Tujina

V ZDA se bodo še naprej višale obrestne mere, je opozoril predsednik FED

Washington, 07. 03. 2023 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Jerome Powell je na zaslišanju v senatu opozoril, da bodo morali politiko višanja obrestnih mer nadaljevati dlje, kot so sprva pričakovali. Lanskoletno umirjanje inflacije se je zdaj ustavilo, trg delovne sile ostaja trden, potrošniška poraba pa raste, določen napredek je le pri umirjanju cen stanovanj in hiš.

"Če bodo podatki narekovali, da je potrebno dodatno višanje, bomo pripravljeni pospešiti tempo zviševanja obresti," je dejal Powell. Odbor za odprti trg Fed (Fomc) je ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, nazadnje dvignil februarja na raven med 4,50 do 4,75 odstotka.

Podatki za zdaj kažejo, da se je lanskoletno umirjanje inflacije v začetku tega leta ustavilo, trg delovne sile ostaja trden, potrošniška poraba pa raste. Dosedanje višanje obresti gospodarstva torej ni zavrlo.

Jerome Powell
Jerome Powell FOTO: AP

"Zadnji gospodarski podatki so bili boljši od pričakovanih, kar kaže, da bo končna raven obrestnih mer verjetno višja od prej predvidene. Če bi vsi podatki pokazali, da je upravičeno hitrejše zaostrovanje, bi bili pripravljeni povečati hitrost zviševanja obrestnih mer," je dejal Powell v senatnem odboru za bančništvo, kjer je opravil prvi dan rednih zaslišanj o denarni politiki. V sredo bo nastopil v odboru za finance predstavniškega doma kongresa.

V decembrski oceni so člani Feda določili končno stopnjo višanja ključne obrestne mere pri 5,1 odstotka. Powell v senatu ni povedal, do kam bi lahko obresti šle po novem. Finančni trgi so trenutno na splošno optimistični, da lahko centralna banka ukroti inflacijo, ne da bi gospodarstvo spravila v recesijo. Delnice so bile po objavi Powellovih pripomb rahlo negativne, medtem ko so donosi državnih obveznic poskočili.

Letna stopnja inflacije je bila januarja 5,4-odstotna, kar je daleč od cilja centralne banke, ki je dva odstotka letno. Fed je v zadnjem letu osemkrat zvišal ključno obrestno mero.

"Za ponovno vzpostavitev stabilnosti cen bo verjetno potrebno, da še nekaj časa ohranimo restriktivno naravnanost denarne politike," je dejal Powell. "Zgodovinski podatki močno svarijo pred prehitrim sproščanjem politike. Dokler delo ne bo opravljeno, bomo nadaljevali s to smerjo."

Powell je priznal določen napredek pri umirjanju cen stanovanj in hiš, vendar pa opozoril, da prav veliko znakov padanja inflacije ni, še posebej pri osnovni inflaciji, ki ne vključuje hrane in energije. Finančni trgi večinoma pričakujejo, da bo Fed na zasedanju Fomc konec tega meseca spet povišal ključno obrestno mero za 0,25 odstotka, sedaj po Powellovem nastopu pa so pričakovanja začela rasti do 0,50 odstotka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PREDSIGNAL69
08. 03. 2023 19.58
+1
Finančna združba v zasebnih rokah, ki kreira svetovno bedo.
Zmaga Ukrajini ..
07. 03. 2023 21.35
Če bodo zvišali nad 0,25 % bodo kripto in drugi trgi spet pobezljali. Navzdol, jasno. Le kdaj jih bo minilo...