Tujina

V Italiji največ dnevnih smrti do zdaj, Nemčija podaljšala ukrepe v januar

Washington, 03. 12. 2020 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Anja Kralj, N.P., STA
Komentarji
29

Države po Evropi se pred prazniki še vedno soočajo z visokimi številkami hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Italijanska vlada je sprejela odlok, v skladu s katerim bo med božičnimi in novoletnimi prazniki močno omejeno gibanje po državi. Tudi v Nemčiji praznikom, kot jih poznamo, kaže slabo – koronske ukrepe bodo podaljšali do 10. januarja. Na Švedskem, kjer se stanje prav tako slabša, pa srednje šole prehajajo na pouk na daljavo.

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 11.166 testih potrdili 4534 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 48 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V bolnišnicah se danes zdravi več kot 2500 bolnikov s covidom-19.

Največje dnevno število na novo okuženih do danes je bilo minuli petek, ko je doseglo 4080. Dan pred tem pa je prvič dnevno število okuženih na Hrvaškem preseglo 4000.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ primerov znova potrdili na območju Zagreba, kjer je bilo 840 novih okužb. V primorsko-goranski županiji so danes imeli najvišje  število okuženih v 24 urah, in sicer 492. Iz istrske županije so poročali o 84 novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 23.942 aktivno okuženih. V bolnišnicah se zdravi 2501 bolnik s covidom-19, na ventilatorjih je 258 ljudi, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer, so potrdili skoraj 139.500 okužb z novim koronavirusom. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 1964 bolnikov. Okrevalo jih je več kot 113.500. V samoizolaciji je skoraj 58.000 ljudi. Opravili so skupno več kot 780.200 testov.

V Italiji za praznike močno omejeno gibanje po državi

Koronavirus v Italiji.
Koronavirus v Italiji. FOTO: AP

Italijanska vlada je ponoči sprejela odlok, v skladu s katerim bo med božičnimi in novoletnimi prazniki močno omejeno gibanje po državi.

Med 21. decembrom in 6. januarjem bodo v skladu z odlokom v Italiji prepovedana potovanja med posameznimi deželami. 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa ne bodo smeli zapustiti svojih občin oziroma mest, določa odlok po poročanju tujih tiskovnih agencij. Med izjemami sta med drugim obisk zdravnika in odhod na delo.

Trenutno so dovoljena potovanja med deželami z najnižjo stopnjo okuženosti, ki so označene z rumeno.

V Italiji je v preteklem dnevu za covidom-19 umrlo 993 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka izbruha novega koronavirusa. Odstotek dnevno pozitivnih testov sicer ostaja stabilen pri dobrih desetih odstotkih, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje.

Oblasti nameravajo medtem med 21. decembrom in 6. januarjem uveljaviti tudi obvezno desetdnevno karanteno za vse, ki se bodo vrnili iz tujine. Ta ukrep je namenjen predvsem temu, da bi Italijane odvrnili od smučanja v tujini.

Vlada bo z odlokom, ki bo veljal od petka do 15. januarja, predvidoma ohranila tristopenjski sistem z rumenimi, oranžnimi in rdečimi deželami. V oranžnih in rdečih regijah bodo predvidoma še naprej ostali zaprti restavracije in bari. V rumenih pa se bodo morali še naprej zapirati ob 18. uri. Po državi bo predvidoma v veljavi ostala policijska ura, ki se začenja ob 22. uri.

V Srbiji skoraj 8000 novih okužb s koronavirusom

V Srbiji so v preteklem dnevu potrdili 7802 nova primera okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 61 bolnikov s covidom-19. Na ventilatorjih je 288 bolnikov, kar je največ od začetka epidemije, so sporočile pristojne oblasti. 

Na Kosovu pa so potrdili 627 novih okužb, umrlo je 22 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu.

Švedske srednje šole prehajajo na pouk na daljavo

Srednje šole na Švedskem bodo v ponedeljek prešle na pouk na daljavo, ki ga bodo imele do 6. januarja, je danes sporočil švedski premier Stefan Löfven. S tem želijo po njegovih besedah upočasniti naraščanje števila novih okužb z novim koronavirusom. Löfven je opozoril srednješolce, da pouk na daljavo ne pomeni podaljšanih božičnih počitnic.

Tudi na Švedskem srednje šole prehajajo na pouk na daljavo.
Tudi na Švedskem srednje šole prehajajo na pouk na daljavo. FOTO: Dreamstime

V zadnjem dnevu so v državi potrdili 6485 novih okužb, umrlo je 35 covidnih bolnikov. Na Švedskem je po poletnem zatišju število okužb z novim koronavirusom v zadnjih mesecih znova naraslo. Država vedno znova beleži rekorde glede števila okužb na dnevni ravni. Hitro narašča tudi število hospitaliziranih in smrtnih žrtev covida-19.

V Nemčiji koronske ukrepe podaljšali do 10. januarja, v Grčiji do 14. decembra

V Nemčiji se ukrepi za zajezitev širitve novega koronavirusa podaljšujejo vsaj do 10. januarja, je v sredo zvečer po sestanku s predsedniki deželnih vlad sporočila nemška kanclerka Angela Merkel.

"Načeloma bodo stvari ostale takšne, kot so zdaj," je dejala Merklova in poudarila, da je Nemčija še zelo daleč od obvladljivega števila primerov okužbe. Nemčija je še vedno daleč od cilja manj kot 50 okuženih na 100.000 prebivalcev v obdobju sedmih dni, je opozorila Merklova.

Angela Merkel opozarja, da je Nemčija še vedno daleč od cilja.
Angela Merkel opozarja, da je Nemčija še vedno daleč od cilja. FOTO: AP

Inštitut Roberta Kocha je v sredo sporočil, da so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili 17.270 novih okužb, umrlo je 487 bolnikov s covidom-19, kar je največ od začetka pandemije.

V Nemčiji od 2. novembra velja delno zaprtje države. Zaprte so restavracije, lokali, kulturne ustanove ter telovadnice, zasebna druženja so omejena na največ pet oseb iz lastnega in še enega gospodinjstva. V večini trgovin veljajo stroge omejitve glede števila kupcev.

Med božično-novoletnimi prazniki bodo od 23. decembra do 1. januarja nekatere ukrepe omilili, dovoljeno bo druženje največ desetih oseb.

"Trenutne razmere so nesprejemljive, zato je nujno ukrepe podaljšati do 10. januarja," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal predsednik bavarske deželne vlade Markus Söder, ki se je zavzel za dodatno zaostrovanje ukrepov. "Vprašanje je, ali lahko državo še dlje časa držimo v tem stanju polsna ali pa moramo razmisliti o tem, da ukrepe še zaostrimo," je dejal Söder, ki se zavzema za strogo zaprtje države.

Nemška kanclerka in predsedniki 16 nemških deželnih vlad bodo razmere ponovno ocenili 4. januarja.

Koronavirus, razkuževanje v Grčiji

Tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Pecas je danes izrazil obžalovanje, ker se število okužb z novim koronavirusom zmanjšuje počasneje, kot so pričakovali. Zato so po njegovih besedah preložili postopno rahljanje ukrepov in odpiranje gospodarskih dejavnosti. Opozoril je, da so številne bolnišnice na severu države pod pritiskom.

Karantenske ukrepe, skupaj z nočno prepovedjo gibanja, so v Grčiji uvedli 7. novembra in so jih doslej že enkrat podaljšali do 7. decembra, to pa je drugo podaljšanje do 14. decembra. Izjemoma bodo odprli trgovine z okraski, in sicer 7. decembra. 

V prvem valu epidemije je Grčija beležila relativno majhno število smrtnih primerov med covidnimi bolniki, v drugem valu pa od konca oktobra beležijo več deset smrti dnevno.

Pecas je še povedal, da prve odmerke cepiva proti covidu-19 v skoraj 11-milijonski državi pričakujejo v začetku januarja. Mesečno naj bi cepili 2,1 milijona ljudi. Cepljenje bo prostovoljno, prednost pa bodo imeli zdravstveni delavci in starejši, je odločila grška vlada.

V Avstriji skoraj 4000 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 3969 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 92 bolnikov s covidom-19. V povprečju so sicer v zadnjem tednu potrdili po 3913 okužb dnevno. Število hospitalizacij covidnih bolnikov se počasi zmanjšuje.

V avstrijskih bolnišnicah je na zdravljenju trenutno 4082 bolnikov s covidom, v sredo jih je bilo 4245, v primerjavi s prejšnjim tednom pa jih je za 8,5 odstotka manj. Na intenzivni negi je bilo danes 668 bolnikov, kar je 23 manj kot dan prej. Trenutno imajo 51.765 aktivnih okužb. V zadnjem dnevu je več ljudi ozdravelo, kot pa so potrdili novih okužb.

Prazne ulice v Avstriji.
Prazne ulice v Avstriji. FOTO: Shutterstock

Od začetka pandemije so v Avstriji testirali 292.430 ljudi, kar predstavlja okoli 3,3 odstotka prebivalstva. V Avstriji so sicer v teku priprave na množično testiranje.

Od odprtja spletne prijave pred več kot 30 urami se je prijavilo že skoraj 100.000 ljudi, je danes sporočil minister za zdravje Rudolf Anschober. "To pomeni, da je interes ljudstva zelo, zelo velik," je povedal.

Incidenca na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh je v Avstriji sicer 307,7, kar je manj kot pretekle dni. V začetku novembra je bila incidenca nad 500.

V Rusiji več kot 28.000 novih okužb z novim koronavirusom

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 28.145 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije. Za posledicami covida-19 je umrlo še 554 ljudi. Trenutno v Rusiji okužbo preboleva okoli 474.000 ljudi.

Po oceni oblasti naj bi v Rusiji kmalu dosegli vrhunec epidemije, trend glede števila okužb naj bi se tako kmalu obrnil navzdol. Razmere se sicer razlikujejo glede na regijo, opozarjajo.

V Rusiji so doslej potrdili že več kot 2,375 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 41.607 bolnikov s covidom-19.

V ZDA razmere izjemno zaskrbljujoče

Po podatkih univerze Johns Hopkins je doslej v ZDA umrlo več kot 273.000 bolnikov s covidom-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo več kot 13,9 milijona ljudi.

December in januar bosta najtežja meseca do zdaj v vsej zgodovini javnega zdravstva ZDA, je opozoril direktor Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) Robert Redfield.

Bolnišnice in njihovi oddelki za intenzivno nego postajajo preobremenjene tako kot na vrhuncu prvega vala pandemije aprila. V Wisconsinu sedaj odrasle bolnike s covidom-19 selijo v otroške bolnišnice, primanjkuje pa že tudi zdravnikov in medicinskih sester.

Koronavirus ZDA
Koronavirus ZDA FOTO: Dreamstime

V zadnjem tednu v ZDA povprečno na dan potrdijo 161.448 novih okužb, kar je 2,5-krat več kot ob zadnjem vrhuncu pandemije v juliju. Povprečno je v zadnjem tednu na dan umrlo 1531 ljudi, kar je sicer nekoliko manj kot na vrhuncu prvega vala konec aprila.

Zaradi naraščanja okužb in bolezni, kar se bo, kot napovedujejo pristojni, po zahvalnem dnevu še povečalo, zdravstveni strokovnjaki menijo, da bi na dan v povprečju lahko umrlo do 3000 ali celo do 4000 ljudi.

Svetovalec Bele hiše za razvoj in distribucije cepiv proti covidu-19 po državi Moncef Slaoui je v sredo dejal, da bodo do februarja lahko cepili 100 milijonov Američanov.

New York prvo pošiljko cepiva pričakuje 15. decembra

Bela hiša je države že obvestila, kdaj lahko pričakujejo uvodne pošiljke cepiva podjetja Pfizer. Guverner Andrew Cuomo je sporočil, da ga je Bela hiša obvestila, da New York, ki mu je predsednik Donald Trump grozil, da cepiva ne bo dobil, prvo pošiljko 170.000 odmerkov lahko pričakuje že 15. decembra.

Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa medtem v času naraščanja okužb in smrti zavrača kritike, da pripravlja velike zabave za božič in novo leto. Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je na kritike odvrnila, da če lahko levičarji uničujejo lastnino in napadajo policiste, lahko oni organizirajo božične zabave.

Največ okužb v ZDA je v Teksasu in Kaliforniji (skoraj 1,3 milijona), na Floridi (milijon), v Illinoisu (750.000) in New Yorku (664.000). Največ smrti zaradi covida-19 je še vedno v New Yorku (34.700), sledijo pa Teksas (22.335), Kalifornija (19.410), Florida (18.800) in New Jersey (17.000).

Kalifornija je v sredo prijavila 20.000 novih okužb, kar je največ kjerkoli v enem dnevu, v bolnišnicah pa je 8500 ljudi. V Teksasu je hospitaliziranih 9000 ljudi, v New Yorku pa 3924. V New Yorku je bilo v sredo 8973 pozitivnih testov od 194.000 opravljenih ali 4,63 odstotka. Umrlo je 69 ljudi.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

92ddt 1
04. 12. 2020 12.53
+1
Dokler bo trajalo bo trajalo. Cepivo bo pomagalo in hitri testi tudi. Vendal le če se bodo lotili agresivno vseh novih žarišč. Kaj vse se je avgusta in septembra pri nas dogajalo in kaj vse nam je ostalo prikito. To šele sedaj vidimo.
hotchilipoper
04. 12. 2020 09.02
+2
Vse bo trajalo do marca
thc_4u
04. 12. 2020 10.45
-1
kure bedne
03. 12. 2020 21.04
+0
Samo naslove članka prebereš pa že vež kaj je laž in kaj sploh ni res. (:
Joža_Gulikoža
03. 12. 2020 15.27
+2
evo, čim so hrvati gostione zaprl se je začelo slabšati
Uporabnik1821492
03. 12. 2020 21.02
+1
akize
03. 12. 2020 14.50
+0
Kaj imate samo teh par slik, ene in iste limate
AlenkinaBratovš?ina
03. 12. 2020 14.57
-3
stock fotke, ne moreš kar naprej kupovat novih
Uporabnik1821492
03. 12. 2020 21.03
-2
Janezdolar80
03. 12. 2020 14.48
+3
Če se ne okužiš, potem tudi ne širiš...
svetskicovek3
03. 12. 2020 14.40
+4
dragi urednik zakaj zavajas? Ocitno veste vec kot nekateri, ki zivijo v Italiji in sama oblast tam! V Italiji ni niti priblizno takih omejitev kot pri nas! Brisete vse komentarje, ki so v nasprotju z vasimi novicami po temu se vidi koliko zelite prikazati dejansko stanje drugje
on39
03. 12. 2020 15.55
+3
Lahko ti povsem jaz k zivim in delam blizu Verone ja imamo hotel odprt in vse je odprto mi moramo samo ob 18 uri zaprt za, zunanje goste za goste hotela pa delamo normalno in tako smo delali tudi ob prvem zaprtju in ja Italia je na 14%okuzenih v slo ste pa skori na 30% E
vecpani
03. 12. 2020 13.46
-5
Kot je napisal kleopad, cepljenje ne prepričuje širjenje bolezni, ampak isto kot, če bi zboleli, telo se odzove na virus. Nevem kdo daje minuse, pa res ne razmišlja nič, a če si cepljen pol telo ve, da ne sme širit virusa?
ivan res grozni
03. 12. 2020 11.10
-4
ZDA ne dosegajo niti polovice naših smrti!
Uporabnik1821492
03. 12. 2020 21.04
-2
kleopad
03. 12. 2020 10.31
-5
Kljub temu, da bo nekdo cepljen bo še vedno prenašalec virusa, in tudi pozitiven na testih. Z cepljenjem nepreprečimo virusu NIČ, le telo se zna z njim spopasti, saj ima protitelesa. Z cepljenjem virusa nebomo iztrebili, saj v nasprostjo z mnogimi drugimi prenosljivimi boleznimi, smo kužni kar nekaj dni pred izbruhom bolezni.
Tirea
03. 12. 2020 11.59
+0
Na koncu bodo cepljeni razsajali virus naprej.
AlenkinaBratovš?ina
03. 12. 2020 14.56
-3
92ddt 1
03. 12. 2020 15.26
+0
Mislim, da z cepljenjem postanemo manj kužni in krajši čas ogrožamo ostale. No tudi to nekaj velja. Vse samo, da je manj.
Tomy Bananas
03. 12. 2020 10.24
+7
ZN bi bilo nujno ukiniti.Največ grozot ki so vedeli da se dogajajo po svetu so obrnili glavo stran naprimer:Bosna ,somalija,čad itd..dopustili so pobijanje več kot par miljonov otrok ter odraslih
ivan res grozni
03. 12. 2020 11.12
-4
Ne ukniti ampak ji dati večjo moč. Danes se velesile požvižgajo na ZN, saj lahko z vetom v VS ustavijo ZN, kadar imako pet minut časa.
c-2040
03. 12. 2020 09.59
+6
"December in januar bosta najtežja meseca doslej v vsej zgodovini javnega zdravstva ZDA, je opozoril direktor Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) Robert Redfield." Pomembno sporočilo, nekako skrito v ostalem tekstu. Pravzaprav jaz pričakujem najhujše januarja in februarja, ker bi največ ljudi zbolelo sicer decembra in januarja, vendar umrejo slab mesec kasneje...
mertseger
03. 12. 2020 09.29
+8
Če bi imeli toliko smrti kot pri nas bi moralo glede na njihovo število prebivalcev umreti 9400 ljudi.
zbodljaj
03. 12. 2020 10.16
Je nekaj zveznih držav, ki imajo celo več smrti na število prebivalcev kot Slovenija. To so Severna, Južna Dakota in Kansas.
Komendator
03. 12. 2020 09.09
-7
Ne obstaja niti najmanjša statistična možnost, da med necepljenimi v Sloveniji ne zboli za korono še nekaj deset tisoč dodatnih ljudi (do sedaj uradno 80.000, neuradno najmanj 200.000) in ne obstaja niti najmanjši dvom, da bodo od teh novo obolelih nekateri posredno povzročili smrt nekaj sto dodatnih ljudi. Ne predstavljam si, kako bi se jaz počutil, če bi povzročil okužbo nekoga, ki bi zaradi tega umrl, jaz pa sem imel možnost s cepljenjem to okužbo preprečiti!
sLOVEnec56
03. 12. 2020 09.20
-4
a si mislil napisati da ne obstaja dvom, da NE bodo ob teh novo obolelih nekateri povzročili smrt!!
PrettyBird
03. 12. 2020 09.46
+8
Ksenofan se popolnoma strinjam s teboj. Težava je, da ogromno ljudi ne razmišlja na tak način. Živimo v družbi polni lagodja kjer sta sočutje in skrb za sočloveka uvrščena vedno nižje na prioritetni listi.
Podborsky
03. 12. 2020 10.09
+1
Avstralska letalska družba Quantas bo to rešila zelo elegantno, kdor ne bo imel potrdila o cepjjlenju proti Coroni, mu bodo zavrnili vkrcanje v letalo. Isto že razmišljajo pri Lufthansi.
muceli
04. 12. 2020 08.43
Sem pred kratkim letel iz ZDA v Nemčijo in sem potreboval potrdilo. Sicer niso preverili vsakega potnika, pa vendarle.