Tujina

Letalnik ni imel transponderja, zato ga hrvaška kontrola zračnega prometa ni zaznala

Zagreb, 11. 03. 2022 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
587

V Zagrebu se je v nočnih urah zaslišal nenaden glasen hrup, ki je vznemiril prebivalce. Na Jarunski ulici so nato našli velik krater, ki ga je povzročil brezpilotni letalnik, ki je padel z neba. Hrvaška vlada je potrdila, da gre za brezpilotni letalnik vojaškega tipa. Strokovnjak za vojaško letalstvo je na podlagi analize fotografij prepričan, da gre za izvidniški dron Tu-141 Striž, ki naj bi priletel iz Ukrajine. Razbitine so našli na širšem območju okoli kraterja. Obsežna preiskava, v kateri sodeluje tudi vojaška policija, še poteka.

Več videovsebin
  • Zoran Milanović o strmoglavljenju brezpilotnega vojaškega letalnika v Zagreb
    01:40
    Zoran Milanović o strmoglavljenju brezpilotnega vojaškega letalnika v Zagreb
  • Obsežna preiskava na območju strmoglavljenja brezpilotnega letalnika
    01:41
    Obsežna preiskava na območju strmoglavljenja brezpilotnega letalnika
  • V Zagrebu sredi noči padel neznani objekt
    00:30
    V Zagrebu sredi noči padel neznani objekt

Okoli 23. ure je Zagrebčane vznemiril močan in nenaden hrup. Kmalu za tem so na družbenih omrežjih zakrožile fotografije z Jarunske ulice, kjer je zazevala velika luknja. Ta je nastala zaradi strmoglavljenja brezpilotnega letalnika. Padel je v zahodnem delu mesta, na območju Jaruna v bližini študentskega doma Stjepan Radić. Glede na močan pok je očitno eksplodiral. Preiskava še poteka, celotno območje zagrebškega sprehajališča Jarun pa so za več ur zaprli. 

Nenavaden zvok naj bi slišali tudi nekateri v vzhodni Sloveniji. "Pred 23. uro sem zaslišal bobnenje, podobno kot pri potresu. Pogledal sem ven, vendar ni bil helikopter, tudi vojaško letalo ni bilo, ker je bil drugačen zvok. Nato je potovalo proti Rogatcu in dol proti Hrvaški," je za 24ur.com dejal Aleš iz okolice Rogaške Slatine. 

Prvo uradno obvestilo je hrvaško notranje ministrstvo sporočilo šele štiri ure po dogodku. "Ponoči (10. 3. 2022) po 23. uri je zagrebška policijska uprava prejela več obvestil meščanov, da so na širšem območju Jaruna začutili detonacijo, ki je sledila padcu objekta iz zraka. Na kraj dogodka smo takoj poslali policijske patrulje, ki so na zeleni površini na naslovu Jarunska bb našli krater, na širšem območju pa dve padali, za kateri smo prav tako pred tem prejeli obvestila meščanov," so zapisali v sporočilu. 

V dogodku ni bil nihče poškodovan, je pa bilo poškodovanih nekaj vozil v bližini. Župan Zagreba Tomislav Tomašević je kmalu po dogodku dejal, da gre za velik letalnik in da so razbitine našli na več lokacijah. Poudaril je, da je bila izjemna sreča v nesreči ta, da nihče ni bil poškodovan. "Počakati moramo na podrobnejše uradne informacije, vendar ključno je, da za zdaj ni nobenih informacij o eksplozivnih napravah ali kakršni koli nameri," je dejal Tomašević. Dodal je, da gre za dogodek brez primere. 

Na širšem območju so poleg razbitine našli tudi dve padali. Eno padalo se je zataknilo na bližnjem drevesu, na njem pa naj bi bil tudi neznani predmet. Drugo, rdeče-belo padalo, so našli na vzhodnem delu Jarunskega jezera. Ena od prič pravi, da je bil na njem tudi nahrbtnik. 

Na kraju padca so našli del objekta, ki je povzročil krater s premerom tri metre in globino en meter. Malo pred 1. uro je na kraj prispela tudi vojaška policija. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi del razbitin letalnika so do 14. ure že pobrali in odpeljali v vojašnico Croatia v policijski marici in v spremstvu vojaške policije. 

Na območju, kjer so padle razbitine letalnika, preventivno merijo tudi raven radioaktivnega sevanja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potrdili, da gre za brezpilotni letalnik vojaškega tipa

Po sestanku sveta pristojnih organov varnostno-obrambnega sistema je hrvaška vlada sporočila, da poteka obsežna preiskava dogodka v Zagrebu. Potrdili so, da je na hrvaška tla padel brezpilotni letalnik vojaškega tipa, ki naj bi v hrvaški zračni prostor vstopil iz madžarskega zračnega prostora. Hrvaški varnostni organi za razjasnitev okoliščin sodelujejo tudi z Natom. Več o tem preberite tukaj: 

Neuradno je Dnevnik.hr izvedel, da se na delu razbitin, ki so jih našli v kraterju, vidi rdeča zvezda in napis v cirilici. 

Letalnik ni imel transponderja, zato ga nekateri radarji niso zaznali

Na območju Hrvaške je zaradi zagotavljanja nadzora kontroliranega zračnega prostora z namenom zagotavljanja operativnih storitev v zračnem prometu predpisano, da morajo biti vsa zračna plovila opremljena z ustreznimi delujočimi sekundarnimi nadzornimi radarskimi odzivniki oziroma transponderji. "Zračna plovila, ki niso opremljena s transponderjem sistem ne zazna," so pojasnili v hrvaški kontroli zračnega prometa (HKZP). 

Brezpilotni letalnik, ki je ponoči vstopil v hrvaški zračni prostor in padel na območju Zagreba, ni bil opremljen s transponderjem. Zato je HKZP niti ni zaznal na svojih sekundarnih radarjih, ki jih uporabljajo za nadzor zračnega prometa. 

"Naknadni pregled podatkov primarnega radarja na lokaciji Pleso je razkril radarske odboje in trajektorije, ki ustrezajo času in lokaciji strmoglavljenja drona," so sporočili iz hrvaške zračne plovbe.

Gre za ukrajinski izvidniški dron?

Nekateri domačini pravijo, da so videli padalce. Spet drugi poročajo, da je bil po dogodku v bližini kraja močan vonj po plinu. 

"Slišal sem zvok, ki je zvenel kot letalo v nizkem letu ... Nato smo slišali dlje časa trajajoč zvok, ki je spominjal na grmenje ali kakšen katapult. Potem sem videl padalo, ki je bilo videti skoraj kot plahta in ne kot padalo," je za Dnevnik.hr dogodek opisala ena od prič. 

Strokovnjak za vojaško letalstvo in urednik portala The War Zone, Tyler Rogoway, ki je podrobno preučil slikovni material, trdi, da bi lahko šlo za izvidniški dron iz Ukrajine. 

"Nekateri pravijo, da gre za letalo, ki je strmoglavilo in da so v bližini videli padala. Drugi pravijo, da gre za izstrelek. Po temeljitem pregledu vizualnih dokazov je The War Zone prepričan, da gre pravzaprav za izvidniški dron Tu-141 "Striž", ki se je zagotovo pokvaril in preletel čez celotno Madžarsko in dele sosednjih držav v Hrvaško iz Ukrajine," je zapisal Rogoway. Dodal je, da je Ukrajina v zadnjih dneh začela uporabljati brezpilotne letalnike še iz časa Sovjetske zveze, in da so oni edini znani operater teh dronov. Ukrajinci naj bi jih še nekoliko posodobili v času Krimske vojne leta 2014, vendar pa strokovnjak pravi, da dron bolj spominja na raketo kot na tradicionalni brezpilotnik. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot še navaja, se je njihov sum, da gre za dron, potrdil, ko so videli eno krilo objekta, ki je ostalo nedotaknjeno. "Dejstvo, da je ta dron odletel tako daleč s poti, je hkrati neobičajno in alarmantno. To pa ne bi bila prva izguba Tu-141 v vojni. Še en dron je v Ukrajini padel pred nekaj dnevi," je dodal. Letalnik naj bi imel tudi padala, ki ublažijo padec. Pot brezpilotnika odredijo vnaprej, njegov namen pa je zbiranje obveščevalnih podatkov in snemanje, je še dejal Rogoway.

Tupoljev Tu-141 ima domet okoli 650 milj (1050 kilometrov), oblikovan pa je bil za izvidniške misije. Opremljen je lahko z različnimi napravami, med drugim s kamerami, infrardečimi napravami, radarji ... Brezpilotni letalnik je dolg približno 14,33 metra, razpon kril ima 3,88 metra, visok pa je okoli 2,44 metra.

Najverjetneje strmoglavil, ker mu je zmanjkalo goriva

Tudu upokojeni hrvaški vojaški pilot Ivan Selak je za hrvaško uredništvo N1 ocenil, da je šlo za dron Tu-141, striž ali vitez, ruske oziroma sovjetske izdelave iz 80. let prejšnjega stoletja. Izpostavil je, da to ni bojni, ampak izvidniško-vohunski letalnik. 

Po besedah Selaka je strmoglavil, ker mu je zmanjkalo goriva, saj bi sicer, če bi bil rezervoar poln, ob udarcu zagotovo izbruhnil požar.

Jarun in Yarun: je šlo za pomoto?

Medtem ko pristojni organi še vedno preiskujejo incident, se na družbenih omrežjih širijo razne teorije o tem. Ena od zanimivih teorij je, da je šlo za napako pri usmerjanju drona. Namreč, v Ukrajini obstaja kraj Jarun (oziroma Yarun) v žitomirski regiji med Kijevom in Lvovom. Izvidniški dron pa je padel na zagrebški Jarun. 

Nekateri zato ugibajo, da je morda šlo za napačen vnos koordinat za cilj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (587)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

All4KissMyAss
15. 03. 2022 18.35
+1
....loooooool.... Politiki pa res ne bi smeli dajati izjav v direktnem prenosu!!!!! Torej imajo po "strokovnjaku" Plenkoviću tudi granate transpoder???? Če mu pa potem služi MATO ščit, če ne odkrivanju in UNIČENJU vsega, kar brez dovoljenja posega v zračni prostor brez dovoljenja???? P.S.: Transpoder je "čarobna" škatlica, ki je nameščena na letalnikih in posreduje podatke o vrsti letalnika, višini,m hitrosti in smeri letalnika.... Na primeru 11.septembra ste lahko videli kako so ugrabitelji izključili transpoder na letalu, ki se je (s pomočjo potnikov???) kasneje zrušil izven naselja.... Torej bi bilo zeeeeelo neumno, če bi imel letalnik tipa TU-141 transpoder in bi sporočal tip, smer, hitrost in višino..... Če koga zanima si lahko pogleda kako oddajajo transpoderji na civilnih letalih na FLIGHT RADAR.... in spremljate civilni zračni promet...
otki2012
15. 03. 2022 15.51
+1
zakaj bi ga pa imel (transponder), če gre za obveščevalno letalo tajnih preletov ?
Infiltrator
14. 03. 2022 15.29
+1
kera glupa, Letalnik ni imel transponderja, zato ga nekateri radarji niso zaznali,sej zato pa se ga uporablja v vojaške namene
ElectroVoice
12. 03. 2022 11.04
-1
Glej no, povsod so na to temo komentarji "tehničko-taktički" zaprti, tu pa slučajno ne. Pojavi se vprašanje, če na 24 ur sploh vejo, zakaj komentarje tako vehementno zapirajo (beri meni nič, tebi prst v rit). PO MOJE JE TO PUTIN TESTIRAL NATOVO "BORBENUU GOTOVOST", kot je to lepo povedal Đuro v filmu Ljubezen, traktor in rocknroll. Zgodovina nas uči, da Rusu ni za verjeti niti to, da je voda mokra. Putinu pa ne verjamem niti tega, da je še živ. On je mrtev, a tega trenutno še ne ve...
na22mor
12. 03. 2022 09.46
+2
porkaduš da ni naš, star slabo dela ne uboga to mi diši po nečem kar bi lahko Tonin kupil
M teorija
12. 03. 2022 09.21
+2
Kot tista pesem! blowin in the wind !?
M teorija
12. 03. 2022 09.19
-1
Ta brezpilotnik simbolizira rusko specialno operacijo. Izguba orientacijo, izgubljeni do konca!?
Militos
11. 03. 2022 21.00
+10
Ja, seveda, vojaški dron pa trasponder ...
MiskoPol
11. 03. 2022 20.55
+3
Letalo ni imelo transponderja, zato ga niso zaznali. Ali to pomeni, da se mora sovražni izstrelek prej najaviti, da ga lahko zaznaš? E, NATO, NATO, ni čudno, da so vas papučarji nagnali.
proofreader
11. 03. 2022 19.35
+10
Še dobro da kakšno od teh ne pade dol, ki zadnje tedne letajo nad Slovenijo.
Tone1234
11. 03. 2022 19.23
+9
Glede na to, da nam je Glanzkopf zrihtal, da smo na listi Rusiji sovražnih držav.....
ap100
12. 03. 2022 09.05
-1
twitty
11. 03. 2022 19.21
+3
Otrokom bi bilo treba počas igrače vzet...
Bigbadjohn
11. 03. 2022 19.14
+1
Domet 1050 km, Ukrajina oddaljena 2000 km, pa zaide in dol pade v Zagrebu. Mediji, hvala, ker ste...
Slovenske krize sin
11. 03. 2022 19.30
+11
Tvoja navedba ne drži. Od Jaruna do ukrajinske meje je 700 km. In to po cesti, zračne linije je pa še manj. Torej, hvala, ker si!
73dada
11. 03. 2022 19.08
+12
dolg 14 metrov, težki 6 ton, krater globok 1meter, širok 3 metre. Kje je več njegovih ostankov?
higgsov bozon
12. 03. 2022 11.10
saj so rekle da ga morajo izkopat ..Sklepam da se je zaril v zemljo
ModriStane
11. 03. 2022 19.03
+6
Hahaha še s sireno bi moral tuliti da bi ga hrčk slišali.
kameltrajbar
11. 03. 2022 18.38
+12
raketa na bruslj.... nato..... ti grdi rusi niso vklopili trnsponder!..... 😂
ElaJane
11. 03. 2022 18.34
-15
Vsem rusofilom zaplenit premoženje.
MihaGliha
11. 03. 2022 18.29
+7
6t teže pade na hišo in če je sreča je samo materjalna škoda. Koga pa terjati za škodo v takem primeru? Ali zavarovalnica krije?
PomisliNaSonce
11. 03. 2022 18.21
+4
Proti štaherski na poti šleperji z tanki...začelo se je
kameltrajbar
11. 03. 2022 18.39
+5
PomisliNaSonce
11. 03. 2022 19.24
+3
LionSi
11. 03. 2022 18.18
+15
To pomeni, da lahko rusko letalo prileti k nam, če nima transponderja?
BepaJoseph
11. 03. 2022 18.22
+6
Lahko prileti in zgleda, da potem tudi srečno odleti...
kameltrajbar
11. 03. 2022 18.27
+2