Tujina

V železniški nesreči v Tajvanu umrlo več deset oseb, ranjenih še najmanj 110

Tajpej, 02. 04. 2021 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin, Ti.Š., STA
Komentarji
4

V Tajvanu se je zgodila huda železniška nesreča, v kateri je umrlo več kot 50 ljudi, na desetine pa je poškodovanih. Vlak z osmimi vagoni, ki je prevažal okoli 350 potnikov, je iztiril v predoru severno od Hualjena. Mnogi so pri tem ostali ujeti. Reševalcem pa je po več urah nato le uspelo rešiti vse preživele potnike.

V hudi železniški nesreči v Tajvanu je danes ponoči umrlo 54 oseb, še najmanj 110 potnikov pa je ranjenih in so jih zaradi poškodb prepeljali v bolnišnice. Med umrlimi naj bi bil tudi strojevodja.

Vlak poln potnikov, ki je bil na poti v Taitung, je iztiril v predoru na vzhodu otoka, severno od okrožja Hualjen. Najprej je trčil v nasproti vozeče železniško vozilo, v katerem pa na srečo ni bilo nikogar. Vlak je nato z več vagoni udaril ob steno predora ter iztiril, poročajo tuji mediji.

Na fotografiji, ki jo je javnosti posredovala tajvanska javna gasilska služba, je videti dele vlaka, zagozdene ob stene predora.
Na fotografiji, ki jo je javnosti posredovala tajvanska javna gasilska služba, je videti dele vlaka, zagozdene ob stene predora. FOTO: AP

Premier Tajvana Su Ceng Čang je danes že izrazil sožalje svojcem umrlih. "Želim izraziti svoje globoko sožalje vsem svojcem žrtev in poškodovanim potnikom," je povedal na novinarski konferenci ter se nato odpravil na kraj nesreče.

Tajvanska predsednica Caj Ingven pa je po nesreči sporočila, da je prednostna naloga rešiti vse, ki so ostali ujeti na vlaku. Pozvala je tudi k celoviti preiskavi nesreče.

Reševalcem je po več urah posredovanja nato le uspelo iz vagonov evakuirali vse ujete potnike.

Nesreča vlaka z osmimi vagoni, na katerem je bilo več kot 350 potnikov, se zgodila ob okoli 9.30 po krajevnem času (ob 3.30 po srednjeevropskem času) blizu obalnega mesta Hualjen City. Lokalni mediji medtem poročajo, da je vlak iztiril po tem, ko je trčil v gradbeno oziroma vzdrževalno vozilo, ki je zdrsnilo na progo. Na posnetkih s prizorišča je videti uničen rumen tovornjak ob progi. Na severni strani predora namreč izvajajo gradbena dela, oblasti pa domnevajo, da je voznik tovornjaka pozabil zategniti ročno zavoro, vozilo pa je nato zdrsnilo na progo. Policija je voznika zaslišala.

"Zdelo se mi je, da je prišlo do nenadnega silovitega sunka, in padla sem na tla," je za tamkajšnje medije dejala ena od potnic. Povedala je še, da so z nekaterimi potniki razbili okno vlaka, da so se lahko rešili iz razbitin.

Nesreča se je zgodila ob začetku podaljšanega konca tedna oziroma štiridnevnega praznika, ko v Tajvanu poteka tradicionalno čiščenje grobov. V tem času ljudje običajno potujejo, da bi se poklonili mrtvim. Ker je bil vlak tako poln, so morali številni potniki stati.

Na posnetkih je videti, kako ljudje zapuščajo manj poškodovane vagone s svojo prtljago. Nekatere so iz vagonov odnesli na nosilih.

Gre za najhujšo železniško nesrečo na otoku v zadnjih desetletjih. Zadnja hujša nesreča se je zgodila leta 2018, ko je v iztirjenju vlaka umrlo 18 ljudi.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
02. 04. 2021 13.30
Več deset ali 41 je velika razlika.
janezov uč
02. 04. 2021 09.46
+1
NA Tajvanu, ne V Tajvanu.
oježeš
02. 04. 2021 10.27
+3
Vsi slovenski pravopisi se strinjajo, da je 'v Tajvanu' pravilno napisano. In če daš v preverjanje 'Na Tajvanu', popravijo 'v Tajvanu'. To slovenski pravopisi, kaki drugi mogoče določajo drugače ampak pri nas uporabljamo slovenske pravopise.
Hiccup
02. 04. 2021 20.12
Tudi jaz bi rekel NA Tajvanu. Tudi rečemo NA Japonskem, NA Krku, NA Filipinih. Tole V Tajvanu se sliši prav nenaravno. :/