Tujina

V Zambiji se nadaljuje sojenje Hrvatom: 'Plačali so 2000 evrov po otroku'

Pl, 29. 05. 2023 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Zambiji se nadaljuje sojenje štirim hrvaškim parom, ki so jih obtožili trgovine z otroki in ponarejanja dokumentov. Hrvati so v priporu že od decembra. Obsodba naj bi bila znana v četrtek.

Štirje hrvaški pari, ki so že od decembra v zambijskem priporu, so se danes znova zglasili na sodišču. Tožilci so tam zaslišali še zadnje priče oziroma pričo, saj se je v sodni dvorani pojavila le ena, s čimer so zaokrožili predstavitev obtožnice zoper Hrvate. Več naj bi bilo znano v četrtek, ko je razpisana nova obravnava. Takrat bo znano, ali bo sodnica Mary Mulanda Hrvate izpustila na prostost ali pa nadaljevala z zasliševanjem prič, poroča Dnevnik.hr. 

Obramba je tudi danes zahtevala, da je treba Hrvate izpustiti na prostost, saj da ni dokazov o njihovi krivdi. 

Aretirani Hrvati v Zambiji
Aretirani Hrvati v Zambiji FOTO: AP

Sodišče je danes najprej zaslišalo policista Kombeja Sakenija, ki je konec prejšnjega tedna hrvaške pare močno obtoževal. Prav on je bil tudi tisti, ki je aretiral državljane naše južne sosede. Takrat je tudi dejal, da mu je nepristnost dokumentov potrdil kongovski konzulat, pa tudi tamkajšnja vlada. Kongovskega diplomata na zaslišanje danes ni bilo, zato ga glede navedb ni bilo mogoče zaslišati. 

Sakeni je v petek prav tako zatrjeval, da je prisostvoval korespondenci obtoženega Hrvata D. M. s prav tako obtoženim Zambijcem S. M. Slednji naj bi skupaj z upravnikom sirotišnice koordiniral celotno operacijo ter za to domnevno jemal provizijo v višini 2040 dolarjev za otroka (približno 1905 evrov). 

V petek so se sodnemu procesu pridružili tudi zambijski otroci, kar naj bi pri obtoženih Hrvatih sprožilo burne odzive. Novinarji so morali za zaščito identitete otrok sodno dvorano zapustiti. Prav tako v petek sta pričala tudi uslužbenka oddelka za socialno varstvo in zambijski uradnik za migracije. Ostale priče so v petek sicer govorile v prid obrambi, rekoč, da dokazov o ponareditvi dokumentov otrok ni. 

Osmerica Hrvatov je konec lanskega leta odpotovala v Zambijo, da bi iz Demokratične republike Kongo odpeljali otroke, stare od enega do treh let. Podvojitve so potrdila tudi hrvaška sodišča, notranje ministrstvo pa je otrokom izdalo tudi hrvaške dokumente.

Kljub temu so hrvaške pare 7. decembra na letališču v Ndoli zaradi sumov o verodostojnosti dokumentov in trgovine z otroki aretirali, ko so nameravali z otroki zapustiti Zambijo.

V zambijskem zaporu so preživeli skoraj sedem tednov, ko so jim 23. januarja odobrili, da se lahko branijo s prostosti. Sodnica je nato na obravnavi 6. februarja sklenila prekiniti sojenje in Hrvatoma naložila, naj v 48 urah zapustita Zambijo. A že dan kasneje so hrvaške pare spet vrnili v pripor. Kmalu zatem so jih znova izpustili in dovolili, da se branijo s prostosti, sojenje pa so prestavili na višje sodišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Victoria13
15. 06. 2023 08.44
+1
Zdaj je moderno, da posvojiš otroka iz Afrike....
zurc
29. 05. 2023 18.38
+0
zakaj sodišče tako komplicira in spreminja odločitve?za denar se gre ,dlje kot kot jih bodo imeli priprte in več kot bo obravnav ,več bodo nakasirali ,sodišče dela za denar ,ne za resnico,pravico ,tudi pri nas ni kaj veliko boljše
marjanovic.drazen
29. 05. 2023 18.22
+0
To so normalni ljudje ki so jih sli posvojit
devlon
29. 05. 2023 17.23
-3
2 jurja je previsoka cena. To ni pes..
jesen?ica
29. 05. 2023 16.53
-3
Se sprašujem, kje je najvišje dobro za otroke? Ali sirotišnica ali dom kjer si zaželen???
weber1
29. 05. 2023 16.48
+9
Šverc komerc z otroki...Sramota...
Vizi892
29. 05. 2023 16.08
+6
Dosmrzni zapor.