Tujina

V žepe okoljskih kriminalcev v EU vsako leto na milijone evrov umazanega denarja

Haag, 27. 06. 2022 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoljski kriminalci v EU letno v žepe pospravijo več milijonov evrov umazanega denarja, njihov pregon pa je po navedbah Europola zelo težak. Glavni izzivi so pravne neskladnosti med članicami in nizka stopnja odkritja kaznivih dejanj, a Europol dodaja, da se z uvrstitvijo okolja v osrčje politik več pozornosti namenja tudi kazenskemu pregonu.

Odlagališče odpadkov
Odlagališče odpadkov FOTO: Damjan Žibert

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol. Posebno enoto za pregon okoljskega kriminala EvniCrime je Europol ustanovil leta 2017.

"Preiskave organov pregona po vsej EU kažejo, da je gre pri okoljskem kriminalu večinoma za organiziran kriminal, ta pa se pogosto skriva za zakonitimi poslovnimi praksami," je izpostavila Europolova izvršna direktorica Catherine de Bolle.

Kot je dodala, opažajo tudi močan porast čezmejnih primerov, zaradi česar je nujno potreben usklajen pristop organov pregona. "Europol je tu v dobrem položaju za pomoč nacionalnim organom, ki se spopadajo s tem naraščajočim izzivom," je dejala.

Okoljski kriminal, kot so navedli pri Europolu, obsega številne aktivnosti, ki kršijo okoljsko zakonodajo ter povzročajo znatno škodo ali tveganje za okolje, zdravje ljudi ali oboje. Med drugim so izpostavili nepravilno zbiranje, prevoz in predelavo odpadkov, nezakonite obrate, v katerih shranjujejo nevarne snovi, uničenje posesti, trgovino z zaščitenimi živalskimi in rastlinskimi vrstami ter proizvodnjo snovi, ki tanjšajo ozonski plašč.

Večina akterjev okoljskega kriminala je po Europolovi oceni oportunistična. Gre za lastnike ali upravljavce zakonitih podjetij, ki izkoriščajo možnosti za povečanje dobička z vzpostavitvijo kriminalnih aktivnosti. Te mreže, kot so dodali, v glavnem sestavljajo uradniki na nižjih ravneh, navodila pa dobivajo od peščice vodstvenih kadrov, ki so večinoma odmaknjeni od zločinskih praks.

Za pranje umazanega denarja kriminalci uporabljajo zakonite posle, v katerih delujejo (podjetja za ravnanje z odpadki, maloprodajne trgovine, ribiška podjetja itd.). Infrastruktura okoljskega kriminala so goljufije z dokumenti, zloraba neskladij v zakonodaji po EU in razširjena korupcija, so še zapisali.

V EU se okoljski kriminalci osredotočajo predvsem na države Srednje in Vzhodne Evrope, kamor usmerjajo nezakonite odpadke, proizvedene v zahodnoevropskih državah. Zunaj EU pa evropski preprodajalci ciljajo predvsem na Jugovzhodno Azijo kot destinacijo za nedovoljene plastične odpadke ter Afriko, kamor odvažajo odsluženo električno in elektronsko opremo. EU je tudi središče svetovne trgovine s prostoživečimi živalmi, so opozorili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Su-57
28. 06. 2022 12.17
+1
Okolje ni nobenemu prioriteta, razen zaslužku. Takšni s(m)o ljudje.
User300173
27. 06. 2022 15.13
+1
Sledi denarju in dobiš plačnika in s tem tudi, kaj je plačal.
User300173
27. 06. 2022 15.11
+1
Požari deponij, odpadno blato po raznih koncih države...itn. Je kakšen epilog na sodišču končan? Sramota, da se nam mafijske smetarske zdruzbe smejejo in skoraj neovirano delujejo se naprej. Kar iz tujine preko meje zapeljejo in skipajo odpadke, pa tega noben ne vidi? Nekaj je grozno zatajilo v tej bedni kontroli in penaliziranju kriminalcev. Važno je, da kurji tatovi dobijo zasluženo kazen. Beda.
Lepi Marko
27. 06. 2022 14.49
ce se denar umaze, sprintas nove, in evo imas ciste in sveze
ap100
27. 06. 2022 13.51
+4
če bi bil uvoz ali izvoz odpadkov prepovedan in države obvezane same urejevati ta problem do takšnih zadev ne bi prihajalo -sedaj pa vsak išče svoj profit v premetavanju in prelaganju odpadkov na drugega- predelava odpadkov pa bi seveda morala potekati preko države podobno kot elektrarne ne preko raznih koncesij
1sasona
27. 06. 2022 13.42
+3
Ah, kakšen okoljski kriminal? Ti ljudje so popolnoma nedolžni. Okoljski kriminalec je moja tašča, ki je na vrtu mimogrede izpulila 1 (en) regrat in ga vrgla v mešane odpadke! Inšpektor je seveda takoj napisal opomin - naj se vidi, kdo je glavni! Ampak naslednjič bo pa kazen denarna, iz okolja se vendar ni norčevati!
muci007
27. 06. 2022 12.59
+4
A v to skupino spada tudi smetarski tajkun Odlazek?