Tujina

V ZDA vre: zažgali policijsko postajo, gorijo soseske, v Minneapolisu nacionalna garda

Minneapolis, 29. 05. 2020 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.R., Mirko Vorkapić
Komentarji
831

V Minneapolisu so se že tretjo noč zapored nadaljevali hudi protesti, ki so izbruhnili zaradi smrti temnopoltega državljana Georgea Floyda. Ta je umrl, ko je eden od policistov, ki so ga aretirali zaradi domnevnega nakupa s ponarejenim bankovcem, klečal na njegovem vratu več kot osem minut. Močno je odmevala tudi aretacija novinarske ekipe CNN, ki jo je policija več ur zadrževala na lokalni policijski postaji. Oblasti so sporočile, da so aretirale policista Dreka Chauvina. Proti njemu so tudi podali obtožnico zaradi umora, poročajo ameriški mediji.

V ZDA vre zaradi smrti 46-letnega temnopoltega državljana Georgea Floyda, ki je umrl v ponedeljek, ko je eden od štirih policistov, ki so ga aretirali zaradi domnevnega nakupa s ponarejenim bankovcem, klečal na njegovem vratu več kot osem minut. Floyd ga je rotil, da ne more dihati, kar so posnele kamere mimoidočih, a Floyd je umrl, še preden je prispelo reševalno vozilo.

V Minneapolisu so se zaradi dogodka že tretjo noč zapored nadaljevali hudi protesti. Protestniki so med drugim uničili tudi eno od policijskih postaj, ki so jo zažgali skupaj z več deset drugimi poslopji v mestu. Večje skupine protestnikov so se zbrale tudi v New Yorku, Los Angelesu, Memphisu in Denverju.

Protesti zaradi še enega v vrsti temnopoltih osumljencev, ki so umrli med policijskim postopkom v ZDA, so se tokrat hitro sprevrgli v nenadzorovano divjanje po Minneapolisu, ki se je v četrtek zvečer razširilo tudi v sosednji St. Paul.

Župana obeh mest sta zaprosila za pomoč nacionalno gardo in guverner Tim Walz jo je aktiviral. Minneapolis kaže podobo Los Angelesa iz leta 1992 po nemirih zaradi policijskega pretepanja temnopoltega Rodneyja Kinga.

Policija aretirala ekipo CNN: izpuščeni po več urah

Poročevalec ameriške televizije CNN Omar Jimenez, ki je poročal s terena v Minneapolisu, je za nekaj ur končal za zapahi.  Kot je moč slišati na posnetku, so ga policisti aretirali, kljub temu, da jim je dokazal istovetnost. Za njim so vklenili tudi tudi producenta in snemalca. "Novinarja CNN in spremljajočo produkcijsko ekipo so to jutro aretirali v Minneapolisu, medtem ko so opravljali svoje delo, in to kljub temu, da so se identificirali. Gre za očitno kršitev njihovih pravic, ki izhajajo iz prvega amandmaja ustave. Oblasti v Minnesoti morajo takoj izpustiti vse tri naše zaposlene," so zapisali na Twitterju.

Novinarsko ekipo so na policijski postaji zadrževali več ur, nato pa so jih vendarle izpustili. Zaenkrat še vedno ni znano, zakaj je policija pridržala predstavnike medijev, prav tako ni jasno, ali bo proti njim sprožila kakšne postopke. Se pa je za aretacijo že opravičil guverner Minnesote Tim Walz in dejal, da gre za popolnoma nesprejemljivo dejanje.

500 pripadnikov nacionalne garde ščiti banke, lekarne in trgovine

Kot poročajo ameriški mediji, in je kasneje na Twitterju potrdil tudi Trump, je v Minneapolis prispelo 500 pripadnikov nacionalne garde, katerih naloga je zaščita nekaterih bančnih, trgovinskih in farmacevtskih poslopij. "Naša naloga je, da zaščitimo življenje, zasebno lastnino in pravico do mirnih demonstracij," so sporočili. 

"Nacionalna garda je prispela na kraj. So v Minneapolisu in v polni pripravljenosti. George Floyd ni umrl zastonj. Spoštujte spomin nanj!!!" je zapisal ameriški predsednik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mestne oblasti so tudi opozorile protestnike, naj takoj zapustijo območje policijske postaje, saj naj bi "po nekaterih neuradnih informacijah prišlo do izpusta plinov, ki bi lahko povzročili eksplozijo". Iz policije so sporočili, da so izvršili evakuacijo policijske postaja zaradi varnostnih razlogov. 

Na nogah tudi preostali del ZDA

Protestniki zahtevajo pravico za smrt temnopoltega državljana, 46-letnega Georgea Floyda.
Protestniki zahtevajo pravico za smrt temnopoltega državljana, 46-letnega Georgea Floyda. FOTO: AP

Župan Minneapolisa je skoraj nemudoma odpustil vse štiri policiste, vpletene v Floydovo smrt, v sredo je zahteval tudi aretacijo enega med njimi, a to protestnikov ni umirilo. Nemiri v mestu so izbruhnili v torek zvečer in se nato nadaljevali vsak večer. V noči na petek je zagorela policijska postaja, ki je blizu kraja Floydove smrti.

Protestniki so vdrli v postajo, iz katere so policisti pobegnili, in jo zažgali. Razgrajači po Minneapolisu in St. Paulu zažigajo tudi druge zgradbe in ropajo trgovine, iz katerih odnašajo vse od cigaret, plenic do hrane. Župan St. Paula Melvin Carter je povedal, da je jeza protestnikov razumljiva. "Posnetki policijskega postopka proti Floyjdu so mnoge spravili v jok, jim strli srca. Kar smo videli je ogabno in nesprejemljivo. Če želimo temu priti do dna, moramo najprej razumeti, od kod prihaja ves ta bes. V zadnjih letih smo videli video za videom. Videli smo odgovorne, ki ostali na prostosti. Kot kaže nihče nikol ne odgovarja," je bil oster župan. 

Revna soseska Longfellow gori, med drugim tudi nova stanovanjska zgradba v gradnji, ki bi imela 200 stanovanj za temnopolte reveže. Policija je v četrtek zvečer povsem izgubila nadzor, do polnoči pa še ni bilo poročil o morebitnem prihodu vojske.

V Minneapolisu je zaprt javni promet, trgovine, ki še niso izropane, se skušajo zabarikadirati, najbolj žalostno pa je, da razgrajači s kamenjem in drugimi predmeti obmetavajo tudi gasilce, ki prihajajo na pomoč. V sredo zvečer so našli ustreljenega lastnika zastavljalnice pred njegovim lokalom.

Floydova smrt odmeva po vseh ZDA in protesti so izbruhnili med drugim v New Yorku, Los Angelesu, Memphisu in Denverju, kjer so odjeknili tudi streli, vendar o žrtvah niso poročali. V New Yorku so policisti aretirali najmanj 33 ljudi, ki so se s trga Union Square odpravili proti jugu do glavne policijske postaje.

Pozivi oblasti, naj ena tragedija ne sproži še več tragedij, ne zaležejo

Poziv guvernerja Walza, da se ogorčenje nad smrtjo Floyda ne sme spremeniti v divjanje, ampak naj bo raje podlaga za velike korenite sistemske spremembe, ni bil uslišan. Prav tako ne prošnja župana Jacoba Freyja someščanom, naj ne dovolijo, da ena tragedija sproži še več tragedij.

Kongresni demokrati so pravosodnemu ministru Billu Barru poslali pisno zahtevo, naj sproži preiskave sistematične policijske zlorabe temnopoltih v ZDA in temeljito preiščejo dva odmevna incidenta pred Floydovo smrtjo. Pred tedni je v Louisvillu v Kentuckyju na svojem domu pod streli policistov umrla reševalka Breonna Taylor.

Drugi odmeven incident je smrt temnopoltega tekača Ahmauda Arberyja v Georgii, ki ga je ustrelil nekdanji detektiv lokalnega tožilstva.

Trump se tokrat ni postavil na stran policije, gre za dobrikanje temnopoltim pred jesenskimi volitvami?

Nemiri so verjetno pokopali tudi upe senatorke slovenskega rodu Amy Klobuchar, da postane podpredsedniška kandidatka. Mediji poročajo, da je v času, ko je bila tožilka v Minnesoti, zavrnila pregon zaradi nasilja enega od policistov, vpletenih v Floydovo smrt.
Nemiri so verjetno pokopali tudi upe senatorke slovenskega rodu Amy Klobuchar, da postane podpredsedniška kandidatka. Mediji poročajo, da je v času, ko je bila tožilka v Minnesoti, zavrnila pregon zaradi nasilja enega od policistov, vpletenih v Floydovo smrt. FOTO: AP

Najbolj od vsega preseneča odziv predsednika ZDA Donalda Trumpa, konservativnih voditeljev televizije Fox News in radijskih osebnosti desnice, kot je Rush Limbaugh, ki so se do zdaj v podobnih primerih nemudoma postavili na stran policije.

Trump je v četrtek dejal, da mu je bilo zelo hudo, ko je videl posnetek aretacije Floyda. Voditelj televizije Fox News Sean Hannity je izrazil ogorčenje nad Floydovo smrtjo skupaj z nekdanjim policijskim komisarjem New Yorka Bernardom Kerikom. Limbaugh, ki je gibanje proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi do zdaj označeval za teroristično, je izjavil, da je bila Floydova smrt povsem neupravičena in je zelo jezen na policijo.

Newyorški temnopolti aktivist Al Sharpton ni presenečen in meni, da gre za poskus dobrikanja temnopoltim pred volitvami 3. novembra. Trump naj bi želel demokratu Josephu Bidnu odvzeti dovolj podpore temnopoltih volivcev, da bi si priboril drugi mandat.

Nemiri so verjetno pokopali tudi upe senatorke slovenskega rodu Amy Klobuchar, da postane podpredsedniška kandidatka. Mediji poročajo, da je v času, ko je bila tožilka v Minnesoti, zavrnila pregon zaradi nasilja enega od policistov, vpletenih v Floydovo smrt.

Temnopolti Američani se Trumpa spomnijo iz leta 1989, ko je plačal celo stran oglasa v New York Timesu z zahtevo po smrtni kazni za pet temnopoltih fantov, ki jim je policija skušala naprtiti krivdo za napad na žensko v Centralnem parku. Kasnejše preiskave so potrdile njihovo nedolžnost, Trump pa se za svoje dejanje ni nikoli opravičil.

"Trump se obnaša kot oče, ki ne pride na sinovo diplomo srednje šole in fakultete, potem pa se čudi, da ga sin postrani gleda, ko se pojavi na njegovem doktoratu," je dejal Sharpton, ki je prepričan, da se temnopolti volivci ne bodo dali pretentati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (831)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supreme91
30. 05. 2020 20.40
-1
tako bo pri nas cez 10-20 let, migrantje ze rojavajo svoje potomce, velikooo vec kriminala nas se caka!!
jutri_pa_res
30. 05. 2020 15.48
-8
Klečanje na tilniku te ne zadavi. Ta policist je verjetno na ta način obvladal že veliko aretaciji upirajočih se kriminalcev. Obdukcija bo zelo verjetno pokazala odpoved srca. Ampak, koga bo to še zanimalo...Spomnimo se spomladanskega primera v Sloveniji, ko je po upiranju in uporabi solzilca eden umrl.
Alexxsaso@yahoo.ca
30. 05. 2020 16.57
+14
Zadavi ne, a pritisk na aorto prepreči dovod krvi v možgane in povzroči smrt. Možgani, ki so bili brez kisika 8 minut so klinično mrtvi. Obdukcija pa bo pokazala to, kar bo potrebno, da se prenehajo protesti in da se krivda prenese na umrlega. Kot je pri kavbojcih stalna praksa.
Vridraivardo
30. 05. 2020 13.10
+9
Uradna oseba ,je človeka umorila za vsako ,ceno. Groza . Pred očmi ,vsega vesoljnega sveta.ne vem ,žalost in stiska te čisto vržeta ven ,ob ogledu videa.Naj počiva v miru.policajem ,želim pa samo težko ,krvavo vest in zapor,brez pogojno.
setisfekšn
30. 05. 2020 11.29
+15
8 min je revezu žrtvi z kolenom in vso svojo težo pritiskal na vrat človeku in prosil ga je naj ga pusti ker ne more dihati in na koncu je revež izdihnil!ta ki kaj takega naredi nemocnemu ta ni človek ampak zver in oprostite mi živali če sem vas užalil! Naj umrli živi lepše življenje tam nekje drugje!to mu želim!in da bi tej pošasti sodili za okruten umor po zakonu!!
KunarDaskal
30. 05. 2020 09.08
-14
Evo kake hude nemire ti lahko naredi manjšina.
Face
30. 05. 2020 13.44
-12
Auslander
29. 05. 2020 21.40
+2
Amerika je mrtva. Kupite bitcoin!
Ost1234
31. 05. 2020 11.45
Bofur
29. 05. 2020 21.40
+17
NORO, ampak res NORO naključje, ki morda ni naključo, ampak priimek policista, ki je umoril Georgea Floyda, (Derek) Chauvin je zgodovinsko zelo obremenjen z rasizmom oziroma šovinizmom. Kot pravi Wikipedija, torej obstajal je Nicolas Chauvin, ki je bil po izročilu mlad zanesenjaški vojak v Napoleonovi vojski, čigar izpeljanka imena danes označuje prepričanje o več vrednosti nekoga ali nečesa – šovinizem. Zgodba pravi, da se je Nicolas Chauvin kot mladenič pridružil Napoleonovi vojski. Bil je zanesenjak, čigar goreča ljubezen, pripadnost in domoljubje se niso zmanjšali niti po tem, ko je bil večkrat ranjen. Napoleon ga je odlikoval s »častno sabljo«. Ko je njegov slepi nacionalizem prišel iz mode, je Chauvin postal tarča posmeha v francoskih gledališčih. Šovinizem še zdaj označuje značaj ljudi, ki so pretirano prepričano o večvrednosti njih države ali stvari, za katero se zavzemajo in jo zagovarjajo.
obamafix
29. 05. 2020 21.35
+22
Trinajsti amandma ustave Združenih držav Amerike je leta 1865 odpravil suženjstvo. Vendar so snovalci v njem pustili pravno »črno luknjo«, ki jo država in kapitalistični sistem še danes izkoriščata v svoj prid. Industrijski zaporniški sistem, ki je v Ameriki – predvsem v času Clintonove administracije – postal eden najbolj donosnih poslov, je dediščina suženjstva. Fascinantne so že samo številke. ZDA predstavljajo 5 odstotkov vse svetovne populacije, v ameriških zaporih pa je zaprtih 25 odstotkov vseh svetovnih zapornikov. Četrtina vseh zapornikov je zaprta v deželi svobodnih. Ali drugače, dežela sanj ima najvišje število zapornikov na svetu. Od 70. let 20. stoletja do danes se je zaporniška populacija v Ameriki povečala s 360.000 na 2.300.000 oseb. Afroameriški moški predstavljajo 6,5 odstotkov vse populacije ZDA in 40 odstotkov vseh zapornikov. Vsak tretji Afroameričan se bo na neki točki svojega življenja zelo verjetno znašel v zaporu.
jutri_pa_res
30. 05. 2020 09.47
+0
Zanimiva bi bila podobna analiza situacije z romsko populacijo v Sloveniji, ker stvari so zelo podobne, le da je v ZDA večji % črncev.
Vridraivardo
30. 05. 2020 13.03
+6
Romi v Sloveniji ,so nezazeljeni,pač se jih nemara z razlogom ali brez,z strani običajnih ljudi bolj lokalno iz strani posameznikov.Z strani države so zaščiteni imajo pravice ,kot državljani .iz strani policije ,pa ni nekih izpadov .sploh pa ne nasilja Al pa umora celo .To je res možno samo v Ameriki.groza in poden,kao solidarne in svobodne dežele .stalinizem kvecen.
obamafix
29. 05. 2020 21.30
+24
bogdajmir 29.05.2020, 20:08:46 "če bi belci tako noreli ob vsakem zločinu, ki ga stori temnopolti američan, potem zda ne bi več obstajala, zgorela bi vsa mesta - ampak to je pač produkt levaškega medijskega vsakodnevnega zavajanja in lažnih informacij, s katerim si levi želijo priboriti oblast " Nehi no fant zda so zgrajene na kapitalistično fašističnem sistemu... začelo se je z genocidom nad indijanci in zaprtjem njih v taborišča...celo tako zabiti so bli belci da so jih ponesreči zaprliv rezervat, kjer je bilo neverjetna količina nafte.čeprav je država določila da nafta zdej pripada indijancem so v naslednij parih letih zabiti belčki pobil praktično slehernega prebivalca tega rezervata.pobijal so jih na grozovite načine z zastruplanjem vode in hrane,prihjalo je tudi do javnih umorav pri katerih pa so sodišča kot po tekočem traku sodila v prid belčkom.....dokler si niso končno prilastil teg območja.še danes indijanci živijo lahko samo v rezervatih toliko o demokraciji..črnce pa so uvažal 200 let in dokler je biu suženj je blo ok,dokler je delal zastonj je blo ok..zdej pa ko noče več delat zastonj so si bolani beli kapitalistični fašisti zmislili novo branžo.uvedli so privat zapore in kr naenkrat je črnec postal znova biznis ...Afroameriški moški predstavljajo 6,5 odstotkov vse populacije ZDA in 40 odstotkov vseh zapornikov. Vsak tretji Afroameričan se bo na neki točki svojega življenja zelo verjetno znašel v zaporu.večje številke so dosegal le indijanci.zgodovinska kontinuiteta, več kot stoletje trajajoč proces kriminalizacije, zaradi katere je danes v ameriških zaporih več Afroameričanov, kot pa jih je bilo kadarkoli sužnjev. Zanima jo, kako smo prišli do te točke.Suženjstvo je bilo ekonomski sistem. Ko so ga v drugi polovici 19. stoletja ukinili, se je ameriški jug znašel v gospodarski krizi. V tem zgodovinskem trenutku se začne porajati mitologija »nevarnega črnega kriminalca«, divjaka, brutalneža in posiljevalca, ki ga ni mogoče nadzorovati. Z izkoriščanjem pravne luknje in pospešeno kriminalizacijo – Afroameričane so množično aretirali za najmanjše prekrške – so si veleposestniki znova zagotovili brezplačno delovno silo. Za to obdobje je značilno tudi linčanje in vzpon Ku Klux Klana , katerega delovanje je spodbudil prvi ameriški »blockbuster« Rojstvo naroda (The Birth of a Nation, 1915, D.W. Griffith). Po filmu so pripadniki Ku Klux Klana začeli imitirati zažiganje križev, česar prej niso počeli. Griffith je goreče križe v film dodal zaradi spektakularnega učinka.Zdej vam je bolj jasen I.Q. fašista in vpliv televizije,ubistvu enostavnega filma na možgane z nizkim I.Q....V tem času so številni Afroameričani pred nasiljem in linčanjem migrirali s segregacijskega juga v delavske metropole na sever. V prvi polovici 20. stoletja je v ZDA prevladovala fordistična industrijska ekonomija, za katero so bili Afroameričani nujna delovna sila. Delavci so večinoma živeli v getih, ki so imeli funkcijo »družbenega zapora«. Geto je zagotavljal sistematično izključevanje afroameriške skupnosti, hkrati pa je omogočal izkoriščanje njene delovne sile. V 60. letih v getih pride do krize, ki povzroči val mestnih vstaj. Vlogo geta takrat prevzame zapor.K že tako izključeni afroameriški skupnosti so dodatno plast prispevali še segregacijski zakoni, ki so zahtevali ločitev belcev in črncev v vseh javnih prostorih.celo NASA je poleg moških in ženskih stranišč imela tudi ločene toaletne prostore za Afroameričane.Afroameričani dobijo državljanske pravice šele leta 1964, leto pozneje – in sto let po odpravi suženjstva – pa dobijo tudi volilno pravico. Seveda pa to še ne pomeni popolne enakopravnosti. Leta 1967 so na primer odpravili še prepoved medrasne zakonske zveze Do 70. let 20. stoletja je bilo število zaporniške populacije dokaj konstantno, od 70. let pa začne strmo naraščati.Črnec v zaporu prinaša denar.V času Nixonove vlade postane kriminalizacija določenih družbenih skupin močno politično motivirana. Kriminal postane drugo ime za raso. Ni
obamafix
29. 05. 2020 21.33
+20
Nixon je bil tudi začetnik t. i. vojne proti drogam, ki je dosegla višek v času Reaganove administracije, ko so Afroameričani za posedovanje cracka dobivali bistveno višje kazni kot pa kdorkoli drug za posedovanje kokaina. Vojna proti drogam je bila vojna proti latinskoameriškim in črnskim skupnostim, potekala pa ni samo na ulicah, ampak tudi v medijih. Postala je vsakodnevni spektakel na številnih televizijskih postajah in je vzpostavila ter zakoličila podobo črnskih »superpredatorjev..Veliko ljudi je v zaporu, ker so prerevni, da bi si plačali varščino. Kar 97 odstotkov zapornikov ne doživi sojenja, pač pa se v zaporu po večini znajdejo zato, ker pristanejo na dogovor s tožilcem. Vsi, ki imajo kartoteko, so izključeni s trga dela, ne morejo najeti kredita, izgubijo volilno pravico. Kar 30 odstotkov odraslih moških v Alabami nima več volilne pravice.Izključenost, revščina, pomanjkanje izobrazbe, neugodne okoliščine, socialna nepravičnost, policijski nadzor, represija in nasilje so vsakodnevna realnost, in zgodba iz črnskega geta »Ko se s prijateljem v avtu voziva po soseski, imava denarnice vedno na armaturni plošči, saj nama tako – v primeru, da naju ustavi policija – ni treba segati v žep po dokumente, s čimer si lahko rešiva življenje...
jutri_pa_res
29. 05. 2020 20.59
-2
Kakor se gnetejo in mešajo na teh roparskih pohodih, bodo več ali manj vsi fasali koronavirus. In potem jim bo spet za vse kriv Trump.
pravisprehajalec
29. 05. 2020 20.55
+1
Prihodnost ZDA je koalicija Afroameričanov in levičarjev na svojem delu sedanjega teritorija ZDA, ter belih Američanov na drugem koncu. Da ne bodo ves čas prvi imeli problema z drugimi. Ter možna koalicija slednjih z Kanado. Da ne bodo ponovljene napake preteklosti....
miselna policija
29. 05. 2020 20.45
+10
50 x mirno demonstriraš pa nič ne zaleže pol ti pa že mora enkrat dvigniti pokrovko!!
pravisprehajalec
29. 05. 2020 21.09
+2
Boš še 47x kolesaril šekspir, potem ti bo pa pokrov razneslo na Dunajski....
Ate_ist
29. 05. 2020 20.43
+13
cena svobode v fake demokraciji
bohinj je zakon
29. 05. 2020 20.38
+20
Vsi vemo da bo v Ameriki enega dne veliki fajt. Čakamo
Patriot78
29. 05. 2020 20.41
+5
Lahko res ja, ampak mislim, da bo v EU prej??
Rains-
29. 05. 2020 20.49
-7
V ZDA je več možnosti za to, ker živijo 2x bolj svobodno. Evropejci so 2x bolj zatrti. Sej ne smeš niti fotoaparata dvignit ko so nekje zunaj. Je takoj prepovedano, varstvo zasebnosti, itd. Kaj šele da bi kaj probal na video posnet. Ne smeš nič! O orožju pa itak sploh pomislit ne smeš tukaj. Za Američane smo mi praktično zaporniki.
Rains-
29. 05. 2020 20.50
+2
Patriot78
29. 05. 2020 21.03
+6
Maš pravilno razmišljanje, samo tudi tukaj pri nas bo enkrat zavrelo, in takrat bo toliko hujše, Saj veš. tiha reka bregove dere ????
Sputnik8
29. 05. 2020 21.04
-4
Bo hitro konec....je železja dovolj v pravih rokah.....
miselna policija
29. 05. 2020 20.38
+14
oblast še nasilnih demonstracij ne razume kaj šele mirne!!policaji so pa itak v vsaki državi zato da v takih primerih ščitijo elite!!
Zvezda3000
29. 05. 2020 20.36
+6
Soroseve spletke
Patriot78
29. 05. 2020 20.33
+9
Edino pravilno, da je garda naredila red in da šćiti civilno premoženje in civiliste - ker po logiki protestnikov, je sedaj dovoljeno ropati in pleniti povsod??? in to naj bi bili protestniki??
Kristof19
29. 05. 2020 20.12
+14
Od vseh cevljev ki so jih izropali, so le delovno cevlji ostali.
borjac
29. 05. 2020 20.05
+19
Temnopoltega moškega, ki se ni upiral, je belopolti policist-sadist, z kolenom na vratu dušil in zadušil-umoril , celih 8 minut je trajal ta sadizem. Policist, kateri navkljub prošnjam človeka, da ne more dihati ni prenehal dokler ni človeka umoril. Od tu naprej se šele začne ta rasizem , ki ga izvajajo belopolti Američani, štiri policiste so odpustili-zaradi umora-samo odpustili, začeli so se protesti, protestantom je nazadnje zagrozil Trump z vojsko in streljanjem, kaj pa policisti, oni so na prostosti, navkljub protestom, navkljub vsemu hudemu kar so storili JIH NISO NITI ARETIRALI, na protestnike bodo pa streljali, to je tisti globoko vkoreninjeni rasizem med belimi Američani, greš po cesti ubiješ črnca ker se ti je pač to zahotelo in nič se ne zgodi, in to leta 2020, predstavljajte si kaj je šele bilo 30,50,80 let nazaj, in ta Amerika bi svet učila demokracije, le kako naj bi ostale učili nekaj kar sami nimajo.!!!!!
bogdajmir
29. 05. 2020 20.10
+16
na protestnike so metali solzivec in jih streljali z gumjastimi naboji, ker so po mestu razbijali, množično ropali ter uničevali stavbe, jih zažigali - medtem pa je bil policist, ki je umor storil, tudi aretiran, najbrž ga čaka kakšnih 40 let zapora
Rains-
29. 05. 2020 20.14
-2
5x več belcev umre s strani črncev kot obratno. 5x več je nasilnega črnega kriminala. Tem tvojim pravljicam samo ovčke nasedajo. Rasizem je živ zato ker obstaja razlog za to. In za to, da obstaja razlog so krivi črnci sami!
Ate_ist
29. 05. 2020 20.50
+7
borjac, ko že tako pišeš o rasizmu, daj povej še kakšnim rasam so pripadali ostali trije policisti. da ni bil eden azijskega porekla, pa eden arabskega in eden afroameričan?
User1538643
29. 05. 2020 20.03
+5
Le še ena eskalacija manjka, pa se z lahka začne verižna reakcija...