Tujina

11. september, dan, ki je zaznamoval ZDA in svet

New York, 11. 09. 2020 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
109

Američani se spominjajo skoraj 3000 žrtev terorističnih napadov 11. septembra 2001, za katerimi je stala teroristična organizacija Al Kaida. Napad je sprožil maščevanje ZDA v Afganistanu in Iraku, vojna proti terorizmu pa je pustila posledice tudi znotraj ZDA. Slovesnosti ob 19. obletnici napadov sredi pandemije novega koronavirusa so na trenutek celo uspele prekiniti žolčno predsedniško kampanjo pred volitvami 3. novembra. Politični govorniki so polni spomina na takratno enotnost države, ki pa je danes močno razdeljena.

Teroristične napade 11. septembra 2001 so izvedli pripadniki Al Kaide pod vodstvom Osame bin Ladna, ki so ga potem leta 2011 likvidirali pripadniki posebnih enot ZDA v Pakistanu. Šlo je za največji napad na ZDA na njihovem ozemlju. 265 ljudi je umrlo na letalih, 2595, vključno s 343 gasilci in 60 policisti v WTC ter 125 vojaki in civilisti v Pentagonu. Na Manhattnu je bilo poškodovanih ali uničenih 25 stavb.

V napadih je sodelovalo 19 teroristov, ki so ugrabili štiri potniška letala in dve treščili v stolpa WTC v New Yorku in v Pentagon, četrto pa je padlo v Pensilvaniji. Skupino teroristov je po ugotovitvah FBI sestavljalo 15 državljanov Savdske Arabije, dva državljana Združenih arabskih emiratov, en Libanonec ter Egipčan Mohammad Atta, ki je bil vodja skupine.

Notranji nadzor v ameriški obveščevalni agenciji CIA je ugotovil številne pomanjkljivosti pri nadzoru potencialnih terorističnih groženj, predvsem pri preverjanju ugrabiteljev Nawafa al-Hazmija in Khalida al Midharja, ki sta brez težav vstopila v ZDA, čeprav je bila CIA seznanjena z njunimi povezavami s terorističnimi skupinami, teh informacij pa ni delila s FBI. Napako pri koordinaciji varnostnih služb je leta 2004 ugotovila tudi nacionalna komisija o 11. septembru. 

Napad na WTC
Napad na WTC FOTO: AP

Nekateri v takratni ameriški administraciji, predvsem obrambni minister Donald Rumsfeld, so sicer v prvih urah po napadu odgovornost pripisovali iraškemu voditelju Sadamu Huseinu. Vendar so kmalu vsi dokazi začeli kazati v smeri Osame bin Ladna, ki mu je zavetje v Afganistanu nudila talibanska vlada. Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA je zato 7. oktobra 2001 sprožila napad na Afganistan. V nekaterih kopenskih operacijah so ameriški vojski pomagali tudi pripadniki iranske revolucionarne garde, saj je bil Teheran v sporu s talibanskim režimom v Kabulu. V sklopu vojne proti terorizmu je nato leta 2003 padel še Husein, čeprav je Busheva administracija kasneje vendarle priznala, da Irak ni bil povezan s terorističnimi napadi 11. septembra.

Zaradi napadov so številne vlade po vsem svetu sprejele zakonodajo za boj proti terorizmu. V Združenih državah Amerike je bilo z Zakonom o domovinski varnosti ustanovljeno Ministrstvo za domovinsko varnost za usklajevanje domačih protiterorističnih prizadevanj. Razvpiti zakon o patriotizmu je zvezni vladi dal večja pooblastila, vključno s pooblastilom za enotedensko pridržanje tujih osumljencev, nadzorovanjem telefonskih komunikacij, e-pošte in uporabe interneta s strani osumljencev terorizma ter pregonom osumljenih teroristov brez časovnih omejitev.

V Shanksvilleu tako Trump kot Biden

Predsednik ZDA Donald Trump je s prvo damo Melanio obiskal Shanksville v Pensilvaniji, kjer so postavili spomenik žrtvam leta United 93, ki se je po uporu potnikov in posadke zrušil na polje namesto v poslopje zveznega kongresa v Washingtonu. V Shanksville prihaja tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden, vendar popoldne, ko bo končal udeležbo na slovesnostih v New Yorku. Tam je tudi podpredsednik ZDA Mike Pence. Biden je Pencea potrepljal po rami in sta se pozdravila s tradicionalnim pozdravom v času koronavirusa - trkom komolcev.

Enotnost Američanov, ki so se zgrnili okrog predsednika Georgea Busha mlajšega, ko je na ruševinah Svetovnega trgovinskega centra (WTC) v New Yorku obljubil maščevanje, danes počiva v miru tako kot skoraj 3000 žrtev napadov v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji. Tako kot so Američani razdeljeni danes, še niso bili najmanj od vietnamske vojne oziroma boja za državljanske pravice temnopoltih v 70. oziroma 60. letih prejšnjega stoletja.

V svojih nagovorih na slovesnosti so politiki tokrat obujali spomine na pozabljeno enotnost in Biden je dejal, da njegova kampanja na današnji dan ukinja vse predvolilne oglase in kampanjo. "Govoril bom le o 11. septembru," je novinarjem na razna vprašanja odvrnil Biden.

O 11. septembru je spregovorila tudi Bidnova podpredsedniška kandidatka Kamala Harris. "Bila sem v Kaliforniji. Zjutraj sem odšla v telovadnico, kjer smo na televizijskem zaslonu videli prve posnetke dogajanja. Vsi smo obstali. Nihče ni mogel verjeti svojim očem. Tujci so se objemali. Ljudje, ki pred tem niso nikoli govorili med sabo, so se objemali in jokali," je opisala svoje spomine na dogajanje pred 19 leti. 

Tudi Trump se v Pensilvaniji ni spozabil in je prav tako govoril o enotnosti ter o tem, da se bo Amerika ne glede na izzive, vedno postavila nazaj na noge. Ob tem je izpostavil pogum 40 potnikov in članov posadke leta 93, ki so se uprli štirim ugrabiteljem, oboroženim z noži za lepenke, in umrli.

Služba za nacionalne parke ZDA je sprva nameravala imeti le krajšo slovesnost brez govorov, nato pa sta se tako Trump kot Biden odločila, da bosta šla v državo, ki je letos ključnega pomena za zmago na predsedniških volitvah, in načrt je padel v vodo. Biden se je prilagodil, ker še ni predsednik, in je osrednji čas za slovesnost prepustil Trumpu. Sam je odšel v New York, kjer so dogodki spet opozorili, da je enotnost pozabljena vrlina. Organizirani sta bili namreč dve slovesnosti. Uradna slovesnost Spominskega parka 11. septembra zaradi koronavirusa ni predvidevala, da bi imena umrlih brali njihovi sorodniki. 

Konkurenčna zasebna organizacija Predor do stolpov je potem v bližini organizirala svojo slovesnost. Pri WTC so tako odmevala imena žrtev z dveh strani, sorodniki umrlih pa so bili malce tu in malce tam.

Sprli so se že glede tradicionalnega prižiga dveh reflektorjev na predvečer obletnice, ki s snopoma luči v nebo simbolizirata porušena stolpa WTC. Uradni organizatorji so to zadevo zaradi koronavirusa odpovedali, kar je sprožilo začudenje med Newyorčani in Predor do stolpov je začel organizirati svoja dva reflektorja. Nato je posredoval guverner Andrew Cuomo in luči sta svetili. Predor do stolpov je potem vseeno prižgal en reflektor, vendar v Shanksvillu in v Pentagonu. V Pentagonu so pripravili omejeno slovesnost ob vseh varnostnih ukrepih za zdravje. Povabili niso niti sorodnikov žrtev.

Trump in demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton sta bila leta 2016 v New Yorku, kjer velja pravilo, da politiki nimajo govorov, lahko pa pridejo. Biden je bil tam kot podpredsednik leta 2010. Trump je bil v Shanksvillu leta 2018, Biden pa ob posvetitvi spomenika leta 2011, ko je bil podpredsednik ZDA.

Biden je v New Yorku poslušal odmevanje imen žrtev terorističnih napadov in spotoma tolažil prisotne. 90-letni dami, ki je v napadih izgubila sina, je dal rožo in dejal, da razume njeno bolečino, saj je tudi sam izgubil najprej hčerki v prometni nesreči, nato pa še sina, ki je imel raka. Podobno je potolažil tudi jokajočo 27-letnico, ki je izgubila botro in teto in dobil obljubo o volilnem glasu.

Pence je na slovesnosti organizacije Predor do stolpov skupaj s svojo soprogo Karen bral odlomke iz Svetega pisma.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
12. 09. 2020 21.25
+2
Zelo nizka cena z obzirom na to, kaj so potem naredili svetu. Milijoni beguncev, večina v EU, podjarmljenje kopice arabskih držav, poplačano s stotinami milijard naročil orožja... Sam se še spomnim poročil, ki so se pojavila nekaj dni potem nekaterim zaposlenim, tik pred dogodkom: " Ne hodi v WTC..."
U4
12. 09. 2020 19.16
+2
Če daš, tudi dobiš. Po nosu, seveda.
Uporabnik1095190
12. 09. 2020 16.49
+5
Amerika,hvala za vse te ilegalce,ki jih imamo na grbi zaradi vas,banda imperialistična. Peljite si jih s tankerjem v New York.
U4
12. 09. 2020 19.15
+1
Ate_ist
12. 09. 2020 11.23
+1
politika ameriške elite je jasno prikazana v preroškem filmu Gayniggers from Outer Space (1992). pohitite z ogledom dokler je dostopen na YT. oziroma zakaj že hiteti, saj je gay film.
kamu
12. 09. 2020 08.53
+5
11.septembra je sicer tudi obletnica tragedije , ko je Pinochet z vojaškim pučem in podporo ZDA, strmoglavil socialističnega in demokratično izvoljenega predsednika Allendeja in prevzel oblast v Čilu, kar je pomenilo trpljenje in smrt za tisoče Čilencev. Da nikdar ne pozabimo.
Uomo 46
12. 09. 2020 08.00
+8
Nekaj podobnega se lahko ponovno zgodi, če zmaga Biden, seveda z volilno goljufijo ... Dogodek je 9/11 je zrežiran s strani kabala ... Posledica je napad na Bližnji vzhod zaradi droge (denarja), ki je uničila zahod ... Izvajanje strahu nad ljudmi je najmočnejše orožje kabala ... V podobni (mikroskopski) obliki nepredviden strah trenutno doživljamo vsi po svetu ...
Tomaz1980
12. 09. 2020 20.44
+1
Ma kaki! Nič od tega se ne bo zgodilo, ker je covid19 v igri. Tako, da nič bat
Kozorog123
11. 09. 2020 21.58
+3
11. september je samo opomnik, da so tudi svetovni policaji ranljivi (žal mi je samo, da je najbolj nastradal takrat civil in ne tisti, ki bi morali)...
tistntadruj
11. 09. 2020 21.56
+4
samo dokaz kak podenj od podnja smo človeška rasa.... : (
IanNow
11. 09. 2020 21.33
+2
Torej manhatan je padel.. Ker je amerika rabila povod za napad na afganistan 🤣..... A se vam ne zdi da amerika sploh ne rabi false flag?.. Ker je itak policaj... Pa tudi da bi za to uporabili kaj manjsega?.. Ker potem tudi vsi ti ljudje.. Svojci.. Umrlih.. So placani igralci?
ni_mi_vse_eno
11. 09. 2020 21.40
+6
Neo konzervativci ne potrebujejo nič drugega, kot prestrašiti ljudstvo. Le prestrašeno ljudstvo se bo dalo voditi svojemu pastirju, padec ustavnih pravic, postavitev patriot act, prisloškovanje protidržavnemu elementu (razkrlil Snowden) ... etc. Brez izrednega dogodka, brez prestrašenega ljudstva, se amerika nikoli ne bi odrekla svojim ustavnim pravicam. Živela svoboda.
ni_mi_vse_eno
11. 09. 2020 21.27
+13
Lahko si pogledate Danny Jowenko, odziv na padec bloka 7. Danny je strokovnjak za načrtno podiranje stolpnic. Zelo zanimivo.
devote
11. 09. 2020 21.24
+10
jaz mislim, da je bil trk letal neke vrste iluzija, neka 3D laserska naslikava na nebu narejena z moderno tehnologijo. v resnici ni bilo nobenega trka. nato je thermit naredil svoje
ni_mi_vse_eno
11. 09. 2020 21.31
+5
točno tako, letala niso potrebna, kar lepo pokaže Simon Shack, september clues.
Neopredeljeni
11. 09. 2020 21.47
-4
v resnici niti dvojčka nista obstajala ampak so 30 let projecirali hologram na nebo in 120k ljudi ki je delala tam, so bili vsi plačani igralci. lol
ni_mi_vse_eno
11. 09. 2020 21.55
+3
hehe, po kvatni fiziki delci ne obstajajo, dokler ni opazovalca. Le opazovalci ustvarjamo realnost z našim opazovanjem, prej je le verjetnostna distribucija možnosti. Eksperiment dvojne reže. Največji mislim, da so bile molekule fullerena (C60 = 60 atomov ogljika). Opazovalci so videli dvojčka in bilo je resnično, vse dokler ga niso več videli. (= Are we living in a computer simulated world = ali živimo v simulirani resničnosti?).
RamzesII
12. 09. 2020 12.07
+2
"neka 3D laserska naslikava na nebu narejena z moderno tehnologijo" Kaj, holografija se izvaja s tehnologijo pod imenom Blue Beam (Modri sij) in je že aktivna (prej smo bili priča le poskusom), uporabljena bo tudi za lažno invazijo nezemeljanov.
olimpija007
11. 09. 2020 21.18
+6
Upajma da amerika doživi pravo vojno na svojih tleh glede na to kolikokrat je bila njena vojska in je še v svetu po raznih misijah...
zigajan11111
11. 09. 2020 21.18
+19
SE VE KDO KRIVCI... DEEP STATE
olimpija007
11. 09. 2020 21.16
+12
Amerika židovska marioneta, naslednji kdor ne ustreza židom so Iranci... tako da je že znana naslednja ameriška tarča
olimpija007
11. 09. 2020 21.09
+26
Arabski potni listi, preživijo tudi tisto kar črne skrinjice ne morejo 😂
ni_mi_vse_eno
11. 09. 2020 21.16
+8
FBI evidence, 911, slike. Še vedno so shranjeni dokazi. V Shanksville so pa izkopali motor letala meter pod zemljo. Le da je bil motor drugačne vrste letala.
IanNow
11. 09. 2020 21.27
+0
ni_mi_vse_eno
11. 09. 2020 21.29
+2
Google slike, ključne besede: "shanskville evidence 911 motor". Ne moreš zgrešiti bagerja. Samo, da se ti ne bo preveč zabliskalo.
IanNow
11. 09. 2020 21.31
-4
He he he.. Rad vas imam teoretiki zarotic.. Takih videov..o big footih.. Nlpjij.. Ploscati zemlji.. Itd.. Je tone..
ni_mi_vse_eno
11. 09. 2020 21.42
+1
hehe, FBI evidence, ne moreš zgrešiti, teh dokazov je na tone.
RamzesII
12. 09. 2020 12.10
+0
"flat earth" ali ravna Zemlja pod kupolo. Lahko sledimo zgodbam, da je okrogla Zemlja laž, izmišljotina, ravno tako heliocentrični sončni sistem, brez tega ni ti. velikega poka, ravno tako izmišljotina, brez vsega tega ni boga, naprej, brez vsega tega ne morejo načrtovati invazije nezemljanov na Zemljo. Ena laž vodi k drugi (vse del nekega plana), taka invazija na ravni Zemlji (geocentrični sistem) pod kupolo ni mogoča, zato bodo ladje hologrami, edini napad je lahko demonski, mirovnik v imenu človeštva pa bo osmi in zadnji papež, ki po potem imel vrhovno oblast na Zemlji. Bomo videli, če bomo živi.
olimpija007
11. 09. 2020 21.08
+14
Amerika židovska marioneta 🤮
IanNow
11. 09. 2020 21.08
+0
olimpija007
11. 09. 2020 21.10
+5
IanNow
11. 09. 2020 21.05
-13
Teoretiki prazne slame... Zapikirajte 300 tonsko letalo pri 900km /h v beton in jeklo.. Plus kerozin.. Upostevajte se segretje na 1000 plus stopinj... Pa se malo poglejte kako in kdaj se jeklo topi.. Pa kako so gradili wtc... Pa bo malo vec jasno.
Ici
11. 09. 2020 21.11
+18
Letalo na višini 150 metrov nad tlemi ne more leteti s hitrostjo 900 km/h. Pravtako letalo ni navpično pikiralo na stolpnico, ampak je vanjo trčilo v vodoravnem letu. Glede na velikost letala in natančnost zadetka je jasno, da ga ni pilotiral človek, ampak avtopilot in oddajnik v stolpnici.... To ni teorija zarote, ampak čisto tehnična dejstva.
ni_mi_vse_eno
11. 09. 2020 21.13
+15
("Firefighters, Architects & Engineers for 9/11" ) = arhitekti in inžinirji so povedali, statiki so izračunali. Stolpnici sta bili narejeni tako močno, da bi zdržali trk dveh takrat največjih letal (747) in se ne bi smeli podreti. To je izjavil tudi glavni arhitekt tega projekta.
Shrimpjee
11. 09. 2020 21.15
+14
Zrak pregost tako nizko, doseže max 400, kerozin zgori v par minutah, konstrukcijsko jeklo se topi pri 1500+..iz wtcja ne jeklo teklo kot v livarni v potokih, razloži kko lahko tako slabo gorenje da ke črn dim ustvari to temperaturo.
IanNow
11. 09. 2020 21.23
-6
Ja res.. Ves.. Letalo se ne bi dalo ooravljati.. Na tej visini in z tako voznjo.. Se vidi da nimas pojma.. Kot drugo se jeklo topi pri 1150 in ne 1500 plus.. Spet nakladanje..
IanNow
11. 09. 2020 21.26
-2
Konstrukcija cele stavbe je bila narejena na sredini... Kot steber..strani pa so bile slabo zasnovane..dovolj je da se nosilno jeklo tako segreje in poskoduje.. Da nima vec nosilne moci.. Pa se stavba sama vase podre.. Zaradi lastne teze...in ja bilo. Je veliko teorij in dokumentarcev ki so. Ovrgli arhitekta.. Stavba ni bila zasnovana za taksno nesreco..
IanNow
11. 09. 2020 21.29
-2
Ter se... Kaksni potoki jekla.. A ti ves da ko se materiao segreje se ne rabi stopiti v potok.. Da izgubi svojo trdnost.. Halo.
ni_mi_vse_eno
11. 09. 2020 21.43
+5
Jeklo se ne topi, saj ni iz sladkorja, da bi se topil v vodi. Jeklo se tali. Temperatura tališča pa je vsakemu dostopna, kar poglej in se pouči, hehe.
ni_mi_vse_eno
11. 09. 2020 21.45
+5
Glede staljene kovine spet ne potrebuješ veliko znanja. Kopira v google slike, vtipkaj ("911 molten metal" = 911 staljena kovina) in najdeš ogromno dokazov. Samo železje so naslednji dan prodali kitajcem, da se ljudje ne bi spraševali.
RamzesII
12. 09. 2020 12.13
+5
Vsak strokovnjak za rušitve stavb je potrdil isto, da je bila rušitev dvojčkov izvedena po istem principu, načrtovana, na klin, z razstrelivom.
RamzesII
12. 09. 2020 12.14
+4
Priče, če so že žive, to lahko potrdijo. Vemo da je veliko prič umrlo v čudnih okoliščinah.
olimpija007
11. 09. 2020 21.03
+8
Ameriški izgovor za napad na Irak, ki je seveda bil trn v peti izraelu
IanNow
11. 09. 2020 21.05
-2
Pa se ti dejansko zdi da amerika sploh rabi izgovor?.. Za koga ze!
olimpija007
11. 09. 2020 21.07
+6
IanNow
11. 09. 2020 21.08
-1
Ne rabis.. Za ovce sploh ne.. Saj stalno napadajo brez rusenja.. Americanom. Je dovolj samo omeniti naoad.
RamzesII
12. 09. 2020 12.15
+1
Amerika, američani, katera, kdo, tista, tisti, v ospredju ali tista, tisti v ozadju, v senci.
real....
11. 09. 2020 21.03
+5
...blagor tistim kateri delajo za mir...
olimpija007
11. 09. 2020 21.02
+20
Črne skrinjice niso preživele in jih niso uspeli najti... ampak arabski potni listi so veliko bolj trpežni 😂😂
ni_mi_vse_eno
11. 09. 2020 21.05
+7
hehe, res je. Še danes si ga lahko ogledate na netu ("FBI 911 evidence passport").