Tujina

Ameriški mediji: Joe Biden novoizvoljeni predsednik ZDA

Washington / New York, 07. 11. 2020 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Tina Švajger, Urša Vrečar, STA
Komentarji
3624

Joe Biden je zmagovalec ameriških volitev. Osvojitev ključne Pensilvanije ga je ponesla prek 270 elektorskih glasov in do končne zmage na volitvah, kažejo projekcije ameriških medijev. Čas je, da se Amerika poenoti, je dejal v prvi izjavi za javnost kot novoizvoljeni predsednik. Donald Trump poraza ne priznava in trdi, da volitev še ni konec.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trump poraza še vedno ne priznava
    01:27
    Iz 24UR: Trump poraza še vedno ne priznava
  • Iz 24UR: Prezgodnja Janševa čestitka Trumpu
    00:56
    Iz 24UR: Prezgodnja Janševa čestitka Trumpu
  • Iz 24UR: Razburljive ameriške volitve
    01:33
    Iz 24UR: Razburljive ameriške volitve
  • Iz 24UR: Nekdanji veleposlanec o novi administraciji
    01:13
    Iz 24UR: Nekdanji veleposlanec o novi administraciji
  • Iz 24UR: Biden novoizvoljeni predsednik ZDA
    01:47
    Iz 24UR: Biden novoizvoljeni predsednik ZDA

Projekcije ameriških medijev (med drugim CNN in Associated Press) kažejo, da je demokratski predsedniški kandidat Joe Biden osvojil tudi zvezno državo Pensilvanijo, z njenimi 20 elektorskimi glasovi pa je presegel mejo 270 glasov, ki so potrebni za zmago na volitvah. Postal bo 46. predsednik Združenih držav Amerike. Premagal je dosedanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa, ki bo postal prvi predsednik po devetdesetih letih, ki je v Beli hiši bival le en mandat. 

Kamala Harris bo postala prva ženska in prva temnopolta podpredsednica ZDA. 

Pred tem je imel Biden zagotovljenih 253 elektorskih glasov, Trump pa 214. Slednji tako brez osvojene Pensilvanije ni imel možnosti za zmago. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Volitve, ki se bodo zapisale v zgodovino 

Po razdvajajočih štirih letih Donalda Trumpa se v Belo hiši seli demokrat z več desetletji izkušenj v politiki, služil je tudi kot podpredsednik ZDA v času predsedovanja Obame. Obljublja, da bo znova poenotil državo ter da bo služil kot predsednik vseh Američanov. A če so volitve kaj pokazale, je to dejstvo, da Amerika ostaja močno razdvojena in razdeljena. 

Predsedniška bitka je namreč izredno tesna, še posebej v ključnih zveznih državah, kjer je med kandidatoma le nekaj tisoč glasov razlike. Trumpu je po ob koncu volilnega dne kazalo bolje, a z vse večjim številom preštetih glasovnic (še posebej tistih, ki so prispele po pošti, saj so na ta način v veliki meri glasovali demokrati) je Trumpova prednost kopnela. 

V ključnih zveznih državah ga je Biden dohitel in prehitel. Osvojil je Wisconsin in Michigan – obe državi je pred štirimi leti osvojil Trump. Nekoliko presenetljivo je Biden prevzel prednost tudi v Georgii, kjer pa so zaradi tesnega rezultata že napovedali ponovno štetje vseh glasovnic. Danes so ga za zmagovalca razglasili tudi v Nevadi, s tem pa je osvojil še dodatnih šest elektorskih glasov. Vodi tudi v Arizoni, medtem ko Trumpu bolje kaže v Severni Karolini in na Aljaski. 

A na koncu je bila odločila Pensilvanija, kjer je v petek prednost prevzel Biden. Projekcije CNN in AP kažejo, da je Biden dokončno osvojil tudi to zvezno državo, s katero je prešel na 273 elektorskih glasov. Osvojitev drugih zveznih držav, v katerih trenutno vodi, pa bo to število po napovedih še povečala.

Ameriški mediji so Bidna za zmagovalca razglasili po preštetem svežnju glasovnic, s katerim je Biden v Pensilvaniji prednost povečal za več kot 30.000 glasov. 

Letošnje predsedniške volitve je zaznamovala kampanja, v ospredju katere sta bila pandemija in gospodarstvo, predvsem pa sam predsednik Trump, njegova retorika in osebnost. Da gre pri volitvah za boj za "dušo Amerike", so prikazovali demokrati. 

Volitve pa se bodo v zgodovino zapisale tudi zaradi visoke volilne udeležbe – ta je bila namreč najvišja v zadnjem stoletju. 

Joe Biden.
Joe Biden. FOTO: AP

Biden: Čas je, da se Amerika poenoti

"Počaščen sem, da ste me izbrali za vodenje naše velike države," je Biden zapisal v prvi izjavi za javnost po projekcijah, ki so ga oklicale za zmagovalca. "Kljub številnim oviram je glasovalo rekordno število Američanov in dokazalo, da demokracija bije v osrčju Amerike." 

Znova je pozval Američane, naj se poenotijo. "S tem, ko je kampanje konec, je čas, da jezo in ostro retoriko pustimo za seboj in stopimo skupaj kot narod. Čas je, da se Amerika poenoti. In pozdravi." 

"Delo, ki je pred nami, bo težko, vendar vam obljubljam, da bom predsednik vseh Američanov, ne glede na to, ali ste glasovali zame ali ne," je poudaril. "Ohranil bom zaupanje, ki ste ga položili vame."

Kamala Harris pa je zapisala: "Te volitve so pomembnejše od mene in Joeja Bidna. Gre za dušo Amerike in našo pripravljenost, da se zanjo borimo. Pred nami je veliko dela." 

Odzvala se je tudi že soproga novoizvoljenega predsednika Jill Biden. "On bo predsednik za vse naše družine," je zapisala na Twitterju.

Novoizvoljeni Biden je že napovedal, da bo v ponedeljek imenoval 12-člansko operativno skupino, ki naj bi po poročanju CNN delovala pod vodstvom nekdanjega generalnega kirurga Viveka Murthyja, nekdanjega komisarja za prehrano in zdravila Davida Kesslerja in dr. Marcelle Nunez-Smith

Trump (še) ne priznava poraza 

Trump sicer nakazuje, da ne namerava priznati poraza. Na družbenih omrežjih je pred le nekaj urami zapisal, da je "zmagal na volitvah in to za veliko". 

Po razglasitvi Bidna kot zmagovalca volitev pa je zapisal, da "zakaj Biden tako hitro nastopa kot zmagovalec in zakaj mu vsi zavezniki v medijih tako pomagajo: nočejo, da pride na dan resnica. Resnica je, da te volitve še zdaleč niso končane." 

Štetje glasovnic se v nekaterih ključnih zveznih državah – Georgii, Arizoni, Severni Karolini in Pensilvaniji– resda še vedno nadaljuje, a Trump možnosti za zmago na tej točki praktično nima več.

Trump sicer napoveduje pravne boje – volitve pa se bodo tako selile na sodišča. Napovedal je, da bo njegova kampanja s ponedeljkom začela pravne postopke, da zagotovi "popolno spoštovanje volilne zakonodaje" ter da se razglasi "zakonitega zmagovalca"

Trumpova kampanja je sicer od volilnega dne že vložila številne, večinoma neuspešne tožbe proti štetju glasovnic in kljub trditvam o volilni kraji te ni uspela dokazati. Državni sodišči v Michiganu in Georgii sta v četrtek sicer zavrgli tožbi njegove kampanje kot neutemeljeni in brez dokazov. Sodnik ameriškega vrhovnega sodišča Samuel Alito je v petek zavrnil zahtevo pensilvanskih republikancev, da bi takoj ustavili štetje glasovnic v Pensilvaniji, ki so prispele po torkovih predsedniških volitvah. Je pa odredil, da se te glasovnice loči od drugih. 

Donald Trump poraza ne priznava.
Donald Trump poraza ne priznava. FOTO: AP

Večina anket v ZDA precenila volilno podporo demokratskemu predsedniškemu kandidatu

Organizacija American Research Group, ki tudi sama izvaja ankete, je podala prve ocene o točnosti nekaterih anket pri ugotavljanju podpore republikanskemu in demokratskemu predsedniškemu kandidatu pred letošnjimi volitvami. Za večino ocene niso najbolj ugodne, med drugim tudi za American Research Group.

Ankete so na nacionalni ravni dajale povprečno skoraj osem odstotkov prednosti demokratu Bidnu, ki je po doslej preštetih glasovnicah dobil najmanj štiri milijone glasov več kot republikanec Trump, vendar pa je trenutno dejanski izid volitev na nacionalni ravni 50,5 proti 47,8 odstotka za Bidna.

Najbolj točni sta bili anketi The Hill/Harris X, ki je napovedala izid 49 proti 45 odstotkom za Bidna in IDB/TIPP, ki je napovedala izid 50 proti 46 odstotkom v korist demokrata. Blizu je bila tudi anketa Rassmussen, ki je napovedala izid 48 proti 47 odstotkom za Bidna. Vse ostale so močno pretirale z napovedano podporo Bidnu.

Ameriške volitve se ne odločajo na nacionalni ravni, ampak na državnih in različni izvajalci anket so se v štirih ključnih državah - Wisconsinu, Floridi, Ohiu in Michiganu - odrezali različno.

V Wisconsinu je Biden premagal Trumpa z 49,6 proti 48,9 odstotka glasov in najbližje je bila konservativna anketa Trafalgar, ki je napovedala izid 48 proti 47 odstotkom.

Ista anketa je bila skupaj z anketo televizije ABC in časopisa Washington Post prav tako najbližje dejanskemu izidu na Floridi. Napovedala je zmago Trumpa z 49 proti 47 odstotkom, anketa ABC/Washington Post pa 50 proti 48 odstotkom za Trumpa. Dejanski izid je bil 51,2 proti 47,8 odstotka za Trumpa.

V Ohiu je Trump zmagal s 53,4 odstotka glasov proti 45,2 in znova je bila najbliže anketa Trafalgar, ki je napovedala Trumpovo zmago z 49 proti 44 odstotkom.

V Michiganu, kjer je Biden zmagal s 50,6 proti 47,9 odstotka glasov, je bila najboljša anketa Insider Advantage, ki je napovedala izid 49 proti 47 odstotkom. Blizu je bila tudi anketa CNBC, ki je napovedala zmago Bidna z 51 proti 44 odstotkom.

Čez lužo se obeta dolg proces normalizacije po volitvah

Trumpova kampanja je medtem svojim donatorjem celo poslala poziv, da za pravne boje potrebuje še najmanj 60 milijonov dolarjev (dobrih 50 milijonov evrov).

Trumpovi podporniki so do petka dobivali tudi poplavo elektronske pošte z razglašanjem Trumpove volilne zmage, z obtožbami, da jim demokrati kradejo volitve, ter s prošnjami za denar za tožbe. Trump naj bi še naprej celo načrtoval proslavo zmage in zavračal svarila, da bo moral kmalu priznati poraz.

Priznanje poraza sicer po ustavi ali zakonih ni potrebno. Bidnova kampanja pravi, da ga bodo 20. januarja pač morali odstraniti iz Bele hiše s pomočjo policije, tako kot bi druge prestopnike.

Tudi Bidnova kampanja prosi podpornike za denar za tožbe oziroma za zavračanje tožb. V predzadnjem obdobju pred volitvami, v prvi polovici oktobra, je zbrala kar 130 milijonov dolarjev (109 milijonov evrov), Trumpova pa le 44 milijonov dolarjev (preračunano okoli 37 milijonov evrov).

Tako kot Trump se s porazom ne morejo sprijazniti niti njegovi najbolj goreči privrženci. Doslej je 30 odstotkov volivcev skupaj s pomočjo voditeljev televizije Fox News in nekaterih republikanskih članov kongresa prepričal, da se dogaja nekaj nezakonitega, ko se njegova uvodna prednost v ključnih državah topi in spreminja v zaostanek.

Nikjer ne poročajo o nobenih večjih volilnih nepravilnostih, ki bi lahko vplivale na izid. Glasove štejejo tako republikanci kot demokrati. Štejejo jih vsepovsod, ker je letošnja volilna udeležba rekordna, problem pa je v državah, kjer je izid tesen.

Trump je sprva vodil, ker so v državah, kot je Pensilvanija, najprej šteli glasovnice tistih, ki so volili na voliščih na dan volitev, šele potem so prišle na vrsto glasovnice, oddane po pošti. Po pošti so glasovali skoraj izključno demokrati, ker je Trump tri mesece pred volitvami nenehno ponavljal, da je glasovanje po pošti demokratska prevara.

Demokrati so volili po pošti, ker so resno vzeli nevarnost pandemije novega koronavirusa, Trump in republikanci pa malce manj resno, na kar kaže tudi petkova novica o okužbi šefa Trumpovega kabineta Bele hiše Marka Meadowsa.

Kljub temu voditelji televizije Fox News podžigajo napetosti s ponavljanjem Turmpovih obtožb, kongresni republikanci pa so razdeljeni. Televizija Fox je v škripcih, ker je prva pripisala zmago Bidnu v Arizoni, medtem ko drugi tega doslej še niso storili. Trump je osebno poklical lastnika Ruperta Murdocha ter zahteval, naj se to spremeni.

Murdoch ga je zavrnil, Trumpovi podporniki so na doslej njihovo televizijo jezni in komentatorji, ki so izraziti Turmpovi podporniki, imajo sedaj proste roke.

Republikanski senator Roy Blunt iz Missourija je dejal, da mora Trumpova kampanja na neki točki priti na dan z dokazi o prevarah o katerih govori, Mitt Romney iz Utaha pa je dejal, da Trump dela škodo ZDA in svobodi doma ter po svetu z nepremišljenim podžiganjem strasti.

Lindsey Graham iz Južne Karoline pa je po drugi strani napovedal, da bo prispeval 500.000 dolarjev (421.000 evrov) za tožbe, ki jih vlaga Trump. Vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy je celo naravnost dejal, da je Trump zmagal na volitvah in pozval ljudi, naj to ponavljajo.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3624)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kaj_je_res
20. 11. 2020 17.40
Kažejo projekcije.. potem neham brati. Mediji razglasate Bidnovo zmago že 14 dni.
SnowmanR
14. 11. 2020 19.45
+1
...mediji so razglasili zmagovalca, a zmagovalec je Trump, ko bo ameriška volilna komisija in DC Washington razglasili predsednika pomeni da bo predsednik znan, prazno klatenje ameriških medijev je butanje v prazno...
User1536496
10. 11. 2020 14.01
+2
brus li: a ne znaš brati , mediji so razglasili zmagovalca, a ti to kaj pove, ko bo uradno pol se pa lahko oglašaš, vidim pa da imaš probleme z desno levico, kajti desnice pri nas ni, gre za mlatenje med strankami, ki imajo v nazivu social....., tako, da ti je odpuščeno
brus li
08. 11. 2020 21.36
-3
Kot državljan Slovenije zahtevam, da Janez Janša, tako kot vsi ostali voditelji prizna rezultate volitev in čestita novemu predsedniku ZDA. Hkrati naj se javno opraviči za preuranjene in neprimerne komentarje glede sposobnosti Bidna. Škoda, ki jo je povzročil ugledu Slovenije je nepopravljiva, zato naj razmisli o svojem odstopu.
FAUSTOS1
08. 11. 2020 20.16
+1
JJ z svojimi twiti sramoti vse slovence-NO ne svi.,kajti nekateri so postali madžari
resnicaosvobaja
08. 11. 2020 18.38
+1
JJ se je zdaj prilepil na športnike...človek nima sramu
resnicaosvobaja
08. 11. 2020 18.34
+1
Za Vuelto je Janez Jail II. pri čestitki toliko zamudil, kot je bil pri Trumpu prehiter
ivan z Doba
08. 11. 2020 11.22
+3
Biden bo predsednik takoj, ko to twerknejo s Trstenjakove!
provni
08. 11. 2020 10.19
+6
In kaj pravi glede Trumpa in na vse to naš princ teme ?
brus li
08. 11. 2020 21.36
-1
Heretik1
08. 11. 2020 10.10
+4
V Beli hiši bodo najprej morali izvesti deratizacijo!
Heretik1
08. 11. 2020 10.07
+4
Tudi Krampa bo lepo slišati, ko bo igral klavir!
Luther
08. 11. 2020 09.39
+5
Očitno bo moral Trump iskati azil v Sevnici. Tam bosta skupaj z Melanijo prodajala tortice. In kot je nekdo zapisal, bo na vsaki 7 tortici sramna dlaka Melanije.
reaf
08. 11. 2020 08.45
+12
Močna in uplivna Slovenija ne prizna ameriških volitev! Da crkneš ....
Kollerik
08. 11. 2020 10.06
+4
brus li
08. 11. 2020 21.37
reaf
08. 11. 2020 08.34
+11
Nedostojno, prismojeno, mogoče celo bolano, je ravnanje našega Ivana Janeza Twitota! Jeza in hudobija kr špricajo na okol ...
reaf
08. 11. 2020 08.32
+8
Vsi so že čestitali, le naš Twito ... ma verjetno "mačka"...
kuža
08. 11. 2020 08.18
+3
Čestitke in čudovita zmaga
brus li
08. 11. 2020 08.16
+8
Kot državljan Slovenije zahtevam, da Janez Janša, tako kot vsi ostali voditelji prizna rezultate volitev in čestita novemu predsedniku ZDA. Hkrati naj se javno opraviči za preuranjene in neprimerne komentarje glede sposobnosti Bidna. Škoda, ki jo je povzročil ugledu Slovenije je nepopravljiva, zato naj razmisli o svojem odstopu.
mačo123
08. 11. 2020 08.06
-7
Kaj mu nuca,ko pa imajo v senatu večino republikanci.Spomnite se kako je pri nas tišlar vladal.
Uporabnik458403
07. 11. 2020 21.59
-11
Še več nepravilnosti pa je bilo ugotovljenih pri strojnem preštevanju glasovnic. Po poročanju Breitbarta so v vsaj dveh okrožjih v Georgiji odkrili hrošča na strojih za preštevanje glasovnic, kot je bil tisti v Michiganu, ki je Trumpu ukradel več tisoč glasov in jih pripisal Bidnu. Do pojave hrošča naj bi prišlo zaradi nalaganja posodobitve programske opreme, nekaj kar se drugače nikoli ne počne dan pred volitvami. Gre za program, ki ga je razvilo podjetje Dominion Voting Systems.
Nimiuseen
08. 11. 2020 08.57
+6
Mladi? Plasto
08. 11. 2020 13.20
hehehe svetice breitbart pa nora tv :D .... in zato vam pravimo opranoglavčki :D
HauSSer
07. 11. 2020 21.59
+8
NovaTV; hobotnica "globoke države" tudi v ZDA.
gongash
08. 11. 2020 08.36
+5