Tujina

V ZDA sprožili obsežno preiskavo železniške nesreče, ki ji je sledila katastrofa

East Palestine, 08. 03. 2023 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
6

Ameriški zvezni preiskovalci so začeli obširno preiskavo iztirjenja vlaka v Ohiu, ki je povzročilo hudo okoljsko katastrofo. V središču preiskave je družba Norfolk Southern, ki ima precej bogato zgodovino železniških nesreč.

Posledice iztirjenja vlaka v kraju East Palestine
Posledice iztirjenja vlaka v kraju East Palestine FOTO: Profimedia

Ameriški nacionalni odbor za varnost v prometu je v torek napovedal posebno preiskavo železniškega operaterja Norfolk Southern. Preiskavo so sprožili po februarskem iztirjenju vlaka v kraju East Palestine v Ohiu, ki je med drugim prevažal nevarne kemikalije. Po iztirjenju so te kemikalije onesnažile bližnjo okolico, med sanacijo nesreče pa so za nekaj časa evakuirali lokalne prebivalce. 

V okviru preiskave, ki je prva obsežnejša preiskava v ameriški železniški industriji v skoraj desetletju, bodo pod drobnogled vzeli pet večjih nesreč od decembra 2021, v katere je bil vpleten operater Norfolk Southern. V treh nesrečah so umrli trije zaposleni. Zadnja se je zgodila le nekaj ur, preden so napovedali preiskavo. Zgodila se je v Clevelandu, kjer sta trčila vlak in tovornjak, v nesreči pa je umrl sprevodnik, ki je stal na zunanji strani vagona. Vzrok nesreče še preiskujejo.

Lastno preiskavo družbe je v torek napovedala tudi Zvezna uprava za železnice, svoje ugotovitve po opravljenem 60-dnevnem varnostnem ocenjevanju pa bodo zapisali v poročilu. 

Ameriški kongres bo zaslišal direktorja družbe

Izvršni direktor družbe Norfolk Southern, Alan Shaw, je za danes sklical vrsto sestankov na temo varnosti v podjetju. V četrtek pa bo nastopil pred ameriškim kongresom, kjer ga bodo zaslišali glede iztirjenja vlaka v East Palestine. "V prihodnje bomo svojo varnostno kulturo obnovili iz temeljev. Več bomo vlagali v varnost," je obljubil v ponedeljek. Med drugim v družbi načrtujejo boljšo uporabo detektorjev, ki so nameščeni vzdolž železniških tirov in ki lahko zaznajo pregrevanje in druge težave na tirih. 

Preiskovalci Nacionalnega odbora za varnost v prometu so ugotovili, da je posadka, ki je upravljala z vlakom, sicer prejela opozorilo takšnega detektorja, vendar vlaka ni mogla pravočasno ustaviti. 

Statistični podatki Zvezne uprave za železnice kažejo na naraščajoči trend nesreč, v katere je vpleten Norfolk Southern v zadnjem desetletju, čeprav od leta 2019 beležijo manjše število nesreč. Lani so zabeležili 119 iztirjenj vlakov družbe Norfolk Southern, kar je najmanj v zadnjem desetletju. V vseh zveznih državah skupaj pa so lani našteli 1049 tovrstnih železniških nesreč. 

Spomnimo ...

Nesreča tovornega vlaka s 150 vagoni se je zgodila 3. februarja v kraju East Palestine, ki leži ob meji med ameriškima zveznima državama Ohio in Pensilvanija. Pri tem je iztirilo okoli 50 vagonov, od katerih jih je približno 11 prevažalo nevarne snovi. V petih vagonih so prevažali rakotvoren vinil klorid, ki ga uporabljajo za izdelavo trde plastične smole polivinilklorida. Med sanacijo so strupene kemikalije zažgali, da bi preprečili nenadzorovano eksplozijo, večino prebivalcev pa začasno evakuirali. 

Prebivalci vse od nesreče poročajo o zdravstvenih težavah in se bojijo, kakšne bodo dolgotrajne posledice, saj so te kemikalije še vedno prisotne v zraku, zemlji in vodi. Oblasti sicer mirijo, češ da monitoring zraka in vode ne kaže prisotnost nevarnih ravni teh kemikalij. 

Agencija za varstvo okolja je operaterju naložila, da mora kriti vse stroške sanacije, čiščenja in monitoringa zraka in komunalne vode. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

P1800
08. 03. 2023 21.48
+1
Dej kar zaključite preiskavo, sej vemo, Rus je kriv, rabite samo še lahko napisano zgodbico za ubogo rajo s katero bo lahko mahala senilni starček
Anion6anion
08. 03. 2023 20.39
+5
Kakšna katastrofa? Saj so ves čas govorili , da ni posledic za ljudi in okolje.
Delavec_Slo
08. 03. 2023 20.33
+5
2 meseca po nesteči?
PPP1000
08. 03. 2023 20.18
+6
baloni so veliko bolj nevarni za ZDA kot pa ta okoljska katastrofa. Joe že ve kere so prvorazredne teme. To ni panike če 50k rib in drugih živali pomre ali pa da se voda v tamkajsnji reki obarva vijolcno rumeno ali pa da imajo ljudje zdravstvene tezave. Najbolj pomembno je da se sestreli nekaj balonov za nekaj 100 dolarjev. Bolano
Harnandez
08. 03. 2023 20.07
+1
Upam da ni so ble kake proUkrajinske skupine, pa verjetn Zelenski in vlada nista vpletena
Pagliaccio 46
08. 03. 2023 19.41
-8
Proukrajinske sile ? Zelenski spet ne ve nič ?