Tujina

V Zahodni Avstraliji poginilo več kot 50 nasedlih kitov

Sydney, 26. 07. 2023 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
9

Na plaži v Zahodni Avstraliji je poginilo 51 nasedlih kitov, je potrdila avstralska služba za parke in divje živali. Skupaj s prostovoljci skušajo rešiti preostalih 46 nasedlih kitov in pri tem javnost pozivajo, naj se v času reševanja kitov izogibajo plaži. Za zdaj še ni jasno, zakaj je nasedla tako velika jata kitov.

Že od ponedeljka so kakih sto metrov od obale opazili okoli sto mrkih pliskavk, ki so se množično zbirale in izjemno nenavadno vedle. Nato je večina sesalcev iz jate začela nasedati na plaži Cheynes vzhodno od mesta Albany.

Tiskovni predstavnik službe za parke in divje živali je javnost pozval, naj se v času reševanja kitov izogibajo plaži, in pojasnil, da nevarnost v okolici plaže vključuje velike in potencialno bolne kite, ki so v stiski, morske pse, valove in plovila. "Prednostni cilj skupine za obvladovanje incidentov je tako zagotoviti varnost osebja in prostovoljcev ter dobrobit kitov," je dodal.

Mrtvi kiti na avstralski obali
Mrtvi kiti na avstralski obali FOTO: Profimedia

"Vzroki za nasedanje kitov še vedno niso znani. Če bi vedeli, bi morda lahko storili več, da bi to preprečili. Toda pri mrkih pliskavkah je pogosto tako, da je posamezen kit lahko bolan, ostali v tropu pa mu sledijo, zaradi česar lahko tudi nasedejo," pa je dejala raziskovalka morskih sesalcev Rebecca Wellard.

Množično nasedanje kitov pilotov v Avstraliji in na Novi Zelandiji ni neobičajno. Oktobra lani je okoli 500 kitov pilotov poginilo, potem ko so nasedli na obali oddaljenih otokov Chatham pri Novi Zelandiji. Znanstveniki še ne razumejo povsem, zakaj pride do množičnega nasedanja kitov. Nekateri raziskovalci sicer menijo, da jate kitov zaidejo s poti, ko se hranijo preblizu obale.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
26. 07. 2023 16.41
Bogi!le kaj jih žene v to?
Nick.Mason
26. 07. 2023 15.17
Privabi jih določena frekvenca,kakšna in kje pa je zgleda skrivnost.
Krneki 00
26. 07. 2023 13.11
-2
jbg važn d mamo štrom.... nč cvilt ker ni rešitve...oz so sam so tako drastične da nihče od vas ne bo sttvar
ArkaMast
26. 07. 2023 11.14
+1
Še malo, pa bomo sami na planetu. Edino kakšen Boston Dynamic bo plaval, voden na daljinca.
FoxnarCa
26. 07. 2023 10.38
+1
Tam prodajajo Scott aurora xm35...pri nam pa ne...
Quatflow
26. 07. 2023 10.12
+2
Zakaj jim kako ne pomagajo?
ArkaMast
26. 07. 2023 11.11
+6
Ker je že cel ocean onesnažen. Ponekod so otoki smeti, ponekod radioaktivne tekočine, ponekod je razlita nafta, drugod je pretoplo za njih, nekje je voda premalo slana, ker se led prehitro topi, ... . Ta bitja tega niso navajena, občutijo pa vse. ... Tudi če bi jih zvlekli, bi drugi dan spet nasedli. Ne deluje jim več računalnik tako kot bi moral. .... sicer tudi sam ne vem zakaj jih niso zvlekli v globine a gotovo so imeli za to razloge - velike ovire. Veliko ljudi si jim želi pomagati. Mogoče so jih prepozno opazili v težavah, ta več tonska bitja. ... Tudi vremenu ne moremo pomagati. Oblaki gredo po svoje, pa imamo vsa možna leteča plovila in tehnologije.
McGregor---
26. 07. 2023 13.27
+1
Ker so nasedali že v preteklosti (pretekla in polpretekla zgodovina ne laže, je polna pričevanj in zapisov). Pomagati⁉️ Ni prav, če se jih lovi, torej ni prav tudi, da se jim pomaga. 🤔 Kje so torej vsi protestniki za zaščito narave. Seveda na kavču in nalimani na kakšno sliko v muzeju, med tem, ko ribiči in lovci rešujejo 😉
Peni Stojanović
26. 07. 2023 09.32
-4
navelical.so se vode dowgcajt jim je k ni fbja, igja, pa x-a