.30
+3
To ne pa res zanima, ne pa zanima, koliko naši sosedje pišejo o nas!!!
Istra naša
17. 05. 2021 17.14
-1
Spet pripadniki nacionalistov in ustasev bojo zmagali to govori o hrvaski kje je pogoejte sano v Vukovarju Penavo tezki nacionalist in pripadnik ustasev.
Žac
17. 05. 2021 17.52
Večjega nacionalista od tebe ni. Glede Vukovarja, če sam lahko zaključil, prebrat nisem mogel, bi hotel mogoče da je Srb župan? Po tem kaj sta z tem gradom naredili v zadnji vojni. A ne, čedo.
AlphaOmega
17. 05. 2021 18.19
@Žac Nauči se pravopisa. Do tedaj nisi kredibilna oseba za tovrstne polemike. In kaj je narobe z navedbo dejstva o tem, da so določeni osebki ksenofobi in simpatizerji ustaštva. Si tudi ti?
Žac
17. 05. 2021 18.38
Alpha,na čast mi je da nisem Slovenec. Po tem so moje pravopisne napake razumljive. Glede ustaštva, sam toliko kakor ti zagovornik onih kateri so porušili Vukovar do temeljev in kateri imajo tvojo podporo. Ajd čao.
Potouceni kramoh
17. 05. 2021 17.13
+1
Voli za volitve mi vas volimo.